Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
42 minuty temu, Janko Muzykant napisał:

W 2021 r. postępowanie sprawdzające prowadzone było przez Departament Ochrony Informacji Niejawnych ABW w Warszawie, a nie przez Delegaturę ABW w Gdańsku. W związku z tym żaden "gdański funkcjonariusz ABW" nie mógł wydać negatywnej opinii w zakresie tego postępowania, gdyż zostało ono rzetelnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami przeprowadzone w Warszawie, a eksperci Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego zajmujący się od wielu lat ochroną informacji niejawnych – rekomendowali wydanie Panu dr. Karolowi Nawrockiemu poświadczeń bezpieczeństwa do najwyższych klauzul.

Delegatura jest tylko przedstawicielstwem w terenie. To Agencja wydaje poświadczenie bezpieczeństwa a nie delegatura. Pracownicy delegatury wykonują polecenia centrali. To co zamieściłeś to zwykła wrzuta mająca wybielić KN.

Napisano
22 godziny temu, Czlowieksniegu napisał:

Nie, szukam związków sporej części wpisów z tematem wątku...

Forum offtopami stoi.

PS Skoro ktoś (na karpika padło, ale jego osoba nie ma znaczenia) zasuwa kompletne farmazony, to czuję się w obowiązku je sprostować.

Napisano
1 minutę temu, Erih napisał:

Forum offtopami stoi.

PS Skoro ktoś (na karpika padło, ale jego osoba nie ma znaczenia) zasuwa kompletne farmazony, to czuję się w obowiązku je sprostować.

Erih. Już bez AI od którego widać jesteś mądrzejszy. Na chłopski rozum.

Jeżeli gość jest tak uzależniony od nikotyny(?), że musi walnąć sobie pod dziąsło podczas najważniejszej debaty wyborów, być może najważniejszej chwili w jego życiu, to czy ta substancja nie ma wpływu na jego mózg/ działania? Nie widziałeś nigdy człowieka na głodzie nikotynowym?

Osobiście widziałem jak dorośli ludzie grzebali po popielniczkach, prosili obce osoby o papierosa, pożyczali pieniądze na papierosy, choć nie mieli na chleb.

Z żadnej strony Twoje teorie o obojętności nikotyny na organizm człowieka się nie bronią.

Napisano
23 godziny temu, karpik napisał:

A kłóć się z nim. Co mi do tego.

"Dzięki za szczerą opinię — szanuję Twoje podejście i rozumiem frustrację, jeśli to, co napisałem, zabrzmiało jak powielanie ogólników.

Skoro zarzut dotyczy powierzchowności i ideologicznego tonu, spróbujmy podejść do sprawy konkretniej i głębiej, z uwzględnieniem neurobiologii i psychologii decyzyjnej — bez moralizowania.

🧠 Czy nikotyna jest środkiem psychoaktywnym?

Tak, i to nie na zasadzie sloganu. Nikotyna działa na receptory nikotynowe cholinergiczne (nAChR), które naturalnie aktywowane są przez acetylocholinę. Po związaniu nikotyny:

następuje wzrost poziomu neuroprzekaźników, zwłaszcza dopaminy w szlaku mezolimbicznym (czyli w tym samym systemie, który reaguje na nagrody),

dochodzi też do pobudzenia wydzielania noradrenaliny, serotoniny i glutaminianu, co przekłada się na subiektywne odczucia: czujność, poprawę nastroju, ale także lęk czy irytację przy odstawieniu.

To działanie jest mierzalne w PET i fMRI, a wpływ na układ nagrody (dopaminergiczny) jest kluczowym elementem uzależnienia – czyli zaburzenia o podstawach biologicznych, nie ideologicznych.

🔄 Czy głód nikotynowy wpływa na decyzje?

Nie chodzi tu o "czy", ale jak.

W badaniach z zakresu neuroekonomii i psychologii poznawczej (np. George Ainslie, Read & Loewenstein, Berridge & Robinson):

Głód (craving) silnie obniża zdolność do odraczania gratyfikacji (tzw. temporal discounting), co skutkuje większą impulsywnością decyzji.

Subiektywny głód koreluje z aktywnością w jądrach podstawy mózgu (nucleus accumbens), strukturach odpowiedzialnych za ocenę nagrody i ryzyka.

W badaniach z użyciem zadań decyzyjnych (Iowa Gambling Task, Delay Discounting Task) osoby z głodem nikotynowym podejmują bardziej ryzykowne, krótkoterminowo korzystne decyzje.

To nie jest "kalwinizm", to jest empiryczna psychologia poznawcza i neuronauka behawioralna."

Karpik, z czatem GPT dyskutować nie zamierzam - tobie tłumaczę licząc że się ogarniesz. Otóż przemiany biochemiczne (szlak metaboliczny) dla nikotyny niewiele się różni od tego po spożyciu pęcaku z omastą. Również aktywują się rozmaite neuroreceptory, następują przemiany...  Ale nikt przytomny nie napisze że pęcak z omastą choć wpływa na stan psychiczny, jest środkiem neuroaktywnym. Chyba nikt. Wróć. Są tacy, co tak napiszą. Spece od leczenia uzależnienia od pęcaku z omastą. Bo pęcak należy spożywać bez omasty a najlepiej zastąpić pastą z awokado (skojarzenie od czapy). I tak dalej, i tak podobnie.

PS Do twojej wiadomości - jako zakamieniały sarmata, polska konserwa klasy non plus ultra, w pierwszej turze miałem pewien dylemat czy zagłosować na panią Biejat czy na pana Zandberga.. Oddanie mojej kreski na niejakiego Nawrockiego nie wchodzi w grę, więc w drugiej turze wybór mam żaden, choć drugi kandydat budzi moje poważne zastrzeżenia. Więc zagłosuję na mniejsze zło.

PS II A potem będę mu dowalał ile wlezie.

Napisano
9 minut temu, karpik napisał:

Erih. Już bez AI od którego widać jesteś mądrzejszy. Na chłopski rozum.

Jeżeli gość jest tak uzależniony od nikotyny(?), że musi walnąć sobie pod dziąsło podczas najważniejszej debaty wyborów, być może najważniejszej chwili w jego życiu, to czy ta substancja nie ma wpływu na jego mózg/ działania? Nie widziałeś nigdy człowieka na głodzie nikotynowym?

Osobiście widziałem jak dorośli ludzie grzebali po popielniczkach, prosili obce osoby o papierosa, pożyczali pieniądze na papierosy, choć nie mieli na chleb.

Z żadnej strony Twoje teorie o obojętności nikotyny na organizm człowieka się nie bronią.

Karpik, o żałosności Nawrockiego na wszelkich płaszczyznach to nie mnie powinieneś przekonywać.

PS Cała sytuacja z Nawrockim wygląda mi na ustawkę klient zwyczajnie puszczał oko do jakiejś części swojego elektoratu. Obstawiam że do tych lepiej wykształconych, z dużych miast, co to śrubują się na kulturę skandynawską.

Napisano
7 minut temu, Erih napisał:

Karpik, z czatem GPT dyskutować nie zamierzam - tobie tłumaczę licząc że się ogarniesz. Otóż przemiany biochemiczne (szlak metaboliczny) dla nikotyny niewiele się różni od tego po spożyciu pęcaku z omastą. Również aktywują się rozmaite neuroreceptory, następują przemiany...  Ale nikt przytomny nie napisze że pęcak z omastą choć wpływa na stan psychiczny, jest środkiem neuroaktywnym. Chyba nikt. Wróć. Są tacy, co tak napiszą. Spece od leczenia uzależnienia od pęcaku z omastą. Bo pęcak należy spożywać bez omasty a najlepiej zastąpić pastą z awokado (skojarzenie od czapy). I tak dalej, i tak podobnie.

PS Do twojej wiadomości - jako zakamieniały sarmata, polska konserwa klasy non plus ultra, w pierwszej turze miałem pewien dylemat czy zagłosować na panią Biejat czy na pana Zandberga.. Oddanie mojej kreski na niejakiego Nawrockiego nie wchodzi w grę, więc w drugiej turze wybór mam żaden, choć drugi kandydat budzi moje poważne zastrzeżenia. Więc zagłosuję na mniejsze zło.

PS II A potem będę mu dowalał ile wlezie.

Kompletnie się nie zgadzam z pierwszą częścią Twojego wpisu.

Z PS się utożsamiam.

Napisano
1 minutę temu, karpik napisał:

Kompletnie się nie zgadzam z pierwszą częścią Twojego wpisu.

Z PS się utożsamiam.

Karpik rozumiem i szanuję - ale to ja śledziłem szlaki metaboliczne nikotyny i skrobi enzym po enzymie i zdawałem z tego nader szczegółowe egzaminy. Więc nie dziw się że  na podobne kalwińskie komunały (tak, z doktryną kalwińską też zapoznałem się w detalach) reaguję alergicznie.

Napisano
2 godziny temu, MarekA napisał:

Delegatura jest tylko przedstawicielstwem w terenie. To Agencja wydaje poświadczenie bezpieczeństwa a nie delegatura. Pracownicy delegatury wykonują polecenia centrali. To co zamieściłeś to zwykła wrzuta mająca wybielić KN.

Trochę wcześniej wrzuciłem oficjalne oświadczenie byłego szefa ABW na w/w temat.

Wrzuta wrzucie nie równa - liczą sie fakty a nie pomówienia i insynuacje.

Napisano (edytowane)
16 minut temu, Erih napisał:

Karpik rozumiem i szanuję - ale to ja śledziłem szlaki metaboliczne nikotyny i skrobi enzym po enzymie i zdawałem z tego nader szczegółowe egzaminy. Więc nie dziw się że  na podobne kalwińskie komunały (tak, z doktryną kalwińską też zapoznałem się w detalach) reaguję alergicznie.

To, że wóda i woda wędruje tym samym "szlakiem" nie znaczy, że działa tak samo na organizm.

Pęczak i woda jest dla organizmu niezbędna.

Wóda i nikotyna staje się "niezbędna" gdy uzależnisz od nich organizm. Mechanizmy uzależnienia są takie same dla nikotyny, alkoholu, seksu, gry na giełdzie czy w totka. Terapia dla alkoholika i gościa grającego w kasynie jest taka sama. 

Twoje badania udowodniły część i to pewnie prawdziwą. Nie objęły jednak całości zagadnienia.

Edytowane przez karpik
Napisano
14 godzin temu, Erih napisał:

Karpik, o żałosności Nawrockiego na wszelkich płaszczyznach to nie mnie powinieneś przekonywać.

Wybory parlamentarne i te prezydenckie pokazują, że części polskiego społeczeństwa nie przeszkadza to, że kandydat na posła, prezydenta ma nieczystą historie, że robił wałki, kradł,  oszukiwał, posługiwał się podrobionymi dokumentami itp itd.   I tak spora grupa liczona w setkach i milionach odda na takiego swój głos.  

Napisano
12 godzin temu, Janko Muzykant napisał:

Trochę wcześniej wrzuciłem oficjalne oświadczenie byłego szefa ABW na w/w temat.

Wrzuta wrzucie nie równa - liczą sie fakty a nie pomówienia i insynuacje.

Papier przyjmie wszystko .

To ten sam szef ABW , który:

-wydał poświadczenie dla Kamińskiego , chorego alkoholika , któremu w samochodzie jak zawożono go do domu po pracy podkładano ceratę , aby nie zabrudził siedzeń. W areszcie trzeba go było zawieść na OIOM , bo miał syndrom odstawienia. Poświadczenie ok

- po pracy w ABW dostał intratną posadę w Polskich Portach Lotniczych