MarekA Napisano wczoraj o 06:13 Napisano wczoraj o 06:13 8 godzin temu, Janko Muzykant napisał: Ps. Wyobraźcie sobie duże plakaty reklamujące wystawę: młodzi żołnierze w mundurach Wermachtu, w tle płonące zabudowania pacyfikowanych wiosek i wielki tytuł: " Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańskiego w armii III Rzeszy”. ( jak ktoś jest ciekaw to mogę to wygenerować za pomocą AI ) Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. 1 Cytuj
Sedco Express Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 8 godzin temu, otton1 napisał: Byłaby taka sama czyli żadna. Zwisa mi kto był w czyim "kumitecie" jak mawiał kiedyś towarzysz Wiesław, którego czasy na szczęście znam tylko z archiwalnych kronik filmowych. To kto inny ekscytował się uczestnictwem określonych osób w określonych "kumitetach". Jeżeli profesor popiera osobę i aktywnie uczestniczy w komitecie wyborczym tego osobnika o wątpliwie moralnej postawie, łamiącego prawo to nie jest dla bardzo wielu (pomijam oszołomów PISowskich) żadnym autorytetem i nie powinien wypowiadać się - lepiej niech pan profesorek milczy ! 1 Cytuj
Janko Muzykant Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 7 godzin temu, MarekA napisał: Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. Była sławna wystawa "Zbrodnie Wehrmachtu 1941-1944", podważała mit rycerskiego Wehrmachtu i spotkała się z dużym oddźwiękiem, wywołując kontrowersje w Niemczech. IPN zrobił podobną w Polsce. Więc nic nie musisz sobie wyobrażać, wystarczy odszukać w necie. Cytuj
MarekA Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu 42 minuty temu, Janko Muzykant napisał: Była sławna wystawa "Zbrodnie Wehrmachtu 1941-1944", podważała mit rycerskiego Wehrmachtu i spotkała się z dużym oddźwiękiem, wywołując kontrowersje w Niemczech. IPN zrobił podobną w Polsce. Więc nic nie musisz sobie wyobrażać, wystarczy odszukać w necie. Rozumiem że wg. Ciebie wystawa powinna mieś tytuł: "Nasi zbrodniarze". Cytuj
RDW60 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, MarekA napisał: Rozumiem że wg. Ciebie wystawa powinna mieś tytuł: "Nasi zbrodniarze". Nie powinno jej być wcale. Czego z uporem maniaków bronicie? Przeciwny biegun a o wystawie nigdy nikt nie pomyślał: .,MONITOR POLSKI" - 27 czerwca 1947 r. Edytowane 12 godzin temu przez RDW60 Cytuj
MarekA Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 2 minuty temu, RDW60 napisał: Nie powinno jej być wcale. Czego z uporem maniaków bronicie? Pamięci o przodkach. Cytuj
Janko Muzykant Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 4 godziny temu, MarekA napisał: Rozumiem że wg. Ciebie wystawa powinna mieś tytuł: "Nasi zbrodniarze". W jakimś poście krytykowałem ich wybór ? To dlaczego coś takiego insynuujesz ? Ja odnoszę się precyzyjnie ( na ile potrafię) do tekstu a nie gdybam aby się (?) wyzłośliwić czy zrekompensować brak argumentów ;) Cytuj
RDW60 Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 1 minutę temu, MarekA napisał: Pamięci o przodkach. No i się zaczęło...może to zrozumiesz, że nie powinno się wychylać przed szereg. Nie chcę pamiętać takich przodków, zabili mojego dziadka. Mój tata wychował się bez Ojca, nawet Go nie pamięta, miał 4 lata jak ostatni raz Go widział. Cytuj
Cronos Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu 25 minut temu, RDW60 napisał: No i się zaczęło...może to zrozumiesz, że nie powinno się wychylać przed szereg. Nie chcę pamiętać takich przodków, zabili mojego dziadka. Mój tata wychował się bez Ojca, nawet Go nie pamięta, miał 4 lata jak ostatni raz Go widział. I niech cały naród opłakuje Twoją tragedię rodzinną? Ja osobiście współczuje, sam mam trudne historie. Ale nikogo o nic nie oskarżam. I powinno się wychylać przed szereg. Nawet trzeba Cytuj
RDW60 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu 25 minut temu, Cronos napisał: I niech cały naród opłakuje Twoją tragedię rodzinną? Ja osobiście współczuje, sam mam trudne historie. Ale nikogo o nic nie oskarżam. I powinno się wychylać przed szereg. Nawet trzeba Jakoś nie zorganizowałem wystawy, żeby cały naród opłakiwał losy mojej rodziny. Jednak wystawę w Gdańsku zorganizowano, aby Cały Naród opłakiwał zawiłe i szemrane losy większości obywateli III Rzeszy z terenów pomorza. Źle trafiłeś, nie ten grunt, mundur żołnierzy wermachtu to mundur hańby i zbrodni. 1 Cytuj
M81 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Nic dodać, nic ująć. Dobrze, że autorzy koncentrują się na wojsku a nie wspominają formacji policyjnych albo selbstschutzu. Cytuj
fala Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu List kmdr. Romana Rakowskiego ws. wystawy pt. „Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańskiego w armii III Rzeszy” 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi