Skocz do zawartości
  • 0

Krzyżyk

Pytanie

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

W czasach swojej świetności, w zagłębieniach posiadał drewno z krzyża Jezusowego, które wyparowało jakimś cudem... Najpewniej z drogiego różańca. Pzdr

• 0
Napisano
Godzinę temu, ManyFace napisał:

W czasach swojej świetności, w zagłębieniach posiadał drewno z krzyża Jezusowego, które wyparowało jakimś cudem... Najpewniej z drogiego różańca. Pzdr

Drewno było pozyskane ze szczebla drabiny Jakubowej.

• 0
Napisano

A to drewno to nie może być z jakiegoś Bizancjum lub coś w podobie?? Bo strasznie mnie zalerzy. Morze to jakaś sensacja na skalę światową?

• 0
Napisano

Tak po prawdzie to w tego typu krzyżykach drewniane wstawki były z drewna oliwnego. Drzazgi z krzyża to była baaardzo ceniona relikwia i jeżeli by nawet trafiła do krzyżyka, to byłby zrobiony ze złota i sadzony kamieniami szlachetnymi.

Oczywiście pomijam fakt że wszystkie tego typu relikwie to ordynarne fałszywki.

• 0
Napisano

Tak z ciekawostki, wiecie że w Europie jest 36 gwoździ z krzyża jako relikwie i kościół Katolicki wszystkie je uznaje jako "te jedyne" tłumacząc cudownym rozmnożeniem relikwii (logiczne:p) Natomiast z drewnem już tak cudownie nie ma i zachowało się objętościowo 1/9 szacowanej objętości drewna Krzyża. Pozostawia to pole do cudownego powiększania tej objętości ;)

• 0
Napisano

Litości!

Tylko byłem ciekaw z jakiego okresu pochodzi ten krzyżyk. Dowiedziałem się i wystarczy. Po kiego te głupie komentarze? Nie jestem jakimś pieprzonym handlarzem!

• Haha 1
  • 0
Napisano
11 godzin temu, Cronos napisał:

Tak z ciekawostki, wiecie że w Europie jest 36 gwoździ z krzyża jako relikwie i kościół Katolicki wszystkie je uznaje jako "te jedyne" tłumacząc cudownym rozmnożeniem relikwii (logiczne:p) Natomiast z drewnem już tak cudownie nie ma i zachowało się objętościowo 1/9 szacowanej objętości drewna Krzyża. Pozostawia to pole do cudownego powiększania tej objętości ;)

To sprawdź sobie ile napletków Jezusa było :D

• 0
Napisano
9 godzin temu, ammuratow napisał:

Litości!

Tylko byłem ciekaw z jakiego okresu pochodzi ten krzyżyk. Dowiedziałem się i wystarczy. Po kiego te głupie komentarze? Nie jestem jakimś pieprzonym handlarzem!

Wyluzuj, to tylko żarty, nie atak na ciebie ;)