Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
Napisano
Uroczystość chrztu RWD-13S Św. Urszula" miała miejsce 18 czerwca 1939 roku. Samolot ten został oblatany 14 czerwca przez dr Eugeniusza Przysieckiego i otrzymał rejestrację SP-BJR. We wrześniu 1939 roku trafił do 31 ER. 17 września został zestrzelony i wylądował łamiąc podwozie w okolicach miejscowości Werona przy szosie Kołomyja - Stanisławów. Pilot samolotu, Jan Daczka, został ranny w nogę.
  • 1 month later...
  • 2 years later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Wojskowy samolot sanitarny Hanriot z 2 pułku lotniczego w Krakowie przed pierwszym transportem chorego na lotnisku. Przy samolocie widoczni m.in. por. Aleksander Kaczmarczyk (wsiada do samolotu), kpt. lekarz Kazimierz Michalik (1 z prawej) , płk lekarz Bolesław Korolewicz (2 z prawej)."

Napisano
Serdecznie witam wszystkich !!!
Jestem lekarzem lotniczym i aktualnie piszę rozprawę o ewakuacji ranych i chorych , poszukuję materiałów źródłowych na ten temat , przypadkowo trafiłem na waszą stronkę ..i jestem pod niesamowitym wrażeniem tyle dobra historycznego
..aż trudno opisac proszę o pomoc jak w oficjany sposób( oczywiście za zgoda i podaniem autora , źródła itd.) mam zamiar zamieścić choćby kilka fotografii samolotów sanitarnych -chciałbym też poszerzyć rodział o polskim lotnictwie sanitarnym i jego historii -będę wdzięczny za pomoc i każdż wskazówkę pozdrawiam -Piotr
  • 2 months later...
Napisano
Pozwolę sobie uzupełnić wątek.

Msza polowa w hangarze Szkoły Pilotów LOPP w Świdniku. Uroczystego otwarcia Szkoły 4 czerwca 1939r dokonuje Wódz Naczelny, Marszałek Edward Rydz-Śmigły (na zdjęciu klęczy).

Zbiory Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej im. Hieronima Łopacińskiego w Lublinie.
fot. Jan Ryś

Źródło: Świdnik na kartach historii" (www.historia.swidnik.net)
  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
Napisano
Drodzy koledzy

Chce rozszerzyc moje Wojsko Polskie c 1939 w skali 1/72 o samolot sanitarny i zwiazany z tym majdan. Mam dwa pytania - czy sa modele takich samolotow na rynku i jezeli sa to ktory jest najlepszy (zastrzegam ze Vac-form'ow nie tykam i kropka), oraz czy sa jakies zestawy kalkomanii jezeli trzeba bedzie przerabiac jakies wersje liniowe ( i jezeli to jakie?).

Due - i to chyba pytanie do Eskulapa - jak wygladala jednostka operujaca samolotem sanitarnym tzn obsluga ziemna, obsluga medyczna, skad piloci itd? Innymi slowy dla przykladu: Sanitarka w baonie pancernym to lekarz, ordynans, patrol sanitarny a podoficer sanitarny i 2 sanitariuszy oraz kierowca sanitarki. Lekarz i jego personel podlegali taktycznie kwatermistrzowi, gospodarczo plutonowi gospodarczemu baonu (a dokladnie druzynie gospodarczej w tym plutonie). Obsluge techniczna zapewnial pluton techniczny kompanii techniczno-gospodarczej baonu.
Napisano
No i zapomnialem najwazniejsze - czy samolot sanitarny byl li tylko latajacym transportem chorych/rannych czy tez w jakims zakresie byl wyposazony w personel i sprzet by wykonywac jakies czynnosci 'reperacyjne' i jezeli tak to w jakim? Wybaczcie ordynarna analogie z baonem pancernym ale czy byl tylko przyczepa ewakuacyjna czy laczyl w sobie do jakiegos stopnia cechy patrolu rep? No i tak czy siak, jakie mial wyposazenie medyczne?
Napisano
Jeżeli nie chcesz tykać wydmuszek (vecu formy) to bardzo wysoko postawiłeś sobie poprzeczkę (choć i o stare modele vacu już trudno). Model wtryskowy (czyli klasyczny: czesci w ramkach) jest robiony w 1/72 RWD 13 firmy aster. Jest tam sanitarne malowanie, cena przystępna (ok.30 - 35zł) ale trzeba się przy nim napracować, ma dużo nadlewek i nierówności - wiem bo sam takowy sklejam :)
Napisano

Pierwszy egzemplarz Lublina R-XVI.

Jako model - na razie (do połowy 2011...) tylko vacu z Broplanu.
Z innych, niewymienionych:
Jest żywiczny sanitarny Hanriot od T.Choroszego.
Możesz też przerobić Breguet'a XIV (np. AZ-model) na wersję T-bis (sanitarną), bo dwa takie były, co prawda krótko, od 1926 r. na stanie.
No i Albatros C.X - sanitarny z 1924 (Ławica). Żywiczny model Airmo 72005 - bywa jeszcze tu i ówdzie, głównie na ALG.