Skocz do zawartości

Pantery z Czarnej Nidy

zalman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No powinni walnąć kilka razy do Kota z bazooki malowniczo go pordzewić i wtedy dopiero Pantera będzie wyglądać autentycznie" i ojowo". Już sobie wyobrażam biadolenie co niektórych kiedy będzie gotowy zrekonstruowany nasz 7tp Pewnie pojawią się głosy, że jest taki nieautentyczny i lepiej było go pozostawić jako kupę pordzewiłych ale za to autentycznych blach.
  • Odpowiedzi 150
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I znowu się zaczęło:))) Pamiętajcie zanim znowu zaczniecie wieszać psy na Littlefieldzie, że to nie on zorganizował wywóz pantery z Polski, tylko kupił ją na nienieckim złomie.

Co do Pimp my Panter" to tak samo powiecie o panterze z Saumur Tank Museum z Francji albo z Kubinki (obydwie jeżdzące!!!)

To17071990 foty podobno ktoś z miejscowych robił zwykłym aparatem. Tak przynajmniej mówił mój ojciec. Wypytam go co i jak, to może jak to jest prawdą spróbuję dotrzeć do tych fotek. Ale nic nie obiecuję. Po internecie krąży tylko jedna fotografia, myślę, że już ją wszyscy widzieli.
Napisano
Janusz Ledwoch w PzKpfw V Panther wyd. w 1992 roku zapodał na str. 25 cztery kolorowe zdjęcia detali dopiero co wydobytej Pantery Ausf. A z 16. DPanc, która zatonęła w rzece Czarna Nida między wioskami Bieleckie Młyny i Kubły Młyny. Z zamieszczonego zdjęcia czołowej płyty pancernej prawie ze 100% pewnością można stwierdzić, że ten czołg posiadał zimmerit.
Napisano
Jakaś fotka wydobytej przez K. w 1992 Pantery z Czarnej Nidy http://img111.imageshack.us/my.php?image=obraz0877lz.jpg .
Napisano
witam, wlasnie ogladam reportaz na temat kolekcjonerow militariow (mieszkam w niemczech wiecprogram w tutejszej TV) i oczywiscie pokazali tego multimiliardera z Utah ktory niby oficjalnie kupil" Panther z Polski. Nie ukrywa ze rozmawia i szuka dalej, szczegolnie w Europie wschodniej. SZLAG MNIE TRAFIA!!!!!!!!!
Napisano
Nie czasem ta z Woli Gostomskiej (chyba tak to się nazywało), czyli w obecnych zbiorach MWP ? Mało widać, może się mylę. Aha i chcialbym odpowiedzieć warsowi, iż nie stwierdziłem że nie należy się zajmować podeszwą ale są inne priorytety dla muzeum. Obecnie jest wymalowana i zabezpieczona, masz racje przydało by się zadaszenie dla tego i wszystkich eksponatów. Ale co tam więcej finansować,rekonstrukcję-poco? Tam już dużo nie ma prawa zniszczeć bo dużo nie zostało a tymczasem to co jakoś jeszcze się prezentuje, rdzewieje wtym pojazdy i samoloty wykonane z bardziej delikatnych materiałów. Co do reszty zgadzam się z Tobą całkowicie.
Pozdrawiam
Napisano
Zdjęcie znane ale może co niektórzy niech je obejrzą i porównają jak wygląda teraz i zaczną dyskutować o tym jakich to zbrodni na Panterze dopuścił się Littlefield.
Napisano
Bo jak jest napisane szukajcie a będzie wam odnalezione".
Wiedziałem, że mam coś więcej na temat tej Pantery i znalazłem - Kwartalnik Historyczno-Modelarski Militaria" Vol. 2 No. 2/96 [pewnie niektórzy znają, ale sądząc z dyskusji nie wszyscy]. A w nim artykuł Pawła Sembrata pt. Nieznana wersja Panthery"? A w artykule, krótka historia losów tego czołgu, próba wyjaśnienia tajemnicy tych cycków", oraz rysunki i liczne zdjęcia. Na jednym ze zdjęć wyraźnie widać resztki zimmeritu na przodzie kadłuba. I jest jeszcze informacja, że armata miała zaklinowany pocisk, a więc została zabrana przez wojsko, swoją drogą to ciekawe czy po wysadzeniu komory zamkowej coś z niej zostało w całości np. lufa?
Napisano
stangret poszukaj na forum o obciętych cyckach" o nałożonym zimmericie, którego ten czołg podobno oryginalnie nałożonego nie miał. Wypowiadały się też osoby o tym jakie to szkody Panterze zrobił Littlefield wystarczy poszukać.
Napisano
Należy zrobić sobie makijaż, usteczka - szmineczka ,kolorek na oczęta ,dokleić rzęsy, i tipsy na pazurki,kolczyli w uszka,parę pierścioneczków na paluszki .... i idź teraz chłopie umówić się z kumplami na piwko -przecież to dalej TY !!! ... i tak jest z tą panterą ...Piękna jest !!! :)
Napisano
Nie nazwałbym tego zbrodnią ale fakt, że wywieziono z kraju jedyną na razie i w miarę całą Panterę wydobytą w Polsce wcale mnie nie cieszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie