Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
9 minut temu, Woodhaven napisał:
  • Cieszę się, że fotka się podoba! 👍
  • Skoro poszła w świat bez źródła...
  • To dorzucam brakującą resztę posta. 😉

Popołudniowe dumania przy szklance czegoś mocniejszego (bo na wieczór już nie mogłem się doczekać)... 🥃
Jestem już niemal stuprocentowo przekonany, że ten konkretny StuG III Ausf. G należał do porucznika Wernera Stehle – faceta, który miał na koncie aż 19 bitewnych „skalpów”. Co czeka to pancerne cudo w najbliższej przyszłości? Otóż nasz StuG wybiera się na dłuższy urlop do Munster. Żeby było ciekawiej: mechanicy nie dotkną go ani jednym kluczem francuskim! Zamiast lśniącego remontu czeka go pełna konserwacja, więc zachowa swój obecny, surowy stan (w końcu prawdziwe zmarszczki wojenne są teraz w modzie). Gdy już tam odpowiednio odpocznie, ruszy w dalszą trasę – jego docelowym przystankiem będzie Militärhistorische Museum der Bundeswehr w Dreźnie. W załączniku podrzucam kilka fotek z tego muzeum, żebyście mogli poczuć ten klimat zanim nasz bohater tam dotrze! 👇
A jeśli podczas oglądania też nabierzecie ochoty na dobre dumanie, moją ulubioną kawę znajdziecie tutaj: buycoffee.to/woodhaven ☕✨

hq720.jpg

Napisano
10 minut temu, Cypis napisał:

ale jak będziesz chciał to mogą Tobie wysłać Fax (dla młodszych metoda wysyłania kopii kartki z tekstem za pomocą telefonu stcjonarnego , acha dla wyjaśnienia telefon stacjonarny można sobie obejrzeć u babci w domu, takie pudełko ze słuchawką podobną do słuchawki prysznicowej tylko z dwoma sitkami)

No nie, nie. Nie obrażajmy faksu i jego wynalazców.

Jak sobie obejrzałem program z typem chrzaniącym coś przez 36 minut i bez żadnego filmu to owo niemieckie muzeum jest raczej na etapie teleksu. Dla wyjaśnienia młodszym (bo ja się jeszcze tym posługiwałem) → Teleks, skrzyżowanie szafy gdańskiej z maszyną szyfrującą Enigma. Wymagał braku dywersantów tnących kable na trasie transmisji między nadawcą a odbiorcą.

• 2 weeks later...
Napisano
15 godzin temu, Woodhaven napisał:

W Nordholz bez zmian – czyli kopią i znajdują! 🚜 Pod ziemią miało leżeć kilka pancerzy i myśliwców. Pierwszy już jest, więc reszta to była tylko kwestia czasu.
🔥 NOWE INFO: Saperzy (EOD) właśnie znaleźli w pobliżu kolejne dwa „grube zwierza”! 🦖🦖 Czy trafią do muzeum? Otóż nie tym razem. Bundeswehra stwierdziła, że aktualnie ma ciekawsze zajęcia i giganty zostają w ziemi (oficjalna decyzja: może kiedyś).

Dalsze losy tego podziemnego parkingu zależą wyłącznie od drogowców i budowlańców. Jeśli trasa prac pokryje się ze starym rowem, znowu zrobi się głośno. Jeśli zmienią plany, fanty poleżą w ukryciu kolejne kilkadziesiąt lat.

st bbb.jpg

Nie kąsam tych niemiaszków 🙆‍♂️

Niech dadzą zgodę naszym poszukiwaczom to wyczyszczą im miejscówkę chwila moment🙂

Napisano

16 hours ago, pawel_breslau said:

Nie kąsam tych niemiaszków 🙆‍♂️

Niech dadzą zgodę naszym poszukiwaczom to wyczyszczą im miejscówkę chwila moment🙂

u nich to co pod ziemią to państwowe więc nikt za friko nic nie wykopie

• 1 month later...
Napisano

Raczej nic  przy nim na razie nie bEdzie robione . Zostanie taki jaki jest pokazując degradację i stan pojazdu  po wydobyciu . Coraz więcej muzeów na taką konserwację się decyduje . Przykład Muzeum lotnictwa w Krakowie i sporo wraków w stanie jak je odnaleziono w Czarnkowie i tylko przenoszone z magazynu do magazynu i na wystawy lub rozsypujący się Boston .  Tak że nie ma co krytykować Niemców z tumiwisizm bo w naszych n placówkach nie lepszy. 

• Tak trzymać 1
  • 2 weeks later...