Czlowieksniegu Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec Mord rytualny to fakt, a dajmy na to Auschwitz z komorami gazowymi to niestety fake – powiedział europoseł Grzegorz Braun na antenie Radia Wnet. Prowadzący audycję Łukasz Jankowski przerwał rozmowę. Na piątek przypadła kolejna rocznica zbrodni w Jedwabnem. Historia ta stała się przedmiotem sporu dotyczącego roli Polaków w tym morderstwie Żydów. Według historyka Jana Marka Chodakiewicza za zbrodnię tę odpowiadali Niemcy. Podobnego zdania jest europoseł Grzegorz Braun, który podkreśla, że w Jedwabnem trzeba przeprowadzić ekshumacje. Polityk zjawił się w piątek w Jedwabnem i stamtąd prowadził rozmowę telefoniczną z Radiem Wnet. Wcześniej, jeszcze w tym tygodniu, nieopodal dotychczasowego pomnika upamiętniającego ofiary pojawiły się głazy opatrzone tablicami, przedstawiającymi wersję wydarzeń krytyczną wobec lansowanej przez środowiska żydowskie. Dzień dobry, szczęść Boże, kłaniam się dzisiaj z Jedwabnego, gdzie z jednej strony szykuje się kolejny spektakl, akt antypolskiej, żydowskiej propagandy z celebrą państwową i osłoną policyjną, a z drugiej strony licznie zgromadzili się Polacy rodacy, którzy dopominają się prawdy, a zatem dopominają się wznowienia ekshumacji w Jedwabnem – rozpoczął rozmowę Braun. Przestępcze wstrzymanie ekshumacji Europoseł jednoznacznie zadeklarował, że zbrodnia w Jedwabnemu jest już wyjaśniona, jeśli chodzi o sprawstwo. Ona jest bardzo dobrze opisana przez badaczy, historyków. Polecam szanownej redakcji, szanownym słuchaczom przede wszystkim fundamentalnie istotną, źródłową pracę naukową profesora Marka Jana Chodakiewicza i pana doktora Tomasza Sommera „Jedwabne, Historia Prawdziwa”. Dwa tomy i tam między innymi w załączeniu akta tego skandalu – zachęcił Grzegorz Braun do lektury. Za skandal polityk uważa wstrzymanie ekshumacji przed ćwierć wiekiem. Nazywa go „przestępczym” i przypomina, że to środowiska żydowskie wpłynęły na ówczesnego Prokuratora Generalnego Lecha Kaczyńskiego, by wstrzymał badanie ciał, kiedy w ziemi ujawniono niemieckie łuski. Ekshumacja nie jest tylko jakimś aktem honorowym, naukowym, ale po prostu prawo i procedury policyjno-prokuratorskie domagają się wyjaśniania każdej zbrodni do spodu. Tego tutaj zaniechano i my musimy to wznowić – podkreślił polityk. „Komory gazowe to fake” W dalszej części rozmowy Grzegorz Braun wypowiedział jednak słowa, które skłoniły prowadzącego Łukasza Jankowskiego do jej przerwania. Kiedy trzeba rzucać kamieniem i rytualnie rozdzierać straty i upominać o kłamstwa Talmudu, Haggady, Holokaustu, to mnie jako niegodnego potępia blisko 120 organizacji żydowskich. Kto by pomyślał, że aż tyle? Ale oni wszyscy razem, solidarnie, B’nai B’rith, Polin i inne organizacje, które przedstawiają się jako żydowskie, potępiają tych, którzy mówią prawdę. Że mord rytualny to fakt, a dajmy na to Auschwitz z komorami gazowymi to niestety fake. I kto o tym mówi, ten zostaje oskarżany o straszne rzeczy, odsądzany od czci i wiary – stwierdził Braun. Dziennikarz Radia Wnet zareplikował, że był w Auschwitz-Birnenau i trudno mu uznać, by zobaczył coś nieprawdziwego. Byłem też w klasztorze w Harmenżach i oglądałem tam zgromadzone bardzo sugestywne i przejmujące wspomnienia w formie obrazów więźnia Auschwitz-Birkenau. Więc nie do końca wiem, co pan poseł chciał powiedzieć – zwrócił się do Brauna Jankowski. W odpowiedzi prezes Konfederacji Korony Polskiej wymienił z nazwiska artystę, o którym wspomniał redaktor. Chodziło o Mariana Kołodzieja. Tak, rzeczywiście bardzo przejmujące świadectwo, ale to nie zmienia faktu, że przekaz pseudohistoryczny, który Muzeum Auschwitz-Birkenau oferuje, jest materiałem, który nie spełnia, powiedziałbym tak, kryteriów warsztatu historyczno-naukowego we wszystkich szczegółach. I to jest właśnie fakt. Mamy źródłową książkę Ariella Toafa „Krwawe Paschy”, na temat mordu rytualnego, natomiast badania w Auschwitz-Birkenau, badania właśnie owych komór gazowych są uniemożliwiane przez samo Muzeum Auschwitz-Birkenau – odparł Braun. „Są pewne granice. Tak, są pewne granice. Grzegorz Braun, dziękuję bardzo za rozmowę” – zakończyl połączenie Łukasz Jankowski. „Są granice cynizmu politycznego” W dalszej części „Odesei Wyborczej” Jankowski odniósł się szerzej do zaistniałej sytuacji. Rozmowa z Grzegorzem Braunem nie będzie, przynajmniej przeze mnie, kontynuowana, bo są granice cynizmu politycznego, pogoni za głosami, za sensacją tam, gdzie jest kilka milionów ofiar [ściśle ponad 1 mln ofiar] i pamięć o nich. Tam, gdzie de facto na taniej prowokacji stara się zbić kapitał polityczny, trzeba powiedzieć „stop” – powiedział dziennikarz. Jankowski dodał, że kwestionowanie komór gazowych w nazistowskich obozach koncentracyjnych jest koniec końców wybielaniem Niemców na rzecz niepolskiej polityki historycznej. https://wnet.fm/2025/07/10/lukasz-jankowski-przerwal-wywiad-z-grzegorzem-braunem/ W powyższym śnurku jest nagranie wywiadu... Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec Z utęsknieniem należy wypatrywać koalicji PiS/Konfederacja, a potem - w uznaniu tego zjawiska - realizacji polsko-izraelskich programów wojskowych. Na czas „W” jak znalazł. Cytuj
canabis.dw Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec łee tym razem Grzesio nic równie gaśniczo- twórczego nie zrobił, a zwyczajnie plagiatuje i powiela sprawdzone już w innych krajach pomysły. Miałem go za bardziej ambitnego pato-szuro-performera 1 Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec Można się jedynie zakładać, czy braun skończy jak leszek bubel (bo to ten sam miot), czyli w psychiatryku i z karą finansową za występ w tym nędznym PiSowskim radyjku, czy może lepiej? Tak, czy inaczej, to dobrze pokazuje, czym jest piss i jakie męty są z nim związane, bo radio wnet to pisowska szczekaczka. Z ciekawości słucham tego folklorystycznego radiowęzła. Cytuj
Cronos Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec Sukces. Chory człowiek zwrócił na siebie uwagę. Dokonał co chciał.(Kropka) Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec 3 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: „Komory gazowe to fake” Żeby nikomu przez pomyłkę nie wydawało się, że na tym koniec. Jedwabne. Grzegorz Braun zablokował drogę rabinowi. Jest reakcja policji Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 10 Lipiec Autor Napisano 10 Lipiec 34 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Żeby nikomu przez Dla mnie, nie na tym* problem polega. Ma prawo "lubić" Żydów, ma prawo ich "nie lubić"... Może wierzyć w pomysły budowy systemu schronów dla Żydów pod CPK, może (?) takie fajerwerki umysłowe głosić... Ale właśnie na falach radiowych dobił do "kłamstwa oświęcimskiego" w innym wydaniu i mam mocne przekonanie, że niestety znajdzie się duża grupa tuzów intelektu, którzy wierząc w Irvinga i podobnych, pójdą śladem Brauna, teraz już "oficjalnie". * pomijając standardową bezsilność instytucji państwowych... Cytuj
Erih Napisano 10 Lipiec Napisano 10 Lipiec Nie jestem zwolennikiem cancel culture, ale ten typ zwyczajnie mnie wkurza. W dodatku jego działalność uderza w bardzo potrzebne inicjatywy jak zbadanie do spodu zbrodni w Jedwabnym łącząc ten proces z prymitywnym negacjonizmem i antysemityzmem. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano %s o %s Napisano %s o %s 20 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: Mimo wszystko polecam... To jest dopiero parka! W jednym pokoju powinni mieszkać. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano %s o %s Autor Napisano %s o %s 3 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: To jest dopiero Ty sobie żarty stroisz, a ja na serio zachęcałem i zachęcam do posłuchania. Cytuj
formoza58 Napisano %s o %s Napisano %s o %s Takie tam. Patrząc na to ,co robi, cisną się słowa jednej piosenki.... "Co rozmawiać z takim chamem, lepiej chamie jedź na...." Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi