Skocz do zawartości
  • 0

miedziany przedmiot

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
Godzinę temu, dejvid napisał:

gwizdek może?

Skąd mamy wiedzieć, co to za przedmiot? Spróbuj na nim za gwizdać, to się dowiesz.

• Super 1
  • 0
Napisano

Widać wyraźnie napis : DKW   PATENT 188... i coś jeszcze. Mój tatko miał motocykl DKW . Szukaj pod tym kątem . 

Pozdrawiam!

Marek.

• 0
Napisano
13 godzin temu, kolczyk96 napisał:

Widać wyraźnie napis : DKW   PATENT 188... i coś jeszcze. Mój tatko miał motocykl DKW . Szukaj pod tym kątem . 

Pozdrawiam!

Marek.

dzięki

• 0
Napisano

To wygląda jak łuska/klips amunicyjny — konkretnie przypomina en-bloc clip (klips blokowy) lub stripper clip (klips ładujący) do karabinu z przełomu XIX/XX wieku.

Na zdjęciu 2 widać wytłoczone oznaczenia — wygląda na "DWM 1901" lub podobne, co sugerowałoby niemiecką fabrykę amunicji Deutsche Waffen und Munitionsfabriken.

Kilka możliwości:

Klips do Mannlichera (en-bloc, charakterystyczny kształt z rowkiem pośrodku)

Klips do Mausera (stripper clip)

Klips do Lebela lub innego karabinu z epoki

Kształt z widocznym rowkiem/wcięciem pośrodku i zagiętymi krawędziami pasuje najbardziej do klipsa Mannlicher (wz. 1886–1895) lub podobnych systemów austro-węgierskich/niemieckich.

• Haha 1
  • Hmmmm 1
  • 0
Napisano

Nie wiem czy nie było to użycie wtórne, ale ja raz znalazłem ten przedmiot z rysikami do ołówków w środku.

• 0
Napisano
6 godzin temu, abcd napisał:

szminki , coś w ten deseń.

No właśnie mi się też jakoś kojarzy, że znalazłem kiedys coś takiego w formie szminki

• 0
Napisano

A nie jest to przypadkiem uchwyt płaskiego knota lampy naftowej? W miejsce gdzie jest wcięcie mogło by wchodzić kółko zębate które go wysuwa.