Erih Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 6 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: Chyba jednak nie Je... nie doczytał. Cyt: "Radosław Piesiewicz, Dyrektor Operacyjny i współzałożyciel APS i kmdr rez. Dariusz Wichniarek, dyrektor Pionu Rozwoju Biznesu Advanced Protection Systems (APS): (...) Są one używane do wykrywania Shahedów, z odległości nawet 19 km," Wzięte z https://defence24.pl/przemysl/polski-sprzet-kontra-rosyjskie-drony-ukraincy-uwazaja-nasze-radary-za-najlepsze-wywiad. Mikrodrony jak na razie nam nie zagrażają, te duże, jak się przekonaliśmy tak. Cytuj
Erih Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 53 minuty temu, MarekA napisał: Wtedy okaże się że drony naszą zaporę będą pokonywać lecąc na wysokości 2500 - 3500m. No to będą widoczne dla zwykłych radarów. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Erih, nie chcesz dostrzec tego, o czym marzy forumowicz. Jego nie obchodzi detekcja dronów, tylko ich zwalczanie tym, co już jest skonstruowane. Masz do pracy tylko jeden parametr - ogień na dystansie do 3 km, a nie jakieś inne sprawy na dystansie 19 km. Cytuj
Erih Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Erih, nie chcesz dostrzec tego, o czym marzy forumowicz. Jego nie obchodzi detekcja dronów, tylko ich zwalczanie tym, co już jest skonstruowane. Masz do pracy tylko jeden parametr - ogień na dystansie do 3 km, a nie jakieś inne sprawy na dystansie 19 km. Mam konkretny system o konkretnych parametrach, i rozważam najefektywniejszy sposób jego użycia. Z tego co wyczytałem i policzyłem, wychodzi mi że się da, nie jest kosmicznie drogie, i będzie skuteczne jeżeli zostanie dobrze zorganizowane. Pomysł rozstawienia tego systemu co 3 km uważam za absurdalny zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i efekty. Dlatego nim się nie zajmowałem. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 29 minut temu, MarekA napisał: Zaczynam się gubić: drony wleciały do Polski przez pomyłkę czy informacja o dronach to pomyłka? To nie był ani atak na Polskę, ani prowokacja wobec niej. Drony wleciały do Polski lotem niekontrolowanym będąc zestrzelonymi nad Ukrainą, ponieważ zostały wysłane do atakowania ukraińskich celów położonych zbyt blisko polsko-ukraińskiej granicy. Gdyby ktoś był w mylnym błędzie i gdyby jeszcze ktoś nie wiedział, jak daleko latają drony zestrzelone przez Ukraińców. Edytowane 1 godzinę temu przez Jedburgh_Ops Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu Teraz, Erih napisał: Pomysł rozstawienia tego systemu co 3 km uważam za absurdalny zarówno jeżeli chodzi o koszty jak i efekty. Dlatego nim się nie zajmowałem. Musisz negocjować z @lowiec - jemu wyrządzasz przykrość i zawód. Ja dałem tylko parametry do spełnienia marzenia forumowicza. Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 minuty temu, bodziu000000 napisał: Facet jest po prostu: 1. Wpisać sobie, co kto lubi na „p” - puknięty, pieprznięty, p..........y. 2. Wyjątkowo, ale to wyjątkowo wredny. Cytuj
bodziu000000 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 23 godziny temu, karpik napisał: ? Cytuj
MarekA Napisano 49 minut temu Napisano 49 minut temu (edytowane) Godzinę temu, Erih napisał: Mam konkretny system o konkretnych parametrach, i rozważam najefektywniejszy sposób jego użycia. Z tego co wyczytałem i policzyłem, wychodzi mi że się da, nie jest kosmicznie drogie, i będzie skuteczne jeżeli zostanie dobrze zorganizowane. Po co nam radar o zasięgu zaledwie 19km skoro wojsko posiada mobilne radary Soła o trzykrotnie większym zasięgu wykrywania celów? Problemem jest cena efektora. Działka i km mają relatywnie mały zasięg skuteczny. Rakiety są są za drogie. Rozwiązaniem mogą być szybkie drony kamikadze które mogą startować z mobilnych platform naziemnych jak i latających (np. śmigłowców). Podstawą jest zintegrowany system obrony a nie tworzenie setek samodzielnych punktów ogniowych. PS Chyba jeszcze nikt nic nie pisał o wykorzystaniu Krabów i K9 do strzelania ogniem zaporowym do dronów. Edytowane 44 minuty temu przez MarekA Cytuj
Erih Napisano 18 minut temu Napisano 18 minut temu 21 minut temu, MarekA napisał: Podstawą jest zintegrowany system obrony a nie tworzenie setek samodzielnych punktów ogniowych. Absolutna niepodważalna racja. Co do Soły to nie sprawdzałem jaka będzie tej konstrukcji skuteczność przy wykrywaniu niskolecących obiektów o małej powierzchni odbicia, cena, czy da się je oprogramować tak jak system SKYctrl (odróżnianie ptaków np) jak tam z sieciocentrycznością. Co do efektora to wiadomo, musi być stosunkowo niedrogi i dostępny w dużych ilościach. Może rakiety ziemia-powietrze z naprowadzaniem laserowym? Takie proste i tanie, widziałem już gdzieś taki system. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi