pomsee Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 No powinni walnąć kilka razy do Kota z bazooki malowniczo go pordzewić i wtedy dopiero Pantera będzie wyglądać autentycznie" i ojowo". Już sobie wyobrażam biadolenie co niektórych kiedy będzie gotowy zrekonstruowany nasz 7tp Pewnie pojawią się głosy, że jest taki nieautentyczny i lepiej było go pozostawić jako kupę pordzewiłych ale za to autentycznych blach.
f35jsf Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 I znowu się zaczęło:))) Pamiętajcie zanim znowu zaczniecie wieszać psy na Littlefieldzie, że to nie on zorganizował wywóz pantery z Polski, tylko kupił ją na nienieckim złomie.Co do Pimp my Panter" to tak samo powiecie o panterze z Saumur Tank Museum z Francji albo z Kubinki (obydwie jeżdzące!!!) To17071990 foty podobno ktoś z miejscowych robił zwykłym aparatem. Tak przynajmniej mówił mój ojciec. Wypytam go co i jak, to może jak to jest prawdą spróbuję dotrzeć do tych fotek. Ale nic nie obiecuję. Po internecie krąży tylko jedna fotografia, myślę, że już ją wszyscy widzieli.
balans Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Janusz Ledwoch w PzKpfw V Panther wyd. w 1992 roku zapodał na str. 25 cztery kolorowe zdjęcia detali dopiero co wydobytej Pantery Ausf. A z 16. DPanc, która zatonęła w rzece Czarna Nida między wioskami Bieleckie Młyny i Kubły Młyny. Z zamieszczonego zdjęcia czołowej płyty pancernej prawie ze 100% pewnością można stwierdzić, że ten czołg posiadał zimmerit.
vaz Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Jakaś fotka wydobytej przez K. w 1992 Pantery z Czarnej Nidy http://img111.imageshack.us/my.php?image=obraz0877lz.jpg .
Der Panzerfahrer Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 witam, wlasnie ogladam reportaz na temat kolekcjonerow militariow (mieszkam w niemczech wiecprogram w tutejszej TV) i oczywiscie pokazali tego multimiliardera z Utah ktory niby oficjalnie kupil" Panther z Polski. Nie ukrywa ze rozmawia i szuka dalej, szczegolnie w Europie wschodniej. SZLAG MNIE TRAFIA!!!!!!!!!
sten Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Foto zrobiona w czasie wydobycia tej cycatej"
sten Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Mam zapytanie, ktora to jest wanna Pantery??
skyluke Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Nie czasem ta z Woli Gostomskiej (chyba tak to się nazywało), czyli w obecnych zbiorach MWP ? Mało widać, może się mylę. Aha i chcialbym odpowiedzieć warsowi, iż nie stwierdziłem że nie należy się zajmować podeszwą ale są inne priorytety dla muzeum. Obecnie jest wymalowana i zabezpieczona, masz racje przydało by się zadaszenie dla tego i wszystkich eksponatów. Ale co tam więcej finansować,rekonstrukcję-poco? Tam już dużo nie ma prawa zniszczeć bo dużo nie zostało a tymczasem to co jakoś jeszcze się prezentuje, rdzewieje wtym pojazdy i samoloty wykonane z bardziej delikatnych materiałów. Co do reszty zgadzam się z Tobą całkowicie. Pozdrawiam
pomsee Napisano 24 Listopad 2007 Napisano 24 Listopad 2007 Zdjęcie znane ale może co niektórzy niech je obejrzą i porównają jak wygląda teraz i zaczną dyskutować o tym jakich to zbrodni na Panterze dopuścił się Littlefield.
stangret Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 Cos ci sie pomylilo pomsee. Jakos nie zauwazylem aby ktokolwiek psioczyl na Littlefielda bo to nie on przechandlowal te pantere, tylko bracia K.
balans Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 Bo jak jest napisane szukajcie a będzie wam odnalezione".Wiedziałem, że mam coś więcej na temat tej Pantery i znalazłem - Kwartalnik Historyczno-Modelarski Militaria" Vol. 2 No. 2/96 [pewnie niektórzy znają, ale sądząc z dyskusji nie wszyscy]. A w nim artykuł Pawła Sembrata pt. Nieznana wersja Panthery"? A w artykule, krótka historia losów tego czołgu, próba wyjaśnienia tajemnicy tych cycków", oraz rysunki i liczne zdjęcia. Na jednym ze zdjęć wyraźnie widać resztki zimmeritu na przodzie kadłuba. I jest jeszcze informacja, że armata miała zaklinowany pocisk, a więc została zabrana przez wojsko, swoją drogą to ciekawe czy po wysadzeniu komory zamkowej coś z niej zostało w całości np. lufa?
f35jsf Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 A pisze w tym artykule, że to pantera z Nidy?? Bo mam wątpliwości, że ta leżąca wanna jest z wydobyta z Nidy.
balans Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 Pisze. To dokładnie ta sama, którą wyremontował Littlefield.
pomsee Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 stangret poszukaj na forum o obciętych cyckach" o nałożonym zimmericie, którego ten czołg podobno oryginalnie nałożonego nie miał. Wypowiadały się też osoby o tym jakie to szkody Panterze zrobił Littlefield wystarczy poszukać.
stangret Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 pomsee. masz racje jesli chodzi o sprawy techniczne, ale nie zaprzeczysz ze najwieksza zbrodnia bylo jej wywiezienie bo tylko o kaske chodzilo.
f35jsf Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 Niezaprzeczalnie, ale wiele osób ma za złe Littlefieldowi taki obrót sprawy. Przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
jacenty2004 Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 Należy zrobić sobie makijaż, usteczka - szmineczka ,kolorek na oczęta ,dokleić rzęsy, i tipsy na pazurki,kolczyli w uszka,parę pierścioneczków na paluszki .... i idź teraz chłopie umówić się z kumplami na piwko -przecież to dalej TY !!! ... i tak jest z tą panterą ...Piękna jest !!! :)
pomsee Napisano 25 Listopad 2007 Napisano 25 Listopad 2007 Nie nazwałbym tego zbrodnią ale fakt, że wywieziono z kraju jedyną na razie i w miarę całą Panterę wydobytą w Polsce wcale mnie nie cieszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.