Skocz do zawartości

Tanki w filmach fabularnych

wojtekA

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jest taki amerykański film pt. Tobruk". Głównych bohaterów - aliancki zespół wykonujący jakieś zadanie specjalne goni w pewnym momencie iemiecki" czołg, który gra ..... M 51 Isherman z malowniczo wymalowanym belkenkreutzem na charakterystycznej, shermanowskiej osłonie transmisji, szczeka opada ;)
  • Odpowiedzi 138
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Właśnie wczoraj oglądałem Jarzębine. O ile się nie myle były tam 3 suczki Su-76 i 4 IS-2

Kilka screenów
http://img408.imageshack.us/img408/5350/wmplayer2007012401513365ns.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/866/wmplayer2007012401582011by.jpg
http://img408.imageshack.us/img408/488/wmplayer2007012401534220yt.jpg
http://img260.imageshack.us/img260/61/wmplayer2007012401560764cw.jpg
Napisano
ja widziałem kiedyś taki film Sidneya Polaka (nie wiem jak to się pisze, taki amerykański reżyser), pt. Twierdza" (chyba???), był o takich amerykańskich żołnierzach, którzy w trakcie bitwy w Ardenach schowali się w jakimś zamku. Tam ich Niemcy szturmowali. Niemieckie czołgi, to były T-34/85, bez przeróbek!! z namalowanym krzyżem :) Tygrys z Szer. Ryana, to raczej średnia przeróbka, miałem okazję widzieć go na żywo w muzeum w Duxford (na płn od Londynu), tam jest ładnie zaprezentowany, wpasowany w makietę domu (że niby ścianę rozwalił, i zaraz z tego domu wyjedzie), więc nie widać braków tej przeróbki, ogólnie robi wrażenie (jak reszta muzeum). Osobiście wolałem przeróbki z Kompanii Braci, gdzie nawet ukrywali te charakterystyczne koła jezdne z T-34/85, tzn. przyczepiali do nich makiety kół niemieckich (tych dużych, od panter).
Napisano
wojteq, też widziałem ten film tylko że nazywa się Obrona zamku" (cóż za poważny tytuł :D). A wracając do Kompanii Braci" widziałem ok. 30 minutowy film gdzie pokazane było jak kręcono serial a także rekwizyty i przeróbki pojazdów.
Napisano
wojteq, też widziałem ten film tylko że nazywa się Obrona zamku" (cóż za poważny tytuł :D). A wracając do Kompanii Braci" widziałem ok. 30 minutowy film gdzie pokazane było jak kręcono serial a także rekwizyty i przeróbki pojazdów.
Napisano

Film co prawda nie czołgowy", ale swego czasu ten czołg... a właściwie ta makieta była tematem wielu gorących dyskusji.

Poszukiwacze zagininej Arki"

Napisano

Tank Girl" - amerykański G_N_I_O_T, którego nikomu nie polecam.

To coś na zdjęciu to prawdziwy czołg z okresu II wojny. Chyba nie trudno zgadnąć jaki?;)

Napisano

Bestia" (Beast of war) - jeden z lepszych, choć mało znanych u nas filmów czołgowych". Głównymi bohaterami są: widoczny na zdjęciu czołg i jego sadystyczny dowódca.

Napisano
Ale w Bestii grają oryginały, a nie przeróbki :)

Scena ataku na wioskę filmowana kamerą tuż obok gąsiennicy jest całkiem niezła.
Napisano
Jakiś czas temu kupiłem w Biedronce film Bitwa o Narętwę czy jakoś tak ... o jugosłowiańskich partyzantach :) tam też było kilka Tygrysów" ..licho wie z czego oni to zrobili ale wyglądało ....to co najmniej kiepsko :)
Napisano
imowa wojna" - tam to dopiero jeżdżą ruskie przedwojenne czołgi ( nie mówiąc o modelach I-16 i innych bombowcach) Finom nasze orły od kinematografii do pięt nie sięgają!
Napisano
Wojna zimowa" naprawdę niezły film .
A gdzie mozna dorwać Bestię" ??
Kiedyś go oglądałem i chetnie bym sobie przypomniał .
Z ciekawszych filmów ( sprzetowo ) jest jeszcze o zabłąkanym czołgu podczas walk drugowojennych w Afryce , chyba tytuł Sahara" ale jak sie mylę to sorki . Widziałem wersję starą i remake - chyba sprzęt był oryginalny .
Napisano
Ten czołg w Saharze" to amerykański Lee" , oryginalne sprzęty niemieckie jeżdziły też w Parszywej dwunastce" i Tylko dla orłów" tylko tam nie było prawie żadnych czołgów .Pozdr
Napisano
w Parszywej owszem - z lepszych sprzętów oryginalny to był ciągnik artyleryjski w scenie gdzy przejechał jakiś samochód. Z samochodami to też tak różowo nie było.
Napisano
A skoro jesteśmy przy pustyni, to czy kojarzy ktoś tytuł filmu, w którym grupa Wolnych Francuzów (Legionistów?) przemierza Saharę ciężarówką? Ta ciężarówką był Star 660.
Napisano

Troche partaniny w Szeregowcu Ryanie". Pojedynek Hanksa z Tygrysem, ktory za sekunde wyleci w powietrze po niespodziewanym ataku Mustanga.Zobaczcie na wizjer kierowcy .Zwykla dykta z namalowana szczelina.

Napisano
A w szeregowce w scenie w mieście były też, o ile pamięć mnie nie myli Hetzer i jakiś Marder?? Oryginalne czy przerobione??
Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie