Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 months later...
  • 3 weeks later...
  • 7 months later...
Napisano
Oczywiście, że nie jest.
Żadnego 9 TP" nie wyprodukowano - nawet jednej - słownie 1 - sztuki - zwłaszcza, że 9 TP" to nie jest oczywiście żadna prawidłowa nazwa. Nawet te ostatnie 11 sztuk oddanych już w czasie wojny to były najzwyklejsze siódemki".
Tę azwę" wprowadził J. Magnuski i teraz całe pokolenia wyznawców" wierzą, że było coś takiego jak 9 TP". :(
I nie wiedzą - a to już totalny błąd i nieuctwo, że ostatnie serie 7TP miały dupy" takie właśnie jak ta na zdjeciu.
Napisano
Większość czołgów to były górnotłumikowce". Testy 7TP Smok" z tylnymi drzwiami bez żaluzji przeprowadzono 5 i 6 grudnia 1935r. Jeśli się nie mylę, tylko dwie pierwsze serie miały żaluzje.
  • 2 years later...
  • 10 months later...
  • 6 months later...
  • 2 years later...
  • 1 year later...
Napisano

Korzystając z okazji, że przypomniał się zapomniany wątek.

W najnowszym numerze specjalnym WLU dotyczącym nkm 20 mm jest sporo rewelacyjnych zdjęć dotyczących również wersji przeciwlotniczej nkm wz38A na podstawie ciężkiej.

Napisano
23 minuty temu, Spirit of Warsaw napisał:

Bardzo intrygująca, niemiecka fotografia, przecież to Warszawa…

Warszawa może być tylko z którego roku jest ta fotografia ? Może to carrier zdobyty w 1940 r. we Francji i przewieziony na teren GG.

• 1 year later...
Napisano
On 1.06.2005 o 09:56, cieciwa napisał:

Gebhardt, cos blizej o tej lodzi szturmowej?

Czy to miala byc ta lodz, ktora mozna bylo skladac do transportu? [o plaskim dnie i burtach]

Czy tez cos innego.

A ze sprzetu innego:

Dzialo samobiezne na podwoziu C7P/7TP
Samobiezny zestaw NKMow na podwoziu 7TP.

Czy zdalnie sterowanie lodzie wybuchowe dla naszych okretow podwodnych typu Orzel"

Witam. Wiem że post stary ale chcę dopytać o jedną rzecz. O co chodzi  z tym  działem samobieżnym na podwoziu 7TP/C7P? Mogę prosić o szczegóły, chodzi o niszczyciel czołgów, SPG takie jak Wespe czy samobieżne działo przeciwlotnicze? i prosiłbym o źródła o tym. 
O przeciwlotniczym 7TP słyszałem, to właśnie samobieżny zestaw NKm na podwoziu 7TP. 

• 2 weeks later...
Napisano

To bardzo dawne dzieje kiedy w części literatury spekulowano, że PZInż 160 miał być na podwoziu C7P/7TP.

Dopiero później wyszło, że to miała być konstrukcja na bazie 4TP

• 6 months later...