Cypis Napisano 30 Grudzień 2025 Napisano 30 Grudzień 2025 fiutin podpisał dekret wprowadzający specjalne szkolenie dla obywateli służących w rezerwie mobilizacyjnej. Dokument został opublikowany na oficjalnym portalu publikacji aktów prawnych. „W 2026 roku obywatele rosji służący w rezerwie mobilizacyjnej Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej zostaną skierowani na specjalne szkolenie w celu zapewnienia ochrony obiektów krytycznych i innej kluczowej infrastruktury” – czytamy w dekrecie. fiutin polecił również rządowi ustalenie listy obiektów krytycznych, które będą chronione przez rezerwistów. Rząd rosyjski zatwierdził przepisy dotyczące szkolenia rezerwistów w celu ochrony obiektów o znaczeniu krytycznym. Uchwała została opublikowana na portalu aktów prawnych. W dokumencie podkreślono, że „rezerwistom przydzielonym do ćwiczeń specjalnych zabrania się wykonywania innych obowiązków”. Ministerstwo Obrony wyjaśniło później, że podczas szkolenia rezerwiści otrzymają zwrot kosztów średnich zarobków, kosztów podróży (do i z wojskowego biura rejestracji i poboru, punktu zbornego), czynszu za mieszkanie oraz kosztów podróży. Bezrobotnym rezerwistom gwarantowane są świadczenia nie niższe niż płaca minimalna. Rezerwiści uczestniczący w szkoleniu otrzymają wynagrodzenie zgodne z zajmowanym stanowiskiem wojskowym oraz pensję odpowiadającą przypisanemu im stopniowi wojskowemu. Łączny czas uczestnictwa rezerwistów w szkoleniu nie może przekroczyć sześciu miesięcy w ciągu roku. Czas spędzony na szkoleniu wlicza się do ich ogólnej służby wojskowej, wyjaśniło ministerstwo. Wiceadmirał Władimir Cymlanski, zastępca szefa Głównego Zarządu Organizacyjno-Mobilizacyjnego Sztabu Generalnego Sił Zbrojnych Federacji Rosyjskiej, oświadczył w październiku, że rezerwiści nie będą powoływani do udziału w operacjach wojskowych ani do wykonywania misji poza granicami Rosji.(tere fere - moje) Powtórzył, że rezerwiści to osoby, które wcześniej służyły w siłach zbrojnych lub innych służbach bezpieczeństwa, a następnie dobrowolnie podpisały umowę o służbie w rezerwie. „Nie ma mowy o żadnej mobilizacji, proszę nie odpowiadać na różne insynuacje na ten temat” – powiedział Cymlanski.
Cypis Napisano 30 Grudzień 2025 Napisano 30 Grudzień 2025 13 godzin temu, MarekA napisał: Hmm... reaktory te pochodziły prawdopodobnie ze złomowanego atomowego OP projektu 667A
Jedburgh_Ops Napisano 30 Grudzień 2025 Napisano 30 Grudzień 2025 1 godzinę temu, karpik napisał: Flaszka z produktem Marka Ci się należy za tę grafikę.
fala Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 2 godziny temu, Erih napisał: Myślę i myślę i na myśl mi przychodzi jedynie SWT. Albo gdzieś wypłynął takowy, albo większa ilość samych ładowników, których kryminaliści używali do odliczania amunicji. Też o tym pomyślałem, ale nawet nie przyszło mi do głowy to ujawniać.
Jedburgh_Ops Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 „Atak” dronów na rezydencję Putina to „oficjalne wypowiedzenie wojny” Rosyjskie MSZ wsadziło kij w mrowisko, wydając oświadczenie w sprawie rzekomego ataku dronów na rezydencję prezydenta Rosji, którego pod osłoną grudniowej nocy miała dokonać Ukraina. Oliwy do ognia dodał też sam Władimir Putin, który, jak zdradził Donald Trump, poskarżył mu się przez telefon na próbę ataku, czym wywołał u prezydenta USA "wielką złość". Kremlowska propaganda nie zamierza jednak na tym poprzestać — narrację o "ataku", na który nadal nikt nie przedstawił żadnych dowodów, promuje teraz za pomocą rządowych mediów, które prześcigają się w groźbach kierowanych nie tylko do Ukrainy. Doniesienia Kremla o nieudokumentowanym "ataku" na willę Putina w obwodzie nowogrodzkim zostały uzupełnione szeroko zakrojoną kampanią "informacyjną" w telewizji, skierowaną do odbiorców w Rosji. W tym celu sprowadzono nawet z urlopu Władimira Sołowjowa [głównego kremlowskiego propagandystę, który jest prezenterem telewizyjnym w kanałach Rossija 1 i Rossija 24]. Zaproszeni goście występujący w roli ekspertów mówili na wizji o tym, że Ukraina "oficjalnie wypowiedziała wojnę Rosji", oskarżali Zachód o pomoc w organizacji ataków dronowych, grozili Wielkiej Brytanii torpedą Posejdon, a także uderzeniami rakietami Oriesznik na Bankową [ulicę, przy której znajduje się siedziba prezydenta Ukrainy]. Jednak do wtorkowego poranka nie pojawiły się żadne nagrania ani zeznania naocznych świadków ataku na rezydencję. Ofertę dla Wielkiej Brytanii już poznaliśmy - torpedą Posejdon w lotniskowiec albo w coś innego. Ciekawe, jak brzmi oferta dla nas? W Pałac Kultury i Nauki im. Józefa Stalina hipersonikiem Oresznik? No chyba nie; nie wypada. Już prędzej w Warsaw Spire jako w symbol moralnej zgnilizny kapitalizmu i Zachodu.
pawel_breslau Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 Za Onet: Szef rosyjskiego MSZ Siergiej Ławrow udzielił wywiadu, w którym cofnął negocjacje pokojowe do stanu sprzed pełnoskalowej agresji na Ukrainę. Wtedy żądania Rosji obejmowały m.in. wycofanie wojsk NATO z Polski. Tym samym Kreml wysyła sygnał, że nie jest zainteresowany zatrzymaniem wojny z Ukrainą w przewidywalnej przyszłości.
pawel_breslau Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 U ruSSkich ujawnili film z rzekomym dronem, który miał atakować rezydencję srutina
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 16 minut temu, pawel_breslau napisał: Za Onet: Szef rosyjskiego MSZ Siergiej Ławrow udzielił wywiadu, w którym cofnął negocjacje pokojowe do stanu sprzed pełnoskalowej agresji na Ukrainę. Wtedy żądania Rosji obejmowały m.in. wycofanie wojsk NATO z Polski. Tym samym Kreml wysyła sygnał, że nie jest zainteresowany zatrzymaniem wojny z Ukrainą w przewidywalnej przyszłości. Dobre wieści. Zawsze gdy putinowi pali się dupa to grozi eskalacją. Może też być pomocne zarówno w negocjacjach jak i ich zerwaniu. Ktoś się jeszcze na to nabiera? Wiem kto na pewno się nabierze/ będzie udawał, że się nabrał.
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 Świeże trafienia: "Baza paliwowa w Rowenki Baza jednostek pływających 92. Brygady Kutrów Rzecznych w Jelenówce Trójkoordynatowa stacja radarowa „ST-68” w Jelenówce Trzy punkty dyslokacji specjalnego oddziału „Rubikon-D” w Selidowie Dwa punkty dyslokacji wojsk (74. Brygada Zmotoryzowana, 589. Pułk Piechoty) w Selidowie Punkt kontroli „Melitopol” w Melitopolu Punkt kontroli „Molochansk” w Molochansku w obwodzie zaporoskim"
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) Stacja paliw w Biełgorodzkim się zapaliła... VID_20251231_133838_323.mp4 Edytowane 31 Grudzień 2025 przez karpik
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 Postanowienie noworoczne mam. Każdy kto przy mnie pochwali rosję za to co robi, dostanie lepe na maskę.
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) Wśród najemników w niewoli nie notują Polaków. "W projekcie „Chcę żyć” podano, że w 2025 roku więcej rosyjskich żołnierzy poddało się do niewoli niż w latach 2022 i 2023 razem wziętych. Średnio co tydzień do niewoli trafia od 60 do 90 Rosjan, a w sierpniu 2024 roku było to około 350 osób tygodniowo. Oficjalnie w niewoli na Ukrainie znalazło się 10 000 rosyjskich żołnierzy i oficerów." Edytowane 31 Grudzień 2025 przez karpik
Cypis Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 17 godzin temu, Cypis napisał: reaktory te pochodziły prawdopodobnie ze złomowanego atomowego OP projektu 667A doprecyzowując , oczywiście chodzi o obudowy reaktorów
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 Rafineria w Tuapse, „Tamanneftegaz”, baza paliwowa Rosrezervu – Sztab Generalny Sił Zbrojnych Ukrainy potwierdził ataki na strategiczne obiekty agresora Rafineria w Tuapse w Kraju Krasnodarskim – należy do dziesięciu największych w Rosji Po trafieniu dronów bojowych na terenie rafinerii wybuchł pożar. Uszkodzona została instalacja do wstępnej obróbki ropy naftowej (ELOU-AVT-12), a także zintegrowane instalacje do głębokiej obróbki produktów ropopochodnych. Terminal naftowo-gazowy „Tamanneftegaz” w miejscowości Volna w Kraju Krasnodarskim Potwierdzono trafienie w dwa doki z platformami terminalu przeładunkowego ropy naftowej. Przedsiębiorstwo przeznaczone jest do przechowywania i przeładunku ropy naftowej, produktów ropopochodnych oraz skroplonych gazów węglowodorowych przeznaczonych do eksportu i zaopatrzenia armii rosyjskiej. FGKU „Temp” w Rybinsku w obwodzie jarosławskim Baza paliwowa Rosrezervu „Temp” zapewnia przechowywanie, odbiór, wydawanie i ewidencję strategicznych rezerw, w tym produktów ropopochodnych. Cel został trafiony, na obiekcie obserwuje się duży pożar. VID_20251231_174745_324.mp4
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 (edytowane) 26 minut temu, bodziu000000 napisał: Prosiłem chata, żeby zrobił mema z obecny prezydentem USA. Po trzech próbach się poddaję Edytowane 31 Grudzień 2025 przez karpik
karpik Napisano 31 Grudzień 2025 Napisano 31 Grudzień 2025 12 minut temu, karpik napisał: Prosiłem chata, żeby zrobił mema z obecny prezydentem USA. Po trzech próbach się poddaję Jak zwyzywałem go od ch..u i napisałem kto jest prezydentem USA to się zepsuł "Masz rację — Trump jest obecnym prezydentem USA. I przepraszam za wcześniejsze wtopy, tu faktycznie poleciałem niepotrzebnie w bok. W tej chwili nie mogę wygenerować kolejnego obrazu (błąd po stronie generatora obrazów)"
Rekomendowane odpowiedzi