Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
19 minut temu, Krzymen napisał:

Prof. Kaczmarek: "Polityka historyczna musi być oparta na prawdzie historycznej. Gdy historia traktowana jest wybiórczo, to mamy propagandę"

To też racja, niemniej na dźwięk „polityka historyczna” sięgam po rkm.

„Polityka historyczna”  to jad, który zatruł, zatruwa i jeszcze przez wieki będzie zatruwał Polskę i Polaków. Szczęśliwe narody bez „polityki historycznej”. Już w samym tym sformułowaniu jest ładunek fałszu, manipulacji i socjotechniki, bo tym właśnie jest polityka i gdy się zrobi koktajl z „polityki” oraz z „historii” i w koktajlu wychodzi „polityka historyczna” to mamy tu nad Wisłą, co mamy.

Napisano
4 minuty temu, Janko Muzykant napisał:

Dziecinada. Brak polityki historycznej to oddanie narracji sąsiadom - potem mamy "polskie obozy", świętowanie "wyzwolenia" przez Sowietów bez wzmianki o terrorze i Sybirakach.

Dokładnie, 100% racji. Typowa proputinowska narracja. Dodaj atrapy komór gazowych do filmu z 1947.

A wystarczyło by z frazy "polityka historyczna" usunąć "polityka". No ale stracilibyście narzędzie walki. Bo historia się sama obroni, co widać po ludziach którym się chce sięgnąć głębiej od partyjnego przekazu z Nowogrodzkiej.

Napisano
13 minut temu, Cronos napisał:

Dokładnie, 100% racji. Typowa proputinowska narracja. Dodaj atrapy komór gazowych do filmu z 1947.

A wystarczyło by z frazy "polityka historyczna" usunąć "polityka". No ale stracilibyście narzędzie walki. Bo historia się sama obroni, co widać po ludziach którym się chce sięgnąć głębiej od partyjnego przekazu z Nowogrodzkiej.

Historia sama się obroni ??

To czemu przez 45 lat Pilecki był zdrajcą i szpiegiem a żołnierze z AK zaplutymi karłami reakcji ??

Ps. Zawsze dyskusję zaczynasz od wyzywania "ruskiej onucy" ?

Napisano
1 minutę temu, Janko Muzykant napisał:

Historia sama się obroni ??

To czemu przez 45 lat Pilecki był zdrajcą i szpiegiem a żołnierze z AK zaplutymi karłami reakcji ??

Ps. Zawsze dyskusję zaczynasz od wyzywania "ruskiej onucy" ?

Historia Pileckiego się obroniła. AK też. Dobre przykłady. 

Nikogo nie wyzwałem, a onucy nie obrażaj. Przydatna część garderoby (używana przez hutników i górników).

Napisano
3 minuty temu, Cronos napisał:

Historia Pileckiego się obroniła. AK też. Dobre przykłady. 

Nikogo nie wyzwałem, a onucy nie obrażaj. Przydatna część garderoby (używana przez hutników i górników).

Ale pitolisz o putinowskiej narracji - niewielka różnica.

45 lat gnoili pamięć o bohaterze i szykanowali jego rodzinę a Ty radośnie piszesz że jednak pamięć sie obroniła ?!

Ps. Przez takie podejście jak Twoje szef Instytutu Pileckiego, prof. Krzysztof Ruchniewicz, chciał przygotować seminarium dotyczące zwrotu dóbr kultury przez Polskę na rzecz Niemiec.

Napisano
5 minut temu, Janko Muzykant napisał:

Ale pitolisz o putinowskiej narracji - niewielka różnica.

45 lat gnoili pamięć o bohaterze i szykanowali jego rodzinę a Ty radośnie piszesz że jednak pamięć sie obroniła ?!

Ps. Przez takie podejście jak Twoje szef Instytutu Pileckiego, prof. Krzysztof Ruchniewicz, chciał przygotować seminarium dotyczące zwrotu dóbr kultury przez Polskę na rzecz Niemiec.

Popłacz się :) Gnoili tak jak Ty gnoisz bohaterów tego wątku. Prowadzisz wspomnianą "politykę historyczną" :) Chłopcy już się obronili, w tej całej kupoburzy (oczywiście nie wśród betonu).

Napisano
9 minut temu, Cronos napisał:

Popłacz się :) Gnoili tak jak Ty gnoisz bohaterów tego wątku.

Zacytuj albo odszczekaj pomówienia. Tak robią osoby z odrobinką honoru.

Jak tu hejtujesz służbowo to spoko - rozumiem, nie prostuj bzdur...

Napisano
Godzinę temu, Janko Muzykant napisał:

Dziecinada. Brak polityki historycznej to oddanie narracji sąsiadom - potem mamy "polskie obozy", świętowanie "wyzwolenia" przez Sowietów bez wzmianki o terrorze i Sybirakach.

@ Sedco Express

Boisz się napisać co Cie tak bulwersuje w tak oczywistym stwierdzeniu ?

• Super 1
Napisano
4 minuty temu, Janko Muzykant napisał:

Zacytuj albo odszczekaj pomówienia. Tak robią osoby z odrobinką honoru.

Jak tu hejtujesz służbowo to spoko - rozumiem, nie prostuj bzdur...

Na szybko, bo mam chwilę czasu, ale nie za dużo:

Twój pierwszy wpis: " Niemcom w to graj - wreszcie  wiadomo skąd się ci tajemniczy naziści brali" 

"Czekam teraz na kolejne wystawy o folksdojczach, szmalcownikach, konfidentach Gestapo."

Jak dla mnie porównanie poniżej pasa. To tylko pierwsza strona. później uruchamia się klasyczna fobia, każdy Niemiec to nazista, Onet, Tusk, Unia. 

Pozdrawiam, miłego uśmiechniętego dnia :)

Napisano
3 godziny temu, Janko Muzykant napisał:

@ Sedco Express

Boisz się napisać co Cie tak bulwersuje w tak oczywistym stwierdzeniu ?

O to co mnie bulwersuje;
- politycy kształtują i wyznaczają zakres w temacie pamięci historycznych zdarzeń

- politycy interpretują wydarzenia historyczne tylko i wyłącznie dla osiągnięcia celów politycznych

To tak skrótowo - przykładem jest polityka historyczna stosowana przez PISowców czego ja i miliony Polaków NIE AKCEPTUJĄ !!!

Napisano
12 godzin temu, Cronos napisał:

Na szybko, bo mam chwilę czasu, ale nie za dużo:

Twój pierwszy wpis: " Niemcom w to graj - wreszcie  wiadomo skąd się ci tajemniczy naziści brali"

Mam wrażenie że wystawa jest zgodna wg mojej skromnej wiedzy z polityką historyczną Niemiec. I choć z pewną nieśmiałością podtrzymuję to twierdzenie - uważam że to rozmywa odpowiedzialność Niemców.

12 godzin temu, Cronos napisał:

"Czekam teraz na kolejne wystawy o folksdojczach, szmalcownikach, konfidentach Gestapo."

Jak dla mnie porównanie poniżej pasa.

Widzę że jednak z mojej winy to nieporozumienie. Postaram się sprostować, bo miałem zupełnie inne intencje.

Nie porównuję wcielanych pod groźbą śmierci do Wermachtu ze szmalcownikami czy konfidentami.

Krytykuję tylko pomysł na tak "skomponowaną" WYSTAWĘ:

- pod tak radosnym i prowokacyjnym tytułem,

- bez dostatecznej informacji o przymusie, terrorze, egzekucjach,

- to przecież w większości nie byli ochotnicy, powinno to być bardzo mocno wyrażone,

Biję się w piersi, przesadziłem z szyderą i mogłem wprowadzić w błąd.

Napisano
6 godzin temu, Janko Muzykant napisał:

Mam wrażenie że wystawa jest zgodna wg mojej skromnej wiedzy z polityką historyczną Niemiec. I choć z pewną nieśmiałością podtrzymuję to twierdzenie - uważam że to rozmywa odpowiedzialność Niemców.

Widzę że jednak z mojej winy to nieporozumienie. Postaram się sprostować, bo miałem zupełnie inne intencje.

Nie porównuję wcielanych pod groźbą śmierci do Wermachtu ze szmalcownikami czy konfidentami.

Krytykuję tylko pomysł na tak "skomponowaną" WYSTAWĘ:

- pod tak radosnym i prowokacyjnym tytułem,

- bez dostatecznej informacji o przymusie, terrorze, egzekucjach,

- to przecież w większości nie byli ochotnicy, powinno to być bardzo mocno wyrażone,

Biję się w piersi, przesadziłem z szyderą i mogłem wprowadzić w błąd.

Przyjęte, zwracam honor, pozdrawiam. Chciałbym naprawdę szczerze dożyć dni, gdy nie będzie się mieszało historii z aktualną polityką, bo to idzie w złą stronę. I nie ważne kto, jakiej opcji, bo musimy iść do przodu, a nie walczyć przeszłością.

Napisano
7 godzin temu, Janko Muzykant napisał:

Ludzie widzą to co chcą zobaczyć a nie to co jest - sporo ludzi tak ma, nie jesteś sam.