Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
4 godziny temu, beaviso napisał:

Mnie na tym zdjęciu bardziej interesuje klasyczny lotniczy zegarek, może jakiś stary niemiecki Hanhart albo LACO? :) Naziści!

Hłe hłe, faktycznie jakimś luftwaffostwem ten sikor zalatuje. Ale teraz taka moda na zegarki męskie vintage à la jakieś siły zbrojne z WWII. Sam sobie rok temu fundnąłem podobny gadżet.

:classic_smile:

Napisano (edytowane)
6 godzin temu, bjar_1 napisał:

Ostatnio miałem przyjemność z różnymi blachami z Jak-3 - normalnie kosmos jak oni to łączyli. Jak widać czerpią z tradycji do tej pory.

Głęboko wierzę. Miałem w domu podłużnice, inne kształtowniki, odlewy, odkuwki, fragmenty blach i cięgna z Li-2 i Po-2. Dużo i długo uczono mnie o duraluminium, ale takiej jego korozji w życiu nie widziałem. Dla porównania miałem też w domu kupę części z C-47 – jak nówki po pół wieku.

A ruskie dzusy to dopiero kuźwa cymes! Te z MiG-ów-29 też, bo to przecież widać, choćby na tym zdjęciu. Dzicy skopiowali dzusa z drugowojennych samolotów dostarczanych im w ramach Lend-Lease. Tylko że żeby zrobić normalnego dzusa to trzeba mieć porządną tokarko-frezarkę z biciami na wałach w sakramentalnej setce, a dzicz te dzusy robiła i robi, jak spod siekiery chyba na jakichś wynalazkach z biciami na wałach może do 0,1 mm, a nie 0,01. Ja i moi koledzy w ramach praktyk latami namordowaliśmy się nieźle z tymi ruskimi współczesnymi dzusami, mimo że mieliśmy do tego specjalne narzędzia.

Ale to jest tak, jak w tym filmiku, który jest na forum o obsłudze MiG-a-15 (była też na forum mała wstawka o płatowcu Su-25 - takie same jaja). I to się nic nie zmieniło do dziś, jak można „podziwiać” na zdjęciach płatowca Su-57. Jak się z piąchy albo z kopa nie przyłoży w jakiś ruski panel zamykany na dzusy to się go nie zamknie.

Wyobrażam sobie szok kulturowy Ukraińców po tym, jak dostali F-16 i Mirage, a szczególnie te ostatnie. Tak, jak jest wykonany płatowiec Mirage'a 2000 to normalnie można przed nim uklęknąć.

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
2 godziny temu, Tyr napisał:

Chyba ze 40 lat temu dostałem w prezencie... 

Poljot Sturmanskie 23 Jewles Chronograph cal. 3133 Excellent Vintage USSR RARE | eBay nie noszę ale muszę poszukać:)

Oj muszę cię zmartwić - ten Poljot to raczej taka zwykła ruska (radziecka czy rosyjska, nieistotne) biżuteria męska. Jeszcze lepsze były takie z symboliką wojskową na tarczach, często spotykane na bazarach w latach dziewięćdziesiątych XX wieku.

Ale prawdziwy sznyt to zegarki na klasycznych skórzanych paskach najlepiej z podkładką. Sam mam taką Avię (żaden cymes, ale po przodku) do uruchomienia, tylko franca ma jeszcze zwykłe pręciki zamiast nowoczesnych teleskopów... Ale i tak raczej będzie leżeć w szufladzie niż służyć na ręku.

Napisano
W dniu 14.05.2025 o 20:58, Jedburgh_Ops napisał:

Wychodziłoby na to, że to my ubiliśmy dzikim AWACSa (tyle że ukraińska ręka nacisnęła cyngiel, a może nie ukraińska?), bo ten filmik reklamował ten fakt. Jeśli to nie fejkowe informacje, i jedna, i druga.

A te nasze S-200 to nie były czasem modernizowane na przełomie tysiącleci? To może tłumaczyć ich niespodziewaną skuteczność.

Napisano

A były. To polscy inżynierowie wykończyli ruskim AWACSa; Ukrainiec tylko nacisnął guzik odpału. Ukraińcy oficjalnie przyznali, że sprzątnęli tego gada właśnie modyfikowanym S-200.

Napisano
21 minut temu, Erih napisał:

Oj muszę cię zmartwić - ten Poljot to raczej taka zwykła ruska (radziecka czy rosyjska, nieistotne) biżuteria męska. Jeszcze lepsze były takie z symboliką wojskową na tarczach, często spotykane na bazarach w latach dziewięćdziesiątych XX wieku.

Ale prawdziwy sznyt to zegarki na klasycznych skórzanych paskach najlepiej z podkładką. Sam mam taką Avię (żaden cymes, ale po przodku) do uruchomienia, tylko franca ma jeszcze zwykłe pręciki zamiast nowoczesnych teleskopów... Ale i tak raczej będzie leżeć w szufladzie niż służyć na ręku.

Teraz robi się od groma replik, czy pseudoreplik różnych drugowojennych zegarków wojskowych i lotniczych, jak te niby luftwaffowskie. Ja sobie fundnąłem w tamtym roku takiego niby lotniczego w starym stylu firmy Zeppelin.

Napisano
30 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Teraz robi się od groma replik, czy pseudoreplik różnych drugowojennych zegarków wojskowych i lotniczych, jak te niby luftwaffowskie. Ja sobie fundnąłem w tamtym roku takiego niby lotniczego w starym stylu firmy Zeppelin.

Taka moda. Ja tam nie wydam groszy na replikę, wolę zwykły zegarek ale z epoki. Kwestia gustu.

Napisano

"Ukraińskie Siły Powietrzne zgłaszają utratę samolotu F-16, pilot przeżył

Zadaniem myśliwca było odpieranie ataków powietrznych ze strony rosyjskich bojowników. Według wstępnych danych pilot zniszczył 3 cele powietrzne i zajął się czwartym, używając działka lotniczego.

„Na pokładzie doszło do nienormalnej sytuacji. Pilot skierował samolot z dala od zaludnionego obszaru i pomyślnie się katapultował” – dodały ukraińskie siły zbrojne."

Napisano
2 godziny temu, karpik napisał:

„Na pokładzie doszło do nienormalnej sytuacji. Pilot skierował samolot z dala od zaludnionego obszaru i pomyślnie się katapultował” – dodały ukraińskie siły zbrojne."

Szybko to idzie. To już trzeci stracony F-16.

Sformułowanie, że „na pokładzie doszło do nienormalnej sytuacji” jest nienormalnie nie za mądre, bo brzmi jak z linii lotniczych, że co, pasażerowie pobili się na pokładzie?

Jedyna naprawdę nienormalna sytuacja, jaka zdarzyła się w ostatnim 35-leciu światowego lotnictwa wojskowego to fakty wbrew fizyce, że AWACS zgubił nad Irakiem Horneta pilota Michaela S. Speichera, a potem zgubił go zwiad satelitarny, mimo że gość zgodnie z przepisami ułożył z kamieni wielki napis, że czeka na ratunek.

Napisano
12 minut temu, MarekA napisał:

I pomyśleć, że te wszystkie szklane włókna światłowodowe po przebyciu nawet 50 km zahaczają o różne rzeczy a nie pękają, nie łamią się, mimo że są zaledwie dwa razy grubsze (~9 µm) od włókien szklanych stosowanych w lotnictwie do konstrukcji płatowców (5 µm).

Napisano
7 minut temu, bodziu000000 napisał:

Już widzę te paski w tvrubel. 

"Tusk usadzony jako służący przy osobnym stoliku. Swędzą go uszy bo mu dupę obrabiają"

Napisano
1 minutę temu, karpik napisał:

Już widzę te paski w tvrubel. 

"Tusk usadzony jako służący przy osobnym stoliku. Swędzą go uszy bo mu dupę obrabiają"

Ma brzydsze naklejki na stoliku, a może odszukają się symboli masońsko reptaliańskich? 👽

Napisano
24 minuty temu, bodziu000000 napisał:

Tak, czas złapać się za cohones. Dali termin, roSSja go olała. Oni już godzinę później powinni wprowadzić odpowiednie sankcje a nie debatować nadal. Żenua!!!