Hartmann Napisano 20 Luty 2006 Napisano 20 Luty 2006 No cóż Panie Duncam , Hart swoje robił , robi i będzie robił - bo robi na swoim i za swoje - i może a nie musi .A Muzeum jak to muzeum - wiatr historii czasami wieje i to ostro.Trzeba zamykać okna , bo przeciąg niejednemu zaszkodził. :))))))))))) .Dla mnie dyskusja z Panem na te tematy zakończona , szkoda mojego zdrowia , sprzyda się na inne cele.Co do kija - może i krótki , ale przychodzi wiosna , może urośnie jakaś solidna leszczyna na dłuższy.Hart
PATRON Napisano 4 Marzec 2006 Autor Napisano 4 Marzec 2006 Witam, po pierwsze : przesyłam kolejne zdjęcie z pozstepu prac ...autorem zdjęcia jest -Rafal Rufus " Pagacz.po drugie- przepraszam za brak odpowiedzi na meile...miałem problemy z kontem , w tygodniu nadrobię zaległości....po trzecie - części o jakich była mowa w tym watku pod Tomaszowem juz nie ma tamn gzie były...jesli ktoś może pomóc w ich lokalizacji proszę o pomoc ...niestety sie spóźniliśmy przez te cholerne śniegi..a szkoda.PZDR PATRON
kubas Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Patron mam zdjecie tego czołgu co ci wysłałem zdjecia płyty i wózka
SZUKAM. Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 jaca2003 ... a mówiłem, że mogę pomóc a tak d..a co? 7TP się rozpłyneło. Niefart chciwości tak bym okreslił. Może uda mi się tego gościa namierzyć. ech.
krzysiek Napisano 4 Marzec 2006 Napisano 4 Marzec 2006 Jestem pod wrażeniem. Czy dobrze widzę i tam pod ścianą stoi pierścień pod wieżę? Czy to po prostu obręcz od beczki? :)PozdrawiamKrzysiek
PATRON Napisano 6 Marzec 2006 Autor Napisano 6 Marzec 2006 krzysiek ....wprawne masz oko.....to jest pierścień podwierzowy ....pzdr PATRON
jabartoldi Napisano 6 Marzec 2006 Napisano 6 Marzec 2006 MOC. MOj ulubiony adres ... Jestem pod wrażeniem.
sura Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Ja bym stawiał na jakiegoś diesla od Stara lub Robura.
elektrit1 Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 Od robura nie,coprawda nieskopmlikowany montaż,bo chłodzony powietrzem,ale dźwięk mało dieslowski"Raczej od stara...Oryginalnie był chyba Saurer BLD albo BLDPO
sura Napisano 7 Marzec 2006 Napisano 7 Marzec 2006 co my tu pieprzymy:) zapewne rekonstruktor(rzy) 7tp od początku prac mają już udumany" silnik:)
jabartoldi Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Jadac dzisiaj pociagiem do Wawy, kupilem na droge w stacyjnym kiosku militaria XX w... polecam ogolnie ale zwlaszcza, ze wzgledu kolejny material o odbudowie siodem tepe. Tylko tak malo zdjec... ech.... Z tego co tam mozna wyczytac, jest wiele elementow, ktore udalo sie rekonstruktorom przez lata pozyskac, odtworzyc. Mam pytanie, czy na tegorocznej Bzurze bedzie mozna to cudo zobaczyc?Kurcze no i poza tym juz nie na bezposredni temat, moze osoby znajace sie i majace kontakt z wlascicelem - moga napisac co dzieje sie z 2 tankietka, ta prywatna, ktora tak pieknie kolo mnie przejechala, kiedy lezalem zabity na polu w Brochowie:-)...jak postep prac itd. Fajnie bylo by popatrzec co zminilo sie od Motobazaru. Jakies fotki?Bartek
Hartmann Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Z tankietką nic sie nie dzieje - stoi i czeka aż śnieg stopnieje.Hart
jabartoldi Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Hartman:dzieki za odpowiedz, mam nadzieje, ze jak cos sie zacznie dziac ( w sprawie sniegu) bedzie mozna o tym poczytac? :-)))))
Hartmann Napisano 8 Marzec 2006 Napisano 8 Marzec 2006 Nie szybko - to nie jest wszystko takie proste - nie ma dokumentacji pozwalającej na natychmiastowe i gwałtowne działania.Hart
skumin Napisano 9 Marzec 2006 Napisano 9 Marzec 2006 Witam, to znalzazłem w swoich szpargałach.Pozdrawiam Skumin
pzl Napisano 18 Marzec 2006 Napisano 18 Marzec 2006 Właściwie to nie chciałem nic pisać, ale zastanawiają mnie cały czas dwie rzeczy: odniesienie do realiów historycznych, i kryteria weryfikacji. Motywy podaję na koniec postu.1) by trud budowy nie poszedł na marne, a kopia była jak najbliższa oryginałowi, to może na zasadzie analogii siegnąć po dokumentację czołgu Vickers Mark E, przyjrzeć się kilku zachowanym egzemplarzom muzealnym, wszystkie istniejące różnice pomiędzy 7 TP, i Vickersem wychwycić z zachowanej dokumentacji fotograficznej?Odradzam jakiekolwiek odwoływanie się do czołgu T 26, gdyż postępowanie takie przypomina budowanie Mercedesa w oparciu o dokumentację techniczną Syrenki.2) zbudować czołg w wersji dwuwieżowej, łatwiejszej, bo prostszej do wykonania, gdzie możliwe jest wykonanie, i montaż uzbrojenia, uniknie się w ten sposób wielu problemów technicznych, 3)jak wygląda dbałość o zachowanie szczegółów? /np. boczne płyty pancerne przedziału silnikowego wystają nad krawędź płyty stropowej, szczeliny obserwacyjne, ich położenie w czołgu, montaż pokryw, uchwytów metalowych, haków holowniczych, odwzorowanie nitów, liczba żeberek w żaluzjach wbudowanych w tylną płytę pancerną etc./, Jak wyglądały przeglądy, i naprawy silnika w 7TP?, tego nie widać na zdjęciach, a pozwala odkryć sposób montażu pokryw, kierunek ich otwierana, ich wielkość.W połowie lat dziewięćdziesiatcyh sam szukałem najmniejszych nawet śladów czołgu 7TP podążając szlakiem bojowym 1 batalionu od Sulejowa, Opoczna, Drzewicy. Uznałem, że tam są największe szanse na znalezienie czegokolwiek. Miałem jednak coraz więcej wątpliwości, narastało zniechęcenie. Większość czołgów została porzucona, lub zniszczona w bardzo ludnych, i często uczęszczanych miejscach, przy drogach. Prawdopodobnie jeszce pod koniec września zabrali je Niemcy. W końcu zrezygnowałem nawet z wyjazdu do Głowaczowa, i Ryczywołu. Teraz to po nocach spać nie mogę...
satron1200 Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 W dopowiedzi na ostatni post.Tabliczka znamionowa czołgu T-26.Zdjęcie pochodzi ze strony www.andreaslarka.net.Pozdrawiam.
jotes Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Wystarczy przeczytać tabliczkę, żeby dowiedzieć się, że tabliczka nie pochodzi z czołgu T-26, lecz oryginalnego czołgu Vickers. Domyślam się, że mogłeś się zasugerować tym, że na części fińskich czołgów Vickers ustawiono charakterystyczne wieże ze zdobytych T-26.
satron1200 Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Nie jestem specjalistą w tym temacie , a zdjęcia podpisane są ,jako T-26 .Pozdrawiam.
krzysiek Napisano 19 Marzec 2006 Napisano 19 Marzec 2006 Wydaje mi się, że Ci którzy rekonstruują 7TP mają przemyślane wszystkie szczegóły i umiarkowanie potrzebują naszych porad. A wracając do tematu, Patron, jak idą prace? Może wrzuciłbyś jakąś fotkę?PozdrawiamKrzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.