0 sebek1974 Napisano 24 Maj Napisano 24 Maj Godzinę temu, dejvid napisał: gwizdek może? Skąd mamy wiedzieć, co to za przedmiot? Spróbuj na nim za gwizdać, to się dowiesz. 1
0 Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Ale to może być jak najbardziej wymienny ustnik z jakiejś "fujarki":)
0 kolczyk96 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Widać wyraźnie napis : DKW PATENT 188... i coś jeszcze. Mój tatko miał motocykl DKW . Szukaj pod tym kątem . Pozdrawiam! Marek.
0 dejvid Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 13 godzin temu, kolczyk96 napisał: Widać wyraźnie napis : DKW PATENT 188... i coś jeszcze. Mój tatko miał motocykl DKW . Szukaj pod tym kątem . Pozdrawiam! Marek. dzięki
0 tczkrjo Napisano %s o %s Napisano %s o %s To wygląda jak łuska/klips amunicyjny — konkretnie przypomina en-bloc clip (klips blokowy) lub stripper clip (klips ładujący) do karabinu z przełomu XIX/XX wieku. Na zdjęciu 2 widać wytłoczone oznaczenia — wygląda na "DWM 1901" lub podobne, co sugerowałoby niemiecką fabrykę amunicji Deutsche Waffen und Munitionsfabriken. Kilka możliwości: Klips do Mannlichera (en-bloc, charakterystyczny kształt z rowkiem pośrodku) Klips do Mausera (stripper clip) Klips do Lebela lub innego karabinu z epoki Kształt z widocznym rowkiem/wcięciem pośrodku i zagiętymi krawędziami pasuje najbardziej do klipsa Mannlicher (wz. 1886–1895) lub podobnych systemów austro-węgierskich/niemieckich. 1 1
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Nie wiem czy nie było to użycie wtórne, ale ja raz znalazłem ten przedmiot z rysikami do ołówków w środku.
0 Cyrograf15 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Pudełko na wkłady do ołówka by pasowało. Z czasów przed rozpowszechnienia plastików. Wojtek
0 canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s 6 godzin temu, abcd napisał: szminki , coś w ten deseń. No właśnie mi się też jakoś kojarzy, że znalazłem kiedys coś takiego w formie szminki
0 Kee Napisano %s o %s Napisano %s o %s A nie jest to przypadkiem uchwyt płaskiego knota lampy naftowej? W miejsce gdzie jest wcięcie mogło by wchodzić kółko zębate które go wysuwa.
0 bjar_1 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Na pewno nie. To jest płaskie fabrycznie i z 2 stron miało zatyczki.
Pytanie
dejvid
witam. sygnatury DKK ATENT 1881
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi