Skocz do zawartości

7TP początek prac konserwacyjnych

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No cóż Panie Duncam , Hart swoje robił , robi i będzie robił - bo robi na swoim i za swoje - i może a nie musi .
A Muzeum jak to muzeum - wiatr historii czasami wieje i to ostro.Trzeba zamykać okna , bo przeciąg niejednemu zaszkodził. :))))))))))) .
Dla mnie dyskusja z Panem na te tematy zakończona , szkoda mojego zdrowia , sprzyda się na inne cele.
Co do kija - może i krótki , ale przychodzi wiosna , może urośnie jakaś solidna leszczyna na dłuższy.
Hart
  • Odpowiedzi 289
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam,
po pierwsze : przesyłam kolejne zdjęcie z pozstepu prac ...autorem zdjęcia jest -Rafal Rufus "
Pagacz.

po drugie- przepraszam za brak odpowiedzi na meile...miałem problemy z kontem , w tygodniu nadrobię zaległości....

po trzecie - części o jakich była mowa w tym watku pod Tomaszowem juz nie ma tamn gzie były...jesli ktoś może pomóc w ich lokalizacji proszę o pomoc ...niestety sie spóźniliśmy przez te cholerne śniegi..a szkoda.

PZDR PATRON

Napisano
jaca2003 ... a mówiłem, że mogę pomóc a tak d..a co? 7TP się rozpłyneło. Niefart chciwości tak bym okreslił. Może uda mi się tego gościa namierzyć. ech.
Napisano
Jestem pod wrażeniem. Czy dobrze widzę i tam pod ścianą stoi pierścień pod wieżę? Czy to po prostu obręcz od beczki? :)

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Od robura nie,coprawda nieskopmlikowany montaż,bo chłodzony powietrzem,ale dźwięk mało dieslowski"
Raczej od stara...
Oryginalnie był chyba Saurer BLD albo BLDPO
Napisano
Jadac dzisiaj pociagiem do Wawy, kupilem na droge w stacyjnym kiosku militaria XX w... polecam ogolnie ale zwlaszcza, ze wzgledu kolejny material o odbudowie siodem tepe. Tylko tak malo zdjec... ech....
Z tego co tam mozna wyczytac, jest wiele elementow, ktore udalo sie rekonstruktorom przez lata pozyskac, odtworzyc. Mam pytanie, czy na tegorocznej Bzurze bedzie mozna to cudo zobaczyc?

Kurcze no i poza tym juz nie na bezposredni temat, moze osoby znajace sie i majace kontakt z wlascicelem - moga napisac co dzieje sie z 2 tankietka, ta prywatna, ktora tak pieknie kolo mnie przejechala, kiedy lezalem zabity na polu w Brochowie:-)...jak postep prac itd. Fajnie bylo by popatrzec co zminilo sie od Motobazaru. Jakies fotki?

Bartek
  • 2 weeks later...
Napisano
Właściwie to nie chciałem nic pisać, ale zastanawiają mnie cały czas dwie rzeczy: odniesienie do realiów historycznych, i kryteria weryfikacji. Motywy podaję na koniec postu.

1) by trud budowy nie poszedł na marne, a kopia była jak najbliższa oryginałowi, to może na zasadzie analogii siegnąć po dokumentację czołgu Vickers Mark E, przyjrzeć się kilku zachowanym egzemplarzom muzealnym, wszystkie istniejące różnice pomiędzy 7 TP, i Vickersem wychwycić z zachowanej dokumentacji fotograficznej?
Odradzam jakiekolwiek odwoływanie się do czołgu T 26, gdyż postępowanie takie przypomina budowanie Mercedesa w oparciu o dokumentację techniczną Syrenki.

2) zbudować czołg w wersji dwuwieżowej, łatwiejszej, bo prostszej do wykonania, gdzie możliwe jest wykonanie, i montaż uzbrojenia, uniknie się w ten sposób wielu problemów technicznych,

3)jak wygląda dbałość o zachowanie szczegółów? /np. boczne płyty pancerne przedziału silnikowego wystają nad krawędź płyty stropowej, szczeliny obserwacyjne, ich położenie w czołgu, montaż pokryw, uchwytów metalowych, haków holowniczych, odwzorowanie nitów, liczba żeberek w żaluzjach wbudowanych w tylną płytę pancerną etc./,

Jak wyglądały przeglądy, i naprawy silnika w 7TP?, tego nie widać na zdjęciach, a pozwala odkryć sposób montażu pokryw, kierunek ich otwierana, ich wielkość.

W połowie lat dziewięćdziesiatcyh sam szukałem najmniejszych nawet śladów czołgu 7TP podążając szlakiem bojowym 1 batalionu od Sulejowa, Opoczna, Drzewicy. Uznałem, że tam są największe szanse na znalezienie czegokolwiek. Miałem jednak coraz więcej wątpliwości, narastało zniechęcenie. Większość czołgów została porzucona, lub zniszczona w bardzo ludnych, i często uczęszczanych miejscach, przy drogach. Prawdopodobnie jeszce pod koniec września zabrali je Niemcy. W końcu zrezygnowałem nawet z wyjazdu do Głowaczowa, i Ryczywołu. Teraz to po nocach spać nie mogę...
Napisano
Wystarczy przeczytać tabliczkę, żeby dowiedzieć się, że tabliczka nie pochodzi z czołgu T-26, lecz oryginalnego czołgu Vickers. Domyślam się, że mogłeś się zasugerować tym, że na części fińskich czołgów Vickers ustawiono charakterystyczne wieże ze zdobytych T-26.
Napisano
Wydaje mi się, że Ci którzy rekonstruują 7TP mają przemyślane wszystkie szczegóły i umiarkowanie potrzebują naszych porad.

A wracając do tematu, Patron, jak idą prace? Może wrzuciłbyś jakąś fotkę?

Pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie