Czlowieksniegu Napisano %s o %s Napisano %s o %s pilot wojskowy, który w czasie II wojny światowej zestrzelił na froncie wschodnim 81 samolotów. Był jednym z ostatnich żyjących niemieckich asów myśliwskich i ostatnią żyjącą osobą odznaczoną Krzyżem Rycerskim.
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Wg mnie zdecydowanie bardziej, niż np narastające debilizmy Trumpa... Gdzie wątek ma... 60 stron.
beaviso Napisano %s o %s Napisano %s o %s Interesująca wiadomość. Czas przemija i kolejny rozdział zamknięty na zawsze. M.
sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Mam nadzieję, że będzie się smażył w piekle.:( DRIP (dont rust in peace.)
beaviso Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 minutę temu, sebek1974 napisał: Mam nadzieję, że będzie się smażył w piekle.:( DRIP (dont rust in peace.) Spoko, nie zardzewieje. M.
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: Od speców szkopskiej falerystyki chętnie zobaczyłbym komentarz do tej gabloty. Co tam widać oprócz Kreuza? Czy to wszystko, co jest w gablocie, to jest świadectwo uhonorowania jego podczas wojny i on się tym chwali? Czy może ten „nobliwy starszy pan” był nienaprawialny i był kolekcjonerem szkopskich odznak?
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 9 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Czy może ten „nobliwy Wygląda, jak kpl wg rang- czyli zapewne jego. https://www.tracesofwar.com/persons/28714/Broch-Hugo-Jagdgeschwader-54.htm
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Dzięki Jeśli rodzina wrzuci tę gablotkę na US eBay to wyobrażam sobie tzw. bidding wars tamże między kolekcjonerami z workami $ bez dna. Za pół tej gablotki spokojnie będzie można kupić najmarniej Pipera Tomahawka w wersji max wypas (65 tysi $).
abcd Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Szpangi Lw w gablotce to ładna kolekcja z zakupów albo dostał od kolegów kombatantów ,nie sposób by był nagrodzony wszystkimi stopniami różnych specjalności. Edytowane %s o %s przez abcd
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 1 minutę temu, abcd napisał: Szpangi Lw w gablotce to ładna kolekcja z zakupów albo dostał od kolegów ,nie sposób by był nagrodzony wszystkimi stopniami różnych specjalności. Hę, czyli naziol-kolekcjoner?
abcd Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) 3 sztuki z tych szpang zgodnie z wykazem zamieszczonym powyżej plus krzyż stanowią zapewne jego nagrody . Edytowane %s o %s przez abcd
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Czyli skądś ten towar do gabloty zebrał. Gdyby ktoś chciał twierdzić, że takie typy po wojnie nie brały udziału w zjazdach (mniej lub bardziej ukrywanych w NRF/RFN) „kombatantów” LW to pozostawiam go z tą wiarą i przekonaniem.
abcd Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Mnóstwo ich służyło po wojnie w Bw czy powojennym Lw . Mieli do oficjalnego noszenia zdenazyfikowane odznaki wz.57 oryginalne trzymali w domu . Zjazdów kombatanckich nikt nie ukrywał nawet byli ss owcy posiadali oficjalną gazetkę kombatancka „Der freiwillige” Edytowane %s o %s przez abcd
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) Bardzo lubię Brytyjczyków, prawie 3 lata pracowałem z nimi przy Gripenie, ale... hmmm, czasami to im jakaś palma odbija, żeby jeszcze wozić szkopa Spitfirem, i to szkopa niereformowalnego, skoro jeszcze się wziął za kolekcjonerstwo drugowojennych gadżetów luftwaffowskich, zamiast zerwać z całą tą historią hitleryzmu raz na zawsze. Czy ktoś wie, czy ten „nobliwy starszy pan” był członkiem NSDAP? Czy w ogóle było tak, że żeby stać się członkiem takiej elity, jak piloci myśliwscy LW, to trzeba było być członkiem NSDAP, czy można było być bezpartyjnym? Edytowane wczoraj o 06:36 przez Jedburgh_Ops
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s W dniu 12.06.2026 o 14:57, sebek1974 napisał: Mam nadzieję, że będzie się smażył w piekle Ooo, a za co to? Przecież bolszewię tłukł.
Sedco Express Napisano %s o %s Napisano %s o %s 14 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Bardzo lubię Brytyjczyków, prawie 3 lata pracowałem z nimi przy Gripenie, ale... hmmm, czasami to im jakaś palma odbija, żeby jeszcze wozić szkopa Spitfire'em. Czy ktoś wie, czy ten „nobliwy starszy pan” był członkiem NSDAP? Czy w ogóle było tak, że żeby stać się członkiem takiej elity, jak piloci myśliwscy LW, to trzeba było być członkiem NSDAP, czy można było być bezpartyjnym? Np. Erich Hartmann nie był członkiem NSDAP. Wcześniej był w HJ
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s Teraz, Sedco Express napisał: Np. Erich Hartmann nie był członkiem NSDAP. Wcześniej był w HJ Okay, bardzo dziękuję Sedco. Zawsze bardzo mnie to ciekawiło, jak to było z partyjniactwem w LW.
bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Wg. Wiki Broch też w HJ, oni tam dużo dzieciaków szkolili w lataniu.
Sedco Express Napisano wczoraj o 08:05 Napisano wczoraj o 08:05 Członków HJ z drużyn lotniczych szkolił NSFK (Narodowosocjalistyczny Korpus Lotniczy) - modelarstwo lotnicze, budowa szybowców, samolotów, siniki lotnicze ,szkolenie w pilotażu szybowców i samolotów i oczywiście szkolenie ideologiczne. DJV (do 14 roku życia - potem automatycznie do HJ ) - modelarstwo lotnicze. Moedlers też nie był w NSDAP - byli, nie byli nie zmienia to faktu, że walczyli dla i za Hitlera ! Wstąpienie do NSDAP zapewniało jednak szybki awans i karierę.
Jedburgh_Ops Napisano wczoraj o 09:31 Napisano wczoraj o 09:31 Godzinę temu, Sedco Express napisał: Moedlers też nie był w NSDAP - byli, nie byli nie zmienia to faktu, że walczyli dla i za Hitlera ! No właśnie. I moim zdaniem omawiany tu „nobliwy starszy pan” nie za bardzo wyzbył się swojego oddania „sprawie” z czasu II wojny. Niby dobrze, że katrupił ruskich, ale jego rozwodu z hitleryzmem jakoś nie odczuwam, jak tak patrzę na to jego zdjęcie z gablotką.
Sedco Express Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Dlatego właśnie zapytałem czy to takie ważne. Fakt - chwalimy czasy gdy byliśmy młodzi ale co to mnie w jego przypadku obchodzi ! Jeden z wielu Niemców hitlerowców !
Rekomendowane odpowiedzi