Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12 godzin temu, Janko Muzykant napisał:

Dzięki, nareszcie ktoś mi wytłumaczył jak PiS wygrywa 8 wybory z rzędu i dlaczego ponad 10 000 000 wyborców głosowało na pijaka, złodzieja, alfonsa i bandytę.

I świat stał się jasny i prosty :)

Jak PiS?! :O Przecież to obywatelski kandydat, czy o czymś nie wiem?:O Przecież się zarzekał, a kłamstwa mu nie zarzucasz? Co nie? 10 000 000 po prostu nie przeszkadza pijak, złodziej, alfons i bandyta. Dobrze wymieniłeś,choć można by i dodać co nieco :)

• Super 1
Napisano

Jest jeszcze coś co mało kto bierze pod uwagę: w przyszłości sytuacja może się powtórzyć. Dzieci, wnuki, prawnuki i ich dzieci mogą znaleźć się w podobnej sytuacji: wyboru między poświęceniem bliskich a służbą w obcej armii. 

Napisano
W dniu 26.07.2025 o 13:23, Krzymen napisał:

Jeżeli chodzi o Polaków w Armii Czerwonej, to pewnie szybko takiej wystawy nie będzie, bo niektórym osobom trzeba by wygumkować :classic_wink: spore fragmenty ich późniejszego życiorysu (utrwalanie tzw. władzy ludowej, kariery w ludowym WP, bezpiece itd.). Ich dzieciom i wnukom obecnie nie zależy na takich wystawach … Byli przyjmowani do ZBOWiD i nikt ich w PRL nie szykanował. Oczywiście, jeżeli o swojej służbie w AC mówili w samych superlatywach. Jeżeli mieli inne zdanie, to musieli trzymać język za zębami.

Zastrzeżenia mam tylko do tytułu gdańskiej wystawy. Moim zdaniem, to bardzo dobrze, że jest taka wystawa - dotyczy przecież losów ludzi, których rodziny i potomkowie, to pewnie kilka milionów obecnych obywateli R.P.

Muzeum nie musi lukrować historii i może bronić się przed hejtem
https://www.prawo.pl/prawo/zniewaga-pomowienie-i-wolnosc-tworczosci-artystycznej,534113.html

Świadome nawiązanie do określenia „Ons Jongen” … Zastanawia mnie zatem dlaczego nie wybrano belgijskiego „Zwangssoldaten” („Przymusowi żołnierze”) lub alzacko-lotaryńskiego „malgré-nous” (wbrew własnej woli). Oba podkreślają przymusowy charakter służby, a "Ons Jongen" jest neutralne.
Chyba nietrudno było się domyślić, że tytuł „Nasi Chłopcy” wzbudzi kontrowersje i często nawet międzyregionalną niechęć. Tego muzealnicy z Gdańska nie byli świadomi ?  A może chodziło o większy rozgłos ? To akurat chyba osiągnięto, bo teraz wszyscy słyszeli o tej wystawie.
A tak przy okazji - jeżeli chodzi o Luksemburczyków – to wprowadzono tam obowiązek służby wojskowej od 30.08.1942. Zmobilizowano ok. 10.200 mężczyzn z roczników 1920-1924, a pod koniec wojny także do rocznika 1927. Z tej liczby 2300 zdezerterowało, a 1200 uchyliło się od służby, czyli prawie 34% poborowych. Poległo lub zginęło ok. 2800-3000. Do tego należy dodać 1200-1800 ochotników do Wehrmachtu i 300 do SS.

I ten post mógłby być rzetelnym podsumowaniem wątku, albowiem , na skutek wyczerpania , niewiele brakuje, aby wątek ten , zmienił swój charakter. I nie pomoże " posypywanie śniegiem"  na " nagrzane do czerwoności kamienie" ;-)

Napisano

To jest zwyczajny wątek, tyle tylko, że dla ludzi doświadczonych życiowo, zrównoważonych emocjonalnie, nie oczekujących od życia cudów, a przede wszystkim dla ludzi nie uważających, że są lepsi od innych w życiowych sytuacjach ekstremalnych.

Napisano
3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

To jest zwyczajny wątek

Oczywiście Jedburgh, w tej kwestii jesteśmy zgodnie. Tylko nie dla każdego jest odpowiedni. Jedni mają za mało wiedzy, niektórzy za dużo powera , inni za dużo emocji, jeszcze inni za dużo patopolitycznego zacięcia. O właśnie... tak mi się przypomniały słowa ks. Tisznera i mimo woli pomyślałem, aby słowo "religia" zmienić w tym przypadku na " niektóre tematy wątków na forum"...

tiszner v.jpg

Napisano
30 minut temu, formoza58 napisał:

Oczywiście Jedburgh, w tej kwestii jesteśmy zgodnie. Tylko nie dla każdego jest odpowiedni. Jedni mają za mało wiedzy, niektórzy za dużo powera , inni za dużo emocji, jeszcze inni za dużo patopolitycznego zacięcia. O właśnie... tak mi się przypomniały słowa ks. Tisznera i mimo woli pomyślałem, aby słowo "religia" zmienić w tym przypadku na " niektóre tematy wątków na forum"...

tiszner v.jpg

Mądrość Człowieka Gór. Na mnie wrażenie zrobiło kazanie Księdza z uroczystości poświęcenia tablicy Piotra Borowego w Lipnicy Wielkiej. My, Wy, Oni i granica przez środek.

• Super 1
Napisano
6 minut temu, formoza58 napisał:

No właśnie, jak wspomniałem... A co ma piernik do wiatraka, otton?

Tylko tyle, że Polacy służyli w niemieckich mundurach także w cieniu holenderskich wiatraków.

Przesłanie Twojego postu z ks. Józefem Tischnerem jak widać nie dotarło.

Napisano
5 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Tylko tyle, że Polacy służyli w niemieckich mundurach także w cieniu holenderskich wiatraków.

Przesłanie Twojego postu z ks. Józefem Tischnerem jak widać nie dotarło.

Ano, tedy jo, jak mawiają rodowici Kaszubi ;-)

W wyliczance umkńęli mi tacy, co roztargnieni są niemożliwie. Pewnie nie czytał, a jak przeczyta to się "odgryzie", o byle czym, byle o czym.

Napisano
2 godziny temu, Cronos napisał:

Mądrość Człowieka Gór. Na mnie wrażenie zrobiło kazanie Księdza z uroczystości poświęcenia tablicy Piotra Borowego w Lipnicy Wielkiej. My, Wy, Oni i granica przez środek.

Nie wyobrażam sobie, żeby ludzie tego spokoju, tej mądrości, tej pokory i tolerancji, tej życzliwości dla ludzi i zrozumienia ich, jak prof. teolog Tadeusz Bartoś (b. dominikanin), prof. teolog Tomasz Polak (b. ksiądz), prof. teolog Stanisław Obirek (b. jezuita) mieli jakieś głosy krytyczne do wystawy „Nasi chłopcy”.

Gdyby żył ks. Tischner to też nie wyobrażam sobie, żeby miał takie bezdennie prymitywne i agresywne komentarze do tej wystawy, jak prawicowych „patriotów” oraz szefa oślizłej partii roszczącej sobie prawa do rzekomej 130-letniej tradycji.

Napisano

Gdyby ktoś widział już wystawę Mateusza Delinga poświęconą Polakom z Kaszub wcielanym do Kriegsmarine to będę bardzo wdzięczny za wrażenia z tej ekspozycji oraz z tego, co mówi o niej kustosz kłanińskiego muzeum, bo od niedawna jest tam takie stanowisko.

Będę jechał na Hel chyba dopiero we wrześniu, więc nie tak prędko zahaczę o Kłanino.