Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce stoją pomniki - pojazdy pancerne - INNE NIŻ T-34!!

michał ł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pozwoliłem sobie zapuścić ten temat analogiczny do tego o T-34, ponieważ zawsze mnie to interesowało, a formuła tamtego tematu nie pozwala wypisać listy innych czołgów.
Prosiłbym też o podawanie tym temacie lokalizacji innych pojazdów np dział samobieżnych, amfibii itp.
Warto zrobić porządny spis takich obiektów, który można np zamieścić na stałe na jakimś serwerze (np TU), nie tylko na forum.

pzdr
michal ł

Witam!

W Cedyni lub jej najbliższej okolicy stoi (lub stał do niedawna) jako pomnik czołg typu IS (czy 1 czy 2, tego nie powiem). Moja siostra była w tamtych okolicach kilka lat temu i ma zrobione foto na tym czołgu :-))) Chwilowo jej nie ma w domu, ale jak wróci, spytam o szczegóły.

Pozdrowienia
Leuthen

co prawda nie na pomniku, ale w czasie tych wakacji trafiłem w centrum Polski w czasie wycieczki rowerowej u rolnika zbieracza w obejsciu na antka, trochę rożnorakiego złomu samochodowego w lepszym i gorszym stanie, a także na t-55 oraz 2 Su-76, z czego 1 kompletny i chyba na chodzie

Ironrat

Witam! Trochę różnego wszytskiego :))) stoi w Białymtsoku za płpotem Straży Granicznej, ale wszytsko pięknie widać, jest tam m.in. Katiusza, radziecki samochód pancerny Ba-10, o ile dobrze pamiętam są jakieś okopy, stanowiska km-ów, oczywiście działa. Pozdrawiam, Łukasz

W Malborku przy koszarch stoi ISU 133. Swego czasu miał być sprzedany za spore pieniądze, ale od tamtej pory mineło sporo czasu i jakoś stoi dalej. Do samego pojazdu można wejść od spodu jest wycięty otwór - bez czołgania ani rusz. Nie wiem jak teraz, ale jak byłem dzieciakiem to w środku było jeszcze sporo wyposażenia silnik, instalacja elektryczna, siedziska dla załogi i uchwyty na pociski itp.
pozdrawiam

• 1 month later...
Odnośnie samochodu pancernego w Białymstoku. Na dziedzińcu straży granicznej stoi nie żaden BA - 20 ale coś znacznie bardziej ciekawego - radziecki samochód pancerny FAI. Jest to samochód pancerny na podwoziu Forda A.

Pozdrawiam
Krzysiek

• 1 month later...
W Dębicy na pomniku stoi nie T-34, ale IS-2! Tak mi się wydawało, że jest to coś innego, ale dopiero przedwczoraj to sprawdziłem. Piękny, z odcinkiem gąsienicy na czołowym pancerzu. Stan dobry, ma tylko ugnite błotniki. Na wieży widać odlany czterocyfrowy numer (numer pancerza?), są też napisy wykonane metodą napawania - literka A lub prędzej rosyjskie Ja". Jeśli jest to rzadkość, to mogę zrobić jakieś zdjęcia, ale w postaci papierowej.
pzdr
grek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie