Skocz do zawartości
  • 0

Gwintowane pokrętło (?), okucie i coś jeszcze

Pytanie

Napisano (edytowane)

Witam Szanowne Grono,

Przechadzając się po wrześniowej miejscówce znalazłem "na oko" trzy przedmioty ukazane na zdjęciach:

1. Stalowe kółko ma średnicę ok 70 mm, posiada gwint wewnątrz (jest jakby rozsadzony) i na zewnątrz, otwory dookoła nie są gwintowane.

2. Okucie posiada wymiary 90x72 mm (w najszerszych miejscach) i posiada otwory na cztery gwoździe (dwa z nich tkwią dalej w otworach).

3. Coś (pręcik z ośką i kółkiem) ma wysokość ok 26 mm, sześciokąt ma wymiary ~6x6 mm, kółeczko na szczycie ma 5 mm średnicy. Pręcik wykonany jest z jakiegoś kolorowego metalu.

W sumie nie spodziewam się żeby było to coś fajnego, bo z doświadczenia wiem że przedmioty znajdowane "na oko" to najczęściej jednak śmieci, ale zapytać nie zaszkodzi ;)

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie,

Wiking

20241228_185108.jpg

20241228_185056.jpg

20241228_185146.jpg

20241228_185339.jpg

20241228_185349.jpg

Edytowane przez Wiking_667

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano (edytowane)

Wydaje mi się że raczej nie będzie to narzynka - otwór wewnętrzny pierwotnie nie był dzielony, był poprostu nagwintowanym otworem. Wygląda tak jakby coś go rozerwało. Niemniej dzięki za zainteresowanie tematem :) Poniżej jeszcze dwa zdjęcia dla lepszego zobrazowania przedmiotu nr 1. Jego grubość to ok 10 mm.

20241228_203750.jpg

20241228_203902.jpg

Edytowane przez Wiking_667
  • 0
Napisano

Vis1939 ogromne dzięki za identyfikację, w życiu bym na to nie wpadł :) Co prawda jest różnica w ilości otworów, ale doczytałem w internecie że były wersje z 4, 6 i 8 otworami. Fajnie, bo wychodzi na to że ten kawałek metalu jednak aż takim śmieciem nie jest ;)

• 0
Napisano
8 godzin temu, Landszaft napisał:

VIS ale tam " na rysunku" są 4 otwory  a tu masz ich 6 w dodatku wewnętrzny otwór jest gwintowany .

Fakt, nie to się wstawiło co powinno🙂 Ale to jest ten element, tyle że jak zauważył już autor wątku - były różne wersje.Gwint w środku też musi być pod zapłonnik.

https://www.deactivated-guns.co.uk/product/en-gb?product_id=6017#pid=6

https://www.ima-usa.com/products/original-imperial-german-wwi-message-carrying-shell-for-the-7-6cm-minenwerfer-trench-mortar?variant=39420657336389