Skocz do zawartości

okolice Poznania

romkol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No z tym będzie gorzej :( Ale jak na razie jeszcze moja Ultra radzi sobie w terenie, więc nie narzekam... Potem zobaczymy :)
Co do wypadziku, to nie wiem czy nie dopiero po świętach? No chyba że na sobotni poranek jeszcze w Poznaniu zostanę?
  • Odpowiedzi 419
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
281 - napisz do mnie na kamdrum@yahoo.com, bo widzę, że nie podałeś swojego emaila, a nie będziemy zawalali wątku. Postaram się zgadać z R23.
Napisano
Ten żołnierzyk jest extra...Trafiłeś tam, gdzie ten dołek i okop nad rzeczką ( polskie łuski tam na kg siedziały ale dałem im spokój )?
Jak tak to powiem, że miejsce zaczyna mnie zastanawiać - pełnia lasu, od miasta kilometry, a tu monety jak dotąd od 16..r. do 1949.
Obawiam się, że zaczyna się sezon na meszki i za tydzień nik tam nie wejdzie do końca kwietnia - dziabnęła mnie wczoraj jedna ..... i bąbel na pół ręki,,,
Napisano
Sv apropo muszek masz racje,też mnie coś dziabneło
Teraz odnośnie guzików i monetek PRL:
rozmawiałem dziś z jednym gościem i powiedział mi że w latach 50-60 był tam w tym rejonie,jakby to powiedzieć coś w rodzaju obozu treningowego saperów i desantowców.
Jedni budowali mosty a drudzy je wysadzali
Mogło by to tez potwierdzać pozostałości po budynkach jakie widział jeszcze dalej romkol,oraz masa tych klamer do łączenia belek drewnianych.
Napisano
no to mamy chyba rozwiązanie tych klamer rozrzuconych po całym terenie
281-jak byś mógł podeślij mi fotki z przeprawy naszych bolidów przez strumyk:]

pozd
romkol
Napisano
A ja poproszę wszystko na płytce :)
Sv, niedaleko tego miejsca. A przekrój moniaków faktycznie zastanawiający... Ten dębowy lasek jest dość urokliwy, więc przed przejęciem jako teren poligonowy może było to miejsce spacerów, pikników... no i jak wieść gminna niesie - pojedynków :)
Napisano
Stany monet ( tych starych ) wskazują, że musiała tam też gościć często woda - Kazik i Wilhelm są w słabym stanie. Teren do ew. obcykania to te zalewiska ( o ile zejdzie z nich woda ) i ta górka za dębami ( stoi na niej ambona ) o ile da radę tam wejść.
Ja już przymierzam się do Bzury i mazowieckich pól.
Napisano
Woda jak widać, często do dziś tam gości co czyni to miejsce mniej dostępnym, a jednocześnie ostoją dla dzikiej zwierzyny. Hehehe, 281 spotkał ostatnio całą rodzinkę dziczków :)
Tak mi się właśnie skojarzyło - od lat było to też raczej miejsce polowań (też przekrojówka), kule muszkietowe, 16-tka z nabitym POSEN, jakaś roztrzaskana breneka, a ostatnio całkiem ładna łuseczka - sztucer 0,303 chyba Springfield?
Napisano
SV no musze powiedziec ze to piękna zdobycz, ojjjj.... piękna.

Wczoraj rozmawiałem z tubylcami spod Kórnika i dowiedziałem sie ze warto czesac teraz przed zasiewami pola ( pózniej nie bo nas na widłach wyniosą) :) - ponoć piekne fanciki wychodza do dziś rolnikom: orzełki, łuski, guziki etc....
Napisano
Witam!
Co do zdjęć to zrzucę na płyty i wam przywiozę na następny zlot,ok?Mam pytanie,chcecie wszystkie zdjęcia z naszej wyprawy?
Zdjęć rodziny dzików nie mam bo nie czas był wtedy myśleć o pstryknięciu fotki hehehe:)rów już nie był szeroki,zmniejszył się jakoś w cudowny sposób.
Pozdr.281
Napisano
Pewnie, czemu nie! Wrzucaj na płytki całość :)

A tak przy okazji, zabrałem moją panią wczoraj coby ze sprzętem się oswoiła ;) Teren co prawda strasznie zaśmiecony, ale piękną łuseczkę Mausa z 1917 wyciągneła!!! :0
No właśnie i mam problem z identyfikacją - więc zapraszam do odpowiedniego działu, może coś poradzicie?
Pozdr.
Napisano
Miłych i Zdrowych Świąt!
Mnie dopadła wczoraj lekka grypa ale mam nadzieję, że ją szybko pogonię.
Jutro jadę nad Bzurę i mam nadzieję, że coś się tam trafi czego i Wam życzę.
Sv
Napisano
No chłopaki to Wesołych Świąt!!! :)
Sv, powodzenia i pochwal się co wyciągnołeś... i w jednym kawałku po świętach wracaj :)
Pozdr.
PG
Napisano
Witam!
Malutki baranek ma złote różki,
Pilnuje pisanek na trawce z rzeżuszki,
gdy nikt nie patrzy chorągiewką buja
i beczy cichutko WESOŁEGO ALLELUJA!
Zdrowych i wesołych świąt chłopaki;)
Pozdr.281
Napisano
Cześć wszystkim! Jak by co to jestem chętny na wypady w okolice poznania! Piszczałkę mam chwilowo i napalony jak ruski na ciągnik, samemu nudno po lasach sie smiga...
Pozdrawiam
Wojtas
Napisano
Nio, po świętach, ciężko było... Trzeba coś na weekend zaplanować! jakieś propozycje?
Yonder witamy :) Widzę że coraz to więcej nas!
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie