Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
8 godzin temu, Janko Muzykant napisał:

Ps. Wyobraźcie sobie duże plakaty reklamujące wystawę:

młodzi żołnierze w mundurach Wermachtu, w tle płonące zabudowania pacyfikowanych wiosek i wielki tytuł:

" Nasi chłopcy. Mieszkańcy Pomorza Gdańskiego w armii III Rzeszy”.

( jak ktoś jest ciekaw to mogę to wygenerować za pomocą AI )

Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. 

• Tak trzymać 1
Napisano
8 godzin temu, otton1 napisał:

Byłaby taka sama czyli żadna. Zwisa mi kto był w czyim "kumitecie" jak mawiał kiedyś towarzysz Wiesław, którego czasy na szczęście znam tylko z archiwalnych kronik filmowych.

To kto inny ekscytował się uczestnictwem określonych osób w określonych "kumitetach".

Jeżeli profesor popiera osobę i aktywnie uczestniczy w komitecie wyborczym tego osobnika o wątpliwie moralnej postawie, łamiącego prawo to nie jest dla bardzo wielu (pomijam oszołomów PISowskich) żadnym autorytetem i nie powinien wypowiadać się - lepiej niech pan profesorek milczy !

• Tak trzymać 1
Napisano
7 godzin temu, MarekA napisał:

Ja sobie tego nie jestem w stanie wyobrazić. 

Była sławna wystawa  "Zbrodnie Wehrmachtu 1941-1944", podważała mit rycerskiego Wehrmachtu i spotkała się z dużym oddźwiękiem, wywołując kontrowersje w Niemczech.

IPN zrobił podobną w Polsce.

Więc nic nie musisz sobie wyobrażać, wystarczy odszukać w necie.

Napisano
42 minuty temu, Janko Muzykant napisał:

Była sławna wystawa  "Zbrodnie Wehrmachtu 1941-1944", podważała mit rycerskiego Wehrmachtu i spotkała się z dużym oddźwiękiem, wywołując kontrowersje w Niemczech.

IPN zrobił podobną w Polsce.

Więc nic nie musisz sobie wyobrażać, wystarczy odszukać w necie.

Rozumiem że wg. Ciebie wystawa powinna mieś tytuł: "Nasi zbrodniarze". 

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, MarekA napisał:

Nie powinno jej być wcale. Czego z uporem maniaków bronicie?

Przeciwny biegun a o wystawie nigdy nikt nie pomyślał:

.,MONITOR POLSKI" - 27 czerwca 1947 r.

acz.jpg.50690cfeb9deafe7bfee5c2a0cb59fb7.jpg

acz2.jpg.1739545eb837f60e5c026aefbe15d070.jpg

Edytowane przez RDW60
Napisano
4 godziny temu, MarekA napisał:

W jakimś poście krytykowałem ich wybór ? To dlaczego coś takiego insynuujesz ?

Ja odnoszę się precyzyjnie ( na ile potrafię) do tekstu a nie gdybam aby się (?) wyzłośliwić czy zrekompensować brak argumentów ;)

Napisano
1 minutę temu, MarekA napisał:

Pamięci o przodkach.

No i się zaczęło...może to zrozumiesz, że nie powinno się wychylać przed szereg.

Nie chcę pamiętać takich przodków, zabili mojego dziadka. Mój tata wychował się bez Ojca, nawet Go nie pamięta, miał 4 lata jak ostatni raz Go widział.

Napisano
25 minut temu, RDW60 napisał:

No i się zaczęło...może to zrozumiesz, że nie powinno się wychylać przed szereg.

Nie chcę pamiętać takich przodków, zabili mojego dziadka. Mój tata wychował się bez Ojca, nawet Go nie pamięta, miał 4 lata jak ostatni raz Go widział.

I niech cały naród opłakuje Twoją tragedię rodzinną? Ja osobiście współczuje, sam mam trudne historie. Ale nikogo o nic nie oskarżam. I powinno się wychylać przed szereg. Nawet trzeba 

Napisano
25 minut temu, Cronos napisał:

I niech cały naród opłakuje Twoją tragedię rodzinną? Ja osobiście współczuje, sam mam trudne historie. Ale nikogo o nic nie oskarżam. I powinno się wychylać przed szereg. Nawet trzeba 

Jakoś nie zorganizowałem wystawy, żeby cały naród opłakiwał losy mojej rodziny. Jednak wystawę w Gdańsku zorganizowano, aby Cały Naród opłakiwał zawiłe i szemrane losy większości obywateli III Rzeszy z terenów pomorza.

Źle trafiłeś, nie ten grunt, mundur żołnierzy wermachtu to mundur hańby i zbrodni. 

• Słabe 1
Napisano

Nic dodać, nic ująć. Dobrze, że autorzy koncentrują się na wojsku a nie wspominają formacji policyjnych albo selbstschutzu.