0 sebek1974 Napisano %s o %s Napisano %s o %s 7 godzin temu, arturito napisał: Co sądzicie o tym znalezisku? Niestety, nie wiele.:( Cytuj
0 bialawy Napisano %s o %s Napisano %s o %s Jak dla mnie fragment bordowej kostki bazaltowej. Kiedyś takich używano do układania nawierzchni zatok autobusowych. Na dowód można przyjąć jedną płaszczyznę wyraźnie wyślizganą przez odbywająca się po niej ruch. Wg mnie kostka bazaltowa, ale w odcieniu bordo, a nie tradycyjnym czarnym. Cytuj
0 bialawy Napisano %s o %s Napisano %s o %s Jeżeli faktycznie są tam fragmenty żelaza to raczej nie bazalt. Ty trzymasz to w dłoni to widzisz najlepiej co masz, jakiej masy itp. Ja tylko ze zdjęć oceniam co widzę i na co mi to wygląda z ekranu komputera... Pozdrawiam Cytuj
0 Erih Napisano %s o %s Napisano %s o %s 16 godzin temu, arturito napisał: Bazalt z przerdzewiałymi kawałkami żelaza? Niekoniecznie bazalt, ale wtręty żelaziste w rozmaitych minerałach to nic dziwnego. To faktycznie wygląda na coś w rodzaju kostki brukowej, z jednej strony wytartej od użytkowania. Do utwardzania dróg wykorzystywano w zasadzie wszystko, co nie kruszyło się zbyt szybko a utwardzało podłoże. Cytuj
0 canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s (edytowane) To nie jest wytarte od użytkowania tylko, kolega wziął wyrównał do płaszczyzny i wypolerował mając nadzieje na meteoryt. Kolego Arturze, żeby zweryfikować czy jest to meteoryt musisz wysłać kawałek komuś z PTMet, tutaj otrzymasz tylko hipotezy i przypuszczenia laików, a Ja jako jeden z nich powiem: nie rób sobie zbyt dużych nadziei, meteoryt znaleść cholernie trudno, a takich kamieni (zawierających sporo żelaza) trafia się całkiem sporo...no ale ja jestem tylko laikiem i uja sie tak na prawdę znam :) Edytowane %s o %s przez canabis.dw Cytuj
0 arturito Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Oczywiście że ja wyrównałem tą płaszczyzne. Robię sobie wielkie nadzieje dlatego będę tu wstawiał te zdjęcia w celu weryfikacji aż któryś z was w konću stwierdzi że materiał jest godny uwagi. Drapnąłem dziś koparką takiego malucha i jego opór przykuł moją uwagę Cytuj
0 canabis.dw Napisano %s o %s Napisano %s o %s Na pocieszenie moge Ci napisać, że ja swoje "nadzieje meteorytowe" trzymam w skrzynce w garażu, i mam ich ze 30kilo... różne, różniste... :) Cytuj
0 arturito Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s Nie ma nikt takiej nadziei jak ja. Co powiesz o tym? Magnes przyciąga w kilku miejscach. Wali spalenizną jak fix Cytuj
0 Cronos Napisano %s o %s Napisano %s o %s Myślę że po zapachu udało by się zidentyfikować koksownie:) Cytuj
Pytanie
arturito
Co sądzicie o tym znalezisku?
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi