bjar_1 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Dobrze, że koniec zimy, bo by się na rachunkach nie wyrobiło. Tak nas pejs i pedofil załatwił.
Jedburgh_Ops Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Czekałem i się nie zawiodłem. I to bardzo szybko. Rozpoczyna się wypisywanie bredni na temat wczorajszego zestrzelenia trzech F-15E przez kuwejcką opl. Pochód rozpoczyna Onet piórem tamtejszego fachowca wojskowego od wszystkiego, istny doktor wszech nauk wojskowych, jak go czytam; zna się kompletnie na wszystkim. Kuwejt zestrzelił amerykańskie myśliwce. Nie ma w tym nic dziwnego Amerykanie podczas ataku na Iran stracili trzy myśliwce Boeing F-15E Strike Eagle. Wszystkie padły ofiarami kuwejckiej obrony przeciwlotniczej. Nie jest to nic dziwnego, zwłaszcza w przypadku operacji o dużej intensywności. ______________________________ Bardziej kretyńskiego tytułu już wymyślić nie można było, ale też nie odbiega on od poziomu tezy i informacji tego doktora wszech nauk wojskowych. Podczas tzw. Gulf War w 1991 roku w zależności od dnia przeciwko siłom Husajna brało udział w operacjach powietrznych od 2430 do 2780 samolotów; tylko samolotów bez śmigłowców. Systemy IFF (swój-obcy) musiały wtedy bezbłędnie działać nie tylko pomiędzy samolotami i systemami opl NATO, ale także pomiędzy systemami opl i samolotami Arabii Saudyjskiej, Bahrajnu, Kataru, Kuwejtu i Zjednoczonych Emiratów Arabskich. Łącznie w operacjach powietrznych sił antyirackich brały udział samoloty 10 państw. I systemy IFF działały bezbłędnie. Nie było ani jednego statku powietrznego zestrzelonego przez czynnik „friendly fire”. Teraz przeciwko Iranowi operuje dziennie tylko kilkaset samolotów z zaledwie dwóch państw i już na dzień dobry są trzy zestrzelenia w ramach czynnika „friendly fire”. A powody tego są znane, tylko: a) trzeba czytać, jak obecna operacja nie została przygotowana; b) trzeba mieć zielone pojęcie, jakie są elementy składowe systemów IFF i jak działają w ramach narzuconych im norm, bo te normy są wspólne dla urządzeń i cywilnych, i wojskowych, a jedynie te drugie mają wyśrubowane parametry tych norm.
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) 32 minuty temu, bodziu000000 napisał: I to się wpisuje w to, co napisałem trzy posty wyżej o „friendly fire” w lotnictwie tej operacji. Wystarczająco dużo polityków i amerykańskich wojskowych mówi, że operacja „Epic Fury” została uruchomiona kompletnie na wariata, bez jakiegokolwiek dalekowzrocznego planu, ad hoc pod naciskiem serdecznego przyjaciela Netanjahu. A skoro tak, to bez obowiązkowej w takich przypadkach synchronizacji/aktualizacji systemów IFF pomiędzy USA a ich sojusznikami na Bliskim Wschodzie. I brak wyobraźni oraz profesjonalizmu teraz się mści. Czegoś takiego nie było podczas wojny z Irakiem w 1991 i nikt z 10 państw nie został zestrzelony w czasie całej wojny przez „friendly fire”. Tutaj, zaledwie w trzecim dniu operacji, aż sześć osób z USAF musiało użyć foteli wyrzucanych z powodu „friendly fire”. Rekord świata i kompromitacja Amerykanów, ale tak to jest z operacjami wojskowymi realizowanymi pod naciskiem niezrównoważonych polityków. Wbrew skrajnym głupotom wypisywanym przez Onet. Edytowane 2 godziny temu przez Jedburgh_Ops
Czlowieksniegu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu "...To jest pewien ślad związany z tym, że Polska może stać się państwem na celowniku jakichś terrorystów..." Gdzie, co oczywiste, winny, tfu tfu, jest rząd.
mensguth6 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 31 minut temu, bodziu000000 napisał: Kamizela zdziwiony jak nasi influencerzy w Dubaju .Latają tak samo od kilku tygodni.
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Mam nadzieję, że ten gość z USAF będzie już wiedział, na kogo głosować w następnych wyborach prezydenckich, bo tylko przez pomarańczowego idiotę o mały włos miałby „bliskie spotkania IV stopnia” z rurą i kamieniem. Tak, jak pisałem powyżej o IFF - wszystko przez operację na wariata. Edytowane 2 godziny temu przez Jedburgh_Ops
bodziu000000 Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Gdzie, co oczywiste, winny, tfu tfu, jest rząd. No przecież nie miłościwie ich rządzący oranż
Czlowieksniegu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, mensguth6 napisał: Kamizela zdziwiony jak nasi Czy ja wiem.... Nikt (?) nie mógł na przykład przewidzieć decyzji Madrytu, że nie popiera ataku i nie zgadza się na wykorzystanie hiszpańskich baz. W rewanżu DTrump "zabrał" stacjonujące tam ( 6 szt ? ) latające cysterny. Dwa- reakcja Wlk. Brytanii na ataki ( patrz Cypr i baza RAF ) także była mało jasna.
mensguth6 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Ja zdziwiony nie byłem. Strato też muszą być gdzieś serwisowane i tankowane- więc chyba oczywistym jest rotacja tych maszyn i załóg.
Czlowieksniegu Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Władze Iranu odcięły kraj od internetu już cztery godziny po rozpoczęciu ataków przez USA i Izrael. Dostęp do informacji jest nie tylko trudny, ale i niebezpieczny. Media i organizacje pozarządowe omijają blokady, choć grożą za to zarzuty szpiegostwa i kara śmierci. Podstawowym narzędziem walki z cenzurą stały się terminale Starlink. Były one szmuglowane do Iranu przez grupy opozycyjne jeszcze przed ostatnią falą antyrządowych protestów, które rozpoczęły się pod koniec grudnia. "Wall Street Journal" podał również, że administracja prezydenta USA Donalda Trumpa potajemnie wysłała do Iranu 6 tys. terminali Starlink po stłumieniu demonstracji przez irański reżim w styczniu. Dzięki nim, po raz pierwszy w historii irańskich blokad, możliwe stało się przesyłanie informacji, zdjęć i wideo w czasie zbliżonym do rzeczywistego.
Jedburgh_Ops Napisano 40 minut temu Napisano 40 minut temu Iran zawsze przechwala się, że w dziejach ludzkości jest odrębną kulturą, a wręcz odrębną i wybitną cywilizacją. Tylko co to za cywilizacja, której chce się robić takie rzeczy?
Rekomendowane odpowiedzi