Jump to content

Question

16 answers to this question

Recommended Posts

• 0
Posted

Nie jestem pewny modelu, ale widziałem tego typu ciągniki używane do zwózki drewna, gdzieś na wschód od Uralu. Sama maszyna była dosyć uniwersalna, więc czemu nie?

• 0
Posted
15 godzin temu, bjar_1 napisał:

Jak żyje w lesie deta nie widziałem. W jakim rejonie Polski takie występują w lasach?

Ja jakoś długo nie żyje a widywałem je na Mazurach nie raz i nie dwa. Jak dobrze poszukać to i bez problemu filmy z lasu znajdziesz :) 

• 0
Posted

Bjar pod koniec lat 70 i 80 widziałem jak na Jurze ściągali takimi bale drewniane z lasu . Oczywiście obecnie są już zdecydowanie nowocześniejsze ale za PRL-u używano to co się posiadało czyli  DT , normalne zwykłe Ursusy , jak i konie . Podstawowych DTD 40 było jak na lekarstwo w lasach państwowych do zrywki . Obecnie w górach nadal niektórzy jeszcze DT 75 używają do orki , widziałem jeszcze 2 lata temu taki zapylający po polu. Teraz obecnie coraz rzadziej się je spotyka bo to już dość stara konstrukcja z początku lat 60 XX wieku i raczej kupują go pasjonaci starych ciągników, ale i obecnie jest jeszcze sporadycznie używany przez tych co potrafią go naprawiać , obecnie części są jeszcze spotykane tak nowe jak i z kanibalizacji. Dlatego często można takie klepki znaleźć po lasach właśnie z powodu ich użytkowania w lasach prywatnych jak i państwowych . Pamiętać trzeba że u nas w naszym kraju duża część lasów to lasy prywatne prawie 18 % gdzie zrywano drzewa tym co posiadano. 

• 0
Posted

Duża ilość lasów prywatnych to jest przykładowo w Norwegii > 80% , a nie u nas. DT były seryjnie produkowane do 2009r, to i części jeszcze jakieś są.

Wojtek

• 0
Posted

No tak u nas nie ma 80 % ale 18 % czyli co 5 hektar jest prywatny to bardzo dużo , a ilość to 1,8 mln hektarów to lasy prywatne !!! mało !!! bo mnie sie wydaje że sporo , sam rąbię wycinam swoje lasy na tarcicę 

• 0
Posted (edited)

Przy okazji polecam dla osób z dylematem od czego ta gąsienicą  ,kosztuje niewiele. 

CDF1D07D-511C-48AC-BA80-F778DB739D20.jpeg

Edited by abcd
  • 0
Posted
16 godzin temu, Landszaft napisał:

No tak u nas nie ma 80 % ale 18 % czyli co 5 hektar jest prywatny to bardzo dużo , a ilość to 1,8 mln hektarów to lasy prywatne !!! mało !!! bo mnie sie wydaje że sporo , sam rąbię wycinam swoje lasy na tarcicę 

A po ile miałbyś za M3lub kubik ?