piterb1 Napisano 14 Październik 2006 Napisano 14 Październik 2006 a.korbaczewski co te trojki maja do rzeczy?rownie dobrze mozesz porownywac t4 i jagdtigra
balans Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Panie Korbaczewski, albo ja jestem ciemny jak 12 w nocy, albo Pan wprowadza wszystkich w błąd zamieszczając na Forum zdjęcia Stugów III [których zachowało się faktycznie dość dużo] w wątku o Stugu IV. Bo jeżeli ten asz" Stug jest IV-ką, to BĘDZIE TO PIERWSZY KOMPLETNY STUG IV W ZBIORACH MUZEALNYCH NA ŚWIECIE, NIE LICZĄC OCZYWIŚCIE TEGO WRAKU W MOB. WSZYSTKIE WYSIŁKI POWINNY WIĘC IŚĆ W KIERUNKU JEGO WYDOBYCIA I PRZEKAZANIA GO DO MUZEUM W POZNANIU, A NIE JEGO OPYLENIA".Pozdrawiam balans
ChrisFly Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Jacek akagi" Haber,jako fachowca nie powinno Cię dziwić, że nikt przy okazji StuG-a IV nie wspomniał o Kubince gdyż sami Rosjanie oficjalnie się do niego nie przyznają. Gdybyś zatem uchylił rąbka tajemnicy, w której hali on tam stoi to byłoby dopiero coś.Jestem osobiście zainteresowany informacjami nt. zachowanych Stug-ów IV. Będę zatem szczerze zobowiązany za podanie, w których to kolekcjach w Europie lub USA stoi omawiany tu pojazd.
Dziki Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Narazie sa tylko fotki z innych muzeuw i kolejna dawka zbednej zawisci. Coz, zawisc byla takze przed drugim podejsciem, ale bez wzgledu na nia takze pewne rzeczy poszly do przodu.I pewnie teraz tez tak bedzie - zobaczymy co i w jakim stanie jeszcze wyjdzie. Moze sie okazac, ze ten egzemplarz po wydobyciu reszty i odremontowaniu bedzie wygladal podobnie do fotek :)Poznan, niech sie niczym nie przejmuje tylko robi swoje. Niektorym z forum nigdy nie dogodzicie :D
michalczewski Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Ehh wszystko do jednego wora Stug III czy Stug IV zadna roznica, byle by napisac jeszcze jeden post ktory jeszcze raz zakreci karuzela byle do przodu zeby tylko podkur... ludzi. Tak szybko wklejacie fotki ze nie macie czasu policzyc kola jezdne?
ERTES Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Do kolegów z Poznania i poszukiwaczy historii naszego Stuga.Jeśli już wiecie kiedy i gdzie wyprodukowano naszego panzera, to weźcie pod uwagę, że biały numer na boku pancerza to kolejny numer produkcyjny - 981 z wszystkich wybudowanych nadbudówek. Rozważcie, że tajemniczy znak taktyczny" może byc stylizowanymi inicjałami majstra nadzorującego lub wykonywujacego składanie i spawanie płyt oraz odpowiadającego za jakość całej konstrukcji.Napis ten -łączone litery O oraz S malowany był na warstwie farby podkładwej a nie ma końcowym kamuflażu.Natomiast te małe napisy - litery i cyfry wybite na poancerzu to oprócz tego że jest to znak odbioru wojskowego, może być również oznaczeniem twardowści płyt.Pamietajcie o istniejącym wtedy etosie" dobrej roboty.Majster miał czym i chciał się pochwalić. Przypomnijcie sobie domy na Pomorzu i Mazurach . Tam na ścianach jakże często widać daty, różne znaki i stylizowane inicjały - to majster chwali się swoją robotą.Może dotrzemy do głębokich szuflad i będzie można nie tylko ustalić kto na tym Stugu walczył i zginął, ale czyje to było dzieło.
piterb1 Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 akagi chyba nie pomyliłes stuha42 w kubince ze stugiem4? :)co od reszty rewelacji prosimy o foty tych rzekomych s4 z usa i jugosławii.
Rso Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Witam.Panowie przecież ten STUG IV to jak wygrana szóstka w totolotka a tu jeden geniusz chce tą wygraną zamienić na jakąś kuroniówkę.Rozumiem że są fani walk w 1939 roku w naszym kraju ale na tym historia militarna Polski sie nie kończy prawda.Świetne są te fotki Stugów III no prawie jak StugiIV tylko to prawie jak reklamie. Pozdrawiam.
acer Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 zamienić szóstkę w totka na kuroniówkę" hehhhee dokładnie tak. :))
KRUSZYNA Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Panowie czy tak trudno napisać jasno że ten uszkodzony STUG IV z Muzeum Orła Białego i wydobyty(oby w całości i jak najszybciej)z Grzegorzewa to najprawdopodobniej jedyne zachowane egzemplarze na świecie?PoLufciku" i dwóch SU 152 z Drzonowa oraz samochodu pancernego FAI z Białegostoku-kolejne pancerne rarytasy w polskich kolekcjach muzealnych.pozdrawiamkruszynaPs.Oczywiście trzeba pamiętać o naszych Tks-ach-prywatnym i muzealnym,ale to po latach posuchy rewelacja na skalę krajową.
a.korbaczewski Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 ja tylko chcialem zaznaczyć ze nie wierze w polskie muzealnictwo.a nie mam problemów z rozpoznaniem IV. i osobiście nie widziałem StugaIV (natomiast widziałem 4 Stugi III) i nawet nie wiem gdzie może być taki IV, może we francji?
krzysiek Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Swoją drogą wielka szkoda, że te naprawdę kilka ciekawszych egzemplarzy broni pancernej jakie są w kraju, jest tak porozrzucana po całej Polsce.Aż się prosi, żeby pościągać to co jest gdzieś w jedno miejsce i zrobić prawdziwe muzeum broni pancernej. A tak, troszkę wszędzie, czyli generalnie nigdzie.PozdrawiamKrzysiek
jazlowiak Napisano 15 Październik 2006 Napisano 15 Październik 2006 Witam.Panowie przecież ten STUG IV to jak wygrana szóstka w totolotka a tu jeden geniusz chce tą wygraną zamienić na jakąś kuroniówkę.Rozumiem że są fani walk w 1939 roku w naszym kraju ale na tym historia militarna Polski sie nie kończy prawda."Czy ja dobrze zrozumialem kolegę? Czy TK-3 lub C2P to metafora kuroniówki?
Kaligari Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 troche filmikow odnosnie StuGahttp://www.youtube.com/watch?v=Lw_pnYypYwopozdro
Kaligari Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 http://www.youtube.com/watch?v=u5V25FuG7FE&mode=related&search=
kris_kutno Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Jeśli chcecie sosobie pooglądać STUGI będące w kolekcjach na całym świecie zapraszam na tą strone:http://www.andreaslarka.net/assaultguns.html
panzergrzes2 Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Jaca 2003 ja jestem na zdjeciach.Ale skoro uwazasz ze szukamy jeleni to obejdzie sie bez twojej pomocy!!! pozdrowienia dla wszystkich jeleni!!!
jaca2003 Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Kol zaangazowani w rekonstrukcję 7 TP.Takie małe mam pytanie.Moze łaskawie udzielicie odpowiedzi?Czy ktoś w tym kraju krytykuje Wasze działania w celu odtworzenia 7TP?Chyba jakos nie .Nikt się nie naigrywa że nie wiecie jaki element posiadacie lub że nie tak go montujecie.Raczej wielu z tego forum śledzi z wypiekami na twarzy wasz wątek i czeka na nowe zdjęcia.(no cóż przyznaję się ja też do takich nalezę i z chęcią bym zobaczył co udało się zrobi i na pewno nie skrytykuję tego).Więc tym bardziej nie rozumiem krytyki z Waszej strony na temat tej akcji.To ze zostało wyciągnięte tylko lub az TYLE jest sprawą Tych co się w błocku babrali.Jeśli chcecie pomóc swoją wiedzą i doświadczeniem związanymi z wydobyciem takiego czegoś w takich warunkach jakie panowały w Grzegorzewie to Wasza pomoc na pewno bedzie mile widziana i nie zostanie odrzucona.Natomiast jezeli nie chcecie dzielic się wiedza i doswiadczeniem a wypisujecie swe złote mysli aby tylko zamieszac to powstrzymajcie swe zapedy literackie .Pozwólcie Ekipie z Poznania robic swoje tak jak i wam nikt nie przeszkadza.Jakos do tej pory nikt nie wpadł na genialną koncepcję aby Wasza 7 wymienic za Tygrysa lub jeszcze cuś jako bonus.Dajcie ludziom spokojnie pracowac nad tym co zostało wydobyte i przygotowac wyrwanie z rzeki reszty.Pozdrawiam
PATRON Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 jaca2003 ależ przecież ani ja ani panzergrzes1 nie mamy najmniejszego zamiaru nikomu przeszkadzać. pragnę tylko zauważyć iż niegdy jako pierwszy nie atakowałem nikogo za jakiekolwiek inicjatywy natomiast zawsze byłem atakowany za jakąkolwiek krytyczną uwagę ...i tak zostało do dzisiaj.... Zwróć uwagę iż zarzuty w TYM wątku (dotyczącym STUGA) odnoszące się do 7TP: szukania jeleni, pazerności na kasę itp zawsze były wysuwane przez CIEBIE . Moje posty nigdy nikomu nie zarzuciły przekrętu, nielegalnego handlu itp zawsze stroną atakującą jako pierwsza byłeś TY.Jeśli więc chcesz aby się nie odzywać w tym wątku to NIE ZARZUCAJ CZEGOŚ INNYM a zapewniam cię że nie będzie powodów do odpowiadania w sposóbrównie opryskliwy.Zauważ że obrażliwy stosunek do: Harta, mnie, panzergrzesia, Akagi, Jazlowiaka i wszystkich którzy krytycznie patrzą na całe to przedsięwzięcie od samego początku ZAWSZE WYPŁYWAŁY ZE STRONY OSÓB ZWIĄZANYCH Z AKCJĄ W GRZEGORZZEWIE jako pierwsze...Mnie osobiście w związku z tym interesuje tylko PO CO jest całe to jątrzenie jakie wykonujecie od prawie roku...przecież to jest naprawdę jedno wielkie bicie piany. mogliście całą akcję przeprowadzić bez tego całego bałaganu.DO ADMINAwiem że moja wypowiedż jest nie na temat , ale proponowałem swojego czasu koledze Jaca 2003 wyjaśnianie sobie wszystkich żalów prywatnych poprzez Priva, ale niestety została ta propozycja publicznie na forum odzucona jako próba iejawnego wyjasniania brudów" w związku z tym wątek o stugu po raz kolejny został zmieniony w prywatną gadaninę nie na temat za co ze swej strony przepraszam , ale pretensje proszę kierować nie do mnie ...PZDR PATRONPZDR PATRON
pni Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Może już wystarczy tego co któś napisał itp. Zacznijmy pisać tylko na temat Stuga IV i tylko merytorycznie bez personalnych i ogólnie bajecznych wypowiedzi. A na marginesie nie w związku ze STUGiem ;)do ekipy odbudowującej 7tp to chciałem napisać, że odwalacie wielką pracę wyręczając ludzi którzy dawno powinni coś z tym zrobić(urzędników - muzealników z różnych państwowych instytucji). Pozdrowienia dla wszystkich
jaca2003 Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Kol Patron no fakt jestem agresywny niereformowalny czerwony cyklista zgryżliwy i dodatkowo kąsam.Zwłaszcza Harta który jakoś nie kwapi sie z odpowiedzią na co przeznacza nagrode.Hm a poza tym zanim wezmiemy się za łby to odbierz pocztę i ewentualnie jeśli uznasz to za właściwe to odpisz.PozdrawiamP.S zanim zarzucisz komus bezpodstawny atak poczytaj wszystkie posty swoich kolegów.
ustosunkowany Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 A mnie boli to ze to wszystko może uderzyć w kapitana OgrodniczukaCos mu się należało za zdjęcie skóry z niedźwiedzia i to dziurawej mimo ze miał dwie oferty fachowej darmowej pomocy od ludzi, którzy by mu nieba przychylili byle udowodnić niedowiarkom ze się da (ukłony dla redaktorek odkrywcy)Natomiast nagonka na niego za to ze szluga ruszył i wszedł komuś w paradę to już jest skór.............A tak właśnie odbieram wypowiedzi Jazlowiaka i Akagiego kopiecie panowie dziurę pod sobąIch wypowiedzi nie są bez sensowne tylko trzeba umieć czytać miedzy wierszami, ale o tym innym razem i mam nadzieje ze ten przekręt się nie udaPanie Jazlowiak istnieje taka instytucja Jak MWP, które ma z założenia zbierać polski sprzętDlaczego ono nie wymieniło famo i 7 na tk3 i c2p? Tylko robicie zakusy na stuga?Dlaczego nie przeforsował pan wymiany kazamaty, z MWP na polska P-lot 40mm?Dlaczego nie powie pan ile naprawdę jest w Polsce i europie polskiego sprzętu?Dlaczego panu wolno mieć własne zdanie a innych rugasz za wypowiedzi nie po twojej myśli?Dlaczego stug jest cenniejszy od tk-3 czy c2p ano, dlatego ze wart jest, dużo więcej niż III właśnie, dlatego ze jest to stug IV. Dlatego ze polski sprzęt nie przełoży się na liczbę zwiedzających dane muzeum.A stug IV ściągnie ludzi z zagranicy, tk-3 i c2p są wydarzeniem na miarę lokalna a i to wątpliwe jakoś tłumy nie walą do MWP Wspomniane pojazdy zostaną sprowadzone prywatnie, co jest tylko kwestią czasu a będzie to z zyskiem dla podatnika o którego się tak martwisz, muzeum bo nie będzie blagi takiej jak z TKS, dla pojazdów bo zostaną wyremontowane starczy?Muzeum mierzy się unikatowością posiadanych przez nie obiektów na skale światową nie regionalna a mob to inny temat Nie wiem jak Poznań chce sfinansować remont stuga, ale jestem prawie pewny ze udział środków budżetowych będzie ZNIKOMY.Panie akagi pan wydaje się nie masz pojęcia, czym różni się stug III od IV a czytając, co niektóre pańskie wypowiedziMam wrażenie ze masz nawet problemy z polskim sprzętem, w którym jesteś ponoć ekspertem.Wiec łaskawie nie odzywaj się w nieznanych ci tematach, bo robisz z siebie błazna z reszta do spółki z panem Jazlowiakiem.Panie PATRON pan doskonale wiesz że tu nie chodzi o stuga czy 7tp że o jednym przycietym sdkfz7 nie wspomne Pragnę wyrazić uznanie dla uczestników dyskusji za trzymanie ręki na pulsie
piterb1 Napisano 18 Październik 2006 Napisano 18 Październik 2006 http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/6415/postorder/asctroche fotek s4
skyluke Napisano 23 Październik 2006 Napisano 23 Październik 2006 Nie jestem pewien mam tekst ale nie wiem z którego roku, pomiędzy 1998-2001. tak sądze. Operacja miała miejsce nad rzeką Wkrą. Mało o niej wiadomo zresztą o to chodziło eksplorującym. Podobno istnieją fotografie z wydobycia, należało by skierować się do redakcji Tygodnika..Tyle co wiem piszę, jeśli ktoś wie więcej niechaj się podzieli wiadomościami, będziemy wdzieczni chyba wszyscy. Pozdrawiam -Skyluke
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.