Skocz do zawartości

Pierwszy Żołnierz - wykopany

general1006

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Niestety, ale taka jest rzeczywistość. Już we Wrześniu były kłopoty z identyfikacją większości poległych, więc co niby robić po takim czasie?

Huk100 - o jakich szczątkach polskich" piszesz i gdzie niby?
  • Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Po prostu wykopywanie szkopów jest teraz na czasie :) O ekshumacjach Polaków jakoś nikt nie piszę, a jak piszę to rozchodzi się bez większego rozgłosu. Zresztą zastanawiam się jak to jest. Natworzyło się tych fundacji - pamiętaja o wszystkich tylko nie o naszych rodakach? A jak już się do czegoś wezmą to spier*** robotę jak to miało miejsce z tym Polskim żołnierzem ostatnio.
Napisano
Powiedz mi niby gdzie tych Polaków ekshumować? Ekshumacje polskich ofiar wojny (np. Żołnierzy Wyklętych) ciągle prowadzone są pod egidą ROPWiM i IPN bez zbędnego rozgłosu. Zainteresowani i tak będą wiedzieli.
Napisano
niemoge zrozumiec skad te modly nad mogilami bandytow?
jakie zglaszanie?po co? komu?
moze jeszcze w tych miejscach pominiki postawic?
a co z mogilami radzieckich zolnierzy?
dlaczego w tych artykulach pisza aby zglaszac tylko zolnierzy niemieckich,inni niz niemcy tych fundacji nie interesuja?
wiec jak to oni dziela ludzi po smierci na kategorie a my mamy nie dzielic?
dla nas zolnierz ma byc czlowiekiem obojetnie na nacje?,
ale dla fundacji zglaszac tylko niemcow,wtedy mozeeee przyjada,
juz ja im zglosze....
Napisano
Czy masz świadomość, że w szeregach niemieckiej armii przymusowo musiało walczyć wielu Polaków ze Śląska, Pomorza czy choćby centralnej Polski tylko dlatego że mieli niemiecko brzmiące nazwiska?
Pewnie, że lepiej nie zgłaszać. Lepiej rozkopać grób, szczątki porozrzucać, a niesmiertelnik sprzedać na allegro za 20 zł... Żenada.
Napisano
Mogiłą to mogiła każdemu się należy, do tego Krzyż, Gwiazda Dawida, Półksiężyc czy inny znak wyznania, natomiast traktowanie mogiły jak miejsca potencjalnego łupu jakoś nie pasuje do wizji człowieka współczesnego.
Napisano
Problem w tym, że wielu jest takich, którzy jeśli chodzi o mogiły liczą tylko na łup. I nie ma dla nich znaczenia czy to żołnierz rosyjski z I wojny, Niemiec czy Polak z Września.
Napisano
iemoge zrozumiec skad te modly nad mogilami bandytow?"

1. Udowodnij że bandytów
2. Każdy człowiek po śmierci jest równy, i należy mu się szacunek, poczytaj Pismo Święte..

jakie zglaszanie?po co? komu?
moze jeszcze w tych miejscach pominiki postawic?"

1. po to że rodzina może do tej pory szukać informacji,
2. pomniki to stawia obecny rząd bolszewikom pod Ossowem.

a co z mogilami radzieckich zolnierzy?
dlaczego w tych artykulach pisza aby zglaszac tylko zolnierzy niemieckich,inni niz niemcy tych fundacji nie interesuja?"

1. Moskwa miała na to 50 lat przyjaźni", ale jakoś nie kwapiła się nic zrobić w kierunku inwentaryzacji pochówków itp.
2. 90% pochówków radzieckich jest bez przedmiotów, które mogą pomóc przy ustaleniu tożsamości.
3. jeżeli znasz jakąś fundację zajmującą się stroną radziecką - podziel się, bo fundacja o której mowa, zajmuje się wyłącznie stroną niemiecką..

wiec jak to oni dziela ludzi po smierci na kategorie a my mamy nie dzielic?
dla nas zolnierz ma byc czlowiekiem obojetnie na nacje?,"

1. podzieliłaś/eś ich jako pierwsza/y pisząc i myśląc w ten sposób
2. jeżeli nie nauczono Cie szacunku do czyjejś śmierci, polecam wrócić się do czasów przed wychowaniem i zacząć naukę od nowa.
3. Nawet wrogom stawiano krzyże już na froncie, a Ty tu propagujesz bardziej wrogie podejście niż mieli do siebie żołnierze obu stron..

ale dla fundacji zglaszac tylko niemcow,wtedy mozeeee przyjada,
juz ja im zglosze...."

1. fundacja ma jasno określone statutem działania. napisz mądrzejszy, daj pieniądze na realizowanie celów, oraz pokaż metodę, która pozwoli ustalać tożsamość żołnierzy sowieckich (zwykle pochowanych niemal nago), a Tobie będzie można postawić pomnik.
2. Grozić tu nie musisz, zamiast tego polecam przeczytać moją wypowiedź jeszcze raz.
Napisano
8total4 zycze ci w nowym roku abys sie nie urodzil w tamtych czasach-
stracil rodzine zamordowana bestialsko przez zolnierzy niemieckich,
przezyl oboz jedzac ludzkie mieso,a potem zajmowal sie pochowkiem ss-manow pamietajac o tym,
czy wytlumaczylbys te krzyze,ceremonie,kwiaty, znicze, kobiecie ktora trzymala na rekach swoje wychudzone 2 letnie dziecko umierajace z glodu na jej oczach, proszace o jedzenie?
kazdy kto byl w mundurze niemieckim w czasie IIw.s. jest bandyta,nawet jak sam nie mordowal to swoja bierna postawa czy obojetnoscia jest tak samo winny,
oni nie przyszli nas nauczac wartosci chrzescijanskich,
oni przyszli nas mordowac-zlikwidowac,i nie byli to marsjanie-nazisci ale zwykli niemcy,

ja nie mowie zeby rozkopywac i profanowac zwloki,
poprostu nie dawajmy pamiatek szwaba po ich przodkach niech mysla ze jak drugi raz pojda na wschod to nawet po nich proch nie zostanie,tak jak po ich dziadkach,
niech nie ciesza sie przy wigiliijnej wieczerzy niesmiertelnikiem po dziadku bandycie,niech na mapie nie zaznaczaja jak to daleko ich dziadziu doszedl krzewiac kulture niemiecka.
Wlasciwie wszystko zostalo napisane w tym watku ktory podal Vis1939 tylko znajdz czas i go przeczytaj.
Napisano
shadowN ja szacunku nie mam,nawed po śmierci dla ludzi którzy z zimną krwią zabijają innych i mają z tego radoche.Nie podpieraj sie Pismem Swiętym bo bandyta i zwyrodnialec bandytą zostanie.
Napisano
witajcie -norman i alicja uważacie że wszyscy niemcy to bandyci i zwyrodnialcy to poczytajcie sobie na temat zbrodni na wołyniu już od samego czytania robi się słabo a co do metod w jaki pozbawiano polaków życia to myślę że wcale nie ustępowali niemcom,rosjanom i innym nacjom w tej czy innych wojnach więc jeżeli uważacie że rosjanie,ukraińcy i inni zabijali bardziej humanitarnie no to coś tu nie gra,grób to grób tam leży człowiek który musiał iść na wojnę bo taka była kolej rzeczy a czy był zbrodniarzem to nie nam oceniać.
pozdrawiam wszystkich i życzę szczęśliwego nowego roku.
Napisano
bjar1 i shadowN, dobrze prawicie.Wielkie brawa.Szkoda że nie wszyscy są waszego/mojego zdania.
Moi przodkowie byli po obydwu stronach granicy,jedni w W.P. drudzy w Wehrmachcie więc @Alicjo2011 pytam czyje groby mam opluwać? Pamiętaj że nie każdy niemiecki żołnierz był zbrodniarzem a wielu Polaków zawdzięcza im życie.Zaznaczam jednocześnie że nie neguję zbrodni jakich dopuszczali się Niemcy.
Napisano
Droga Alicjo, to że nie wykazujesz honoru własnym postępowaniem nie znaczy że inni nie wykazują i nie będą wykazywać.

ps. Straciłem kilka osób z rodziny z rąk okupanta i sowieta, więc twoje życzenia na nic tutaj.

Zamiast się produkować przed komputerem, zadbaj o groby niszczone, plądrowane i poznaj choć trochę sedno żołnierskiego losu, bo widzę że jest Ci obce.
Napisano
norman04, każdy Niemiec był mordercą? Czy każdy Polak był komuchem w latach 80-tych? Czy jak jeden uczeń w klasie ma jedynki to reszta klasy to debile? Nie sądź wszystkich jedną miarą!
Napisano
ps. i jeszcze jedno - nie narodowość ani mundur tworzy człowieka, tylko wartości jakie wyniesie z domu.

Dla Ciebie tylko Niemiec to bandyta, to powiem Ci że zamordowano mi Stryja w Kermine (Uzbekistan), bo zataił stopień oficerski kiedy szedł do niewoli i podczas formowania 7DP w związku sowieckim dostał w `43 r. wyrok śmierci.

Mój Pradziadek zginął w `44 r. z rąk niemieckich w Warszawie, wuj w lesie w AK również w `44, trzech jego braci walczyło całą okupację, a po wojnie musieli się ukrywać przed bandytami z UB, które sformowano tutaj m.in. z kieleckiego AL.

Wiem jak wyglądały realia wojny i okupacji, bo na oczach mojej Babci pewien żandarm zastrzelił dwoje ludzi, a ją cudem ominęła jego przypadłość do strzelania sobie do Polaków, którą realizował codziennie jako nałóg.

Nie wspomnę już o ludziach z rodziny, którzy musieli pracować dla okupanta czy to w rzeszy, czy w GG, często oddając swoje własne zdrowie.

Tylko widzisz, dla Ciebie każdy grób żołnierski jest grobem bandyty, poza konkretnymi nacjami, bo stosujesz tzw. tolerancję wybiórczą.
Problem polega na tym, że w każdej armii byli mordercy i normalni ludzie, i wątpię abyś posiadła umiejętności, które pozwolą na weryfikację tego.

Nie rozpatrujesz żadnej tragedii jednostkowo, rozpatrujesz ją wyłącznie stereotypowo, dlatego przykro się czyta co piszesz.
Napisano
karabin czy ja wspomniałem coś o Niemcu-czy o bandycie i zwyrodnialcu.
Nie sadze wszystkich jedną miarą.Chodziło mi o ludzi którzy nie zachowywali sie jak żołnierze tylko jak bestie.
Napisano
Co do żandarma generała1006 już wam mówię, po tych kilku latach przyszedł do Niego list z Niemiec z nieśmiertelnikiem żołnierza i z listem że nie mają takiej osoby w rejestrze, ot tyle.
P.S. Pozdro. Rafał wyręczyłem Cię w odpowiedzi na pytanie, pewnie rzadko zaglądasz na forum:) odkrywcy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie