Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
6 godzin temu, bjar_1 napisał:

Ta, Panzer jak nic. Widać tam dziennikarstwo na podobnym poziomie jak i u nas.

Mało tego, nawet go już wyremontowali...

20260610_111947.jpg.a9f5bf42d6d93debe839882142e6625f.jpg

Napisano
4 godziny temu, Woodhaven napisał:

38.jpeg

Jak widać w muzeach niemieckich nędza milion razy gorsza niż w Polsce. Ani zarobki muzealników niemieckich nie pozwalają na zakup smartfona z funkcją filmowania, ani tym bardziej kamery.

A tak narzekamy - będąc w mylnym błędzie - że to u nas bieda piszczy w muzeach.

Napisano (edytowane)

Wiesz Woody - to muzeum jest głupie | niepoważne | wredne | nieprofesjonalne w PR | aroganckie - [niepotrzebne skreślić, albo i nie skreślać].

Chyba idioci tam nie pracują i dobrze wiedzą, że cały świat czeka na materiał filmowy i z wydobycia, i z przewożenia, i z mycia, i z miejsca postoju tego Stuga.

A wychodzi facet i bez żadnego filmu chrzani coś przez 36 minut nawet bez możliwości włączenia napisów z tłumaczeniem np. na angielski.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano

Zbudowali w sieci takie napięcie, że aż w transformatorach olej się zagotował, a wierni fani z tego wielkiego wyczekiwania na fotki dostali takiego skurczu żyłek pierdzących, że mało brakowało, a wystrzeliliby w kosmos! 

Napisano

https://www.butenunbinnen.de/videos/nordholz-panzer-ausgrabung-kriegsgeraet-100.html 

Działo szturmowe zostało przekazane Muzeum Historii Wojskowości Bundeswehry w Dreźnie przez Federalną Agencję ds. Nieruchomości (BImA). Jednak w sierpniu działo szturmowe zostanie najpierw przetransportowane z Nordholz do Muzeum Czołgów w Münster. Tam, w niedługim czasie, ma zostać wystawione na wystawę. Wystawa w Münster będzie miała charakter tymczasowy, a czas jej trwania nie jest jeszcze znany. Docelowo pojazd pancerny stanie się częścią Muzeum Historii Wojskowości Bundeswehry w Dreźnie.

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, Woodhaven napisał:

Docelowo pojazd pancerny stanie się częścią Muzeum Historii Wojskowości Bundeswehry w Dreźnie.

Napewno o Bundeswehrę tam chodzi ?  W 1945 roku trochę inaczej się ta armia nazywała.....

Edytowane przez fala
  • Tak trzymać 1
Napisano
1 godzinę temu, fala napisał:

Napewno o Bundeswehrę tam chodzi ?  W 1945 roku trochę inaczej się ta armia nazywała.....

Ojej to musimy zrobić niezłe czystki w Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Orła Białego.

• Super 1
Napisano
5 godzin temu, Cronos napisał:

Ojej to musimy zrobić niezłe czystki w Muzeum Wojska Polskiego, Muzeum Orła Białego.

Kolega chyba nie załapał o co mi chodzi....

Napisano
22 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

Jak widać w muzeach niemieckich nędza milion razy gorsza niż w Polsce. Ani zarobki muzealników niemieckich nie pozwalają na zakup smartfona z funkcją filmowania, ani tym bardziej kamery.

A tak narzekamy - będąc w mylnym błędzie - że to u nas bieda piszczy w muzeach.

ale jak będziesz chciał to mogą Tobie wysłać Fax (dla młodszych metoda wysyłania kopii kartki z tekstem za pomocą telefonu stcjonarnego , acha dla wyjaśnienia telefon stacjonarny można sobie obejrzeć u babci w domu, takie pudełko ze słuchawką podobną do słuchawki prysznicowej tylko z dwoma sitkami)

• Super 1
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, sebek1974 napisał:

Prawdopodobnie ten StuG należał do Ritterkreuzträgera Wernera Stehle.

9309211226162437p.jpg

• Cieszę się, że fotka się podoba! 👍
  • Skoro poszła w świat bez źródła...
  • To dorzucam brakującą resztę posta. 😉

Popołudniowe dumania przy szklance czegoś mocniejszego (bo na wieczór już nie mogłem się doczekać)... 🥃
Jestem już niemal stuprocentowo przekonany, że ten konkretny StuG III Ausf. G należał do porucznika Wernera Stehle – faceta, który miał na koncie aż 19 bitewnych „skalpów”. Co czeka to pancerne cudo w najbliższej przyszłości? Otóż nasz StuG wybiera się na dłuższy urlop do Munster. Żeby było ciekawiej: mechanicy nie dotkną go ani jednym kluczem francuskim! Zamiast lśniącego remontu czeka go pełna konserwacja, więc zachowa swój obecny, surowy stan (w końcu prawdziwe zmarszczki wojenne są teraz w modzie). Gdy już tam odpowiednio odpocznie, ruszy w dalszą trasę – jego docelowym przystankiem będzie Militärhistorische Museum der Bundeswehr w Dreźnie. W załączniku podrzucam kilka fotek z tego muzeum, żebyście mogli poczuć ten klimat zanim nasz bohater tam dotrze! 👇
A jeśli podczas oglądania też nabierzecie ochoty na dobre dumanie, moją ulubioną kawę znajdziecie tutaj: buycoffee.to/woodhaven ☕✨

Edytowane przez Woodhaven
  • Super 1
Napisano
9 minut temu, Woodhaven napisał:
  • Cieszę się, że fotka się podoba! 👍
  • Skoro poszła w świat bez źródła...
  • To dorzucam brakującą resztę posta. 😉

Popołudniowe dumania przy szklance czegoś mocniejszego (bo na wieczór już nie mogłem się doczekać)... 🥃
Jestem już niemal stuprocentowo przekonany, że ten konkretny StuG III Ausf. G należał do porucznika Wernera Stehle – faceta, który miał na koncie aż 19 bitewnych „skalpów”. Co czeka to pancerne cudo w najbliższej przyszłości? Otóż nasz StuG wybiera się na dłuższy urlop do Munster. Żeby było ciekawiej: mechanicy nie dotkną go ani jednym kluczem francuskim! Zamiast lśniącego remontu czeka go pełna konserwacja, więc zachowa swój obecny, surowy stan (w końcu prawdziwe zmarszczki wojenne są teraz w modzie). Gdy już tam odpowiednio odpocznie, ruszy w dalszą trasę – jego docelowym przystankiem będzie Militärhistorische Museum der Bundeswehr w Dreźnie. W załączniku podrzucam kilka fotek z tego muzeum, żebyście mogli poczuć ten klimat zanim nasz bohater tam dotrze! 👇
A jeśli podczas oglądania też nabierzecie ochoty na dobre dumanie, moją ulubioną kawę znajdziecie tutaj: buycoffee.to/woodhaven ☕✨

hq720.jpg

Napisano
10 minut temu, Cypis napisał:

ale jak będziesz chciał to mogą Tobie wysłać Fax (dla młodszych metoda wysyłania kopii kartki z tekstem za pomocą telefonu stcjonarnego , acha dla wyjaśnienia telefon stacjonarny można sobie obejrzeć u babci w domu, takie pudełko ze słuchawką podobną do słuchawki prysznicowej tylko z dwoma sitkami)

No nie, nie. Nie obrażajmy faksu i jego wynalazców.

Jak sobie obejrzałem program z typem chrzaniącym coś przez 36 minut i bez żadnego filmu to owo niemieckie muzeum jest raczej na etapie teleksu. Dla wyjaśnienia młodszym (bo ja się jeszcze tym posługiwałem) → Teleks, skrzyżowanie szafy gdańskiej z maszyną szyfrującą Enigma. Wymagał braku dywersantów tnących kable na trasie transmisji między nadawcą a odbiorcą.

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, sebek1974 napisał:

Bo jak nie my to ktohoho...;)

Ok już wyszukałem. Hower na forum podał te informacje wczoraj.

Edytowane przez Woodhaven
  • Super 1