Skocz do zawartości

Broń z WW2 po 1945

mietek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 275
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jakiś kraj na Bałkanach ale nie pamiętam jaki używa do dzisiaj broni z czasów ww2, miedzy innymi policja wojski oraz jednostki specjalne. Nawet raz w jakimś filmie z lat 90 było pokazane jednostki specjalne wkraczające z mp40.
  • 2 months later...
Napisano
Witam !
Mój dziadek służył w lotnictwie morskim w latach 1955-1958.
Na wartę dziadek dostawał karabin, który nazywa PS ( Pistolet Szybkostrzelny - Według opisu dziadtka to zwykle PPS43 ) oraz Mosiny. Pierwszy rok dziadek słuzył na Iłach 10 ( jeden był wojenny ) a potem już na Migach
Pozdro
Napisano

pam. z armii, połowa lat 80-tych. tu przy rkm z ZN-ów prod z 44roku, ówki". były jeszcze pps-y,TT-ki i inny adziew". teraz po red armii wszystko pewno wylądowało w hucie,bo nie nowoczesne.Ale rozmawiałem z Ameryk.(lata w Iraku m.in. Chinukami),mówił że oni do tej pory używają zmodern MG-42 :)po prostu dobrej konstrukcji sie nie zmienia

Napisano
Na początku lat 90 , widziałem u policjantów P-38 i PPk z wronami na okładzinach ( obydwa miałem w reku - produkcja wojenna ). Wiem ze w magazynie jeszcze parę sztuk leżało.
Napisano
Fantazja Bolka wcale nie poniosła. Sam trzymałem w ręku Walthera PPK wojennej produkcji pochodzącego z likwidowanego magazynu broni policji. Tkwił sobie ten rodzynek wśród pistoletów P-64 a był to rok ok. 2007-8.
Napisano
Hej

sgt.steiner: chyba cię okłamał ten Amerykanin, świadomie lub nieświadomie, albo się dobrze nie zrozumieliście. Żaden z rodzajów amerykańskich sił zbrojnych nie wykorzystuje MG42 czy jego klonów. Ich standardowy karabin maszynowy tej klasy to M60, zastępowany obecnie powoli przez M240 (na lic. FN MAG-58). Niemniej faktycznie MG42 to jeden z najbardziej udanych karabinów maszynowych jakie zrobiono, w bardzo wielu krajach świata jest nadal na uzbrojeniu i jeszcze długo będzie (także i w Polsce, jako uzbrojenie czołgów otrzymanych od Niemiec). Chociaż przyszła kryska na matyska :D w Niemczech ma on być wycofywany poczynając od 2012 roku, i zastąpiony przez HK-121 (MG5 się chyba ma nazywać).

Bolek70: kolega będący pracownikiem policji opowiadał kiedyś, że jak w latach 90-tych policja wyprzedawała nadwyżki i przestarzały sprzęt, to pozbywano się też amunicji 7,9x33 (do Sturmgewehra 44) - można więc przypuszczać, że i same StG 44 pewnie gdzieś tam kiedyś były.
Napisano
Korowiow, na skladzie mogli miec, ale aby w latach 90 mial ktos to na stanie , to raczej fantazja, mogli Bolkowi koledzy , policjanci pokazac co maja w szafie" ale sadzac po niku to Bolek na poczatku 90 raczej nie mogl miec takich znajomosci i mozliwosci.
Napisano
speedy,być może nie zrozumieliśmy się z amerykańcem", ale żeśmy sobie razem postrzelali :)...inna sprawa że sam chętnie bym pociągnął serią z takiego MG (ech,marzenia...)
Napisano
Nie pewnie speedy tylko z pewnością. Są zdjęcia Milicji z 1946 wykorzystującej Stg-44.

Spore ilości tej broni i amunicji oprócz pozostałości pofrontowych przejęto także później w trakcie walki z podziemiem.
Napisano
Do dziś w AMW są PPSz wz. 41, PPS wz. 43, Moździerzy wz. 37, Pistoletów TT, Rewolwerów Nagant, Karabinów DSzK, SG-43, Armaty ZiS i 88 mm, RKM DP, Kiedyś nawet trafiło się M3 (Skąd u Nas ?), są jeszcze Maximy (np. jakiś miesiąc teamu był Maxim z 1910 Roku z nr. fabrycznym bodaj 970 ! - w stanie idealnym) wszystko produkcji wojennej.
Napisano
W stanie idealnym to one na pewno nie są. Widziałem kiedyś samoróbkę na bazie mausera zatrzymaną przez policję, kłusownik uciekł i zostawił. Była w takim stanie, że ja bałbym się z niej strzelać, już wspominając o kolbie reperowanej na gwoździe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie