Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

"Według Departamentu Stanu USA (stan na 20 stycznia 2025 r.), Stany Zjednoczone przekazały Ukrainie jedynie 65,9 miliarda dolarów pomocy wojskowej, co daje 22 miliardy dolarów rocznie. Ponad 51,2 miliarda dolarów z tzw. „pomocy wojskowej dla Ukrainy” zostało wydane na amerykański przemysł obronny."

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/amerykanskie-sankcje-wobec-rosji-za-slabe-trump-chce-isc-o-krok-dalej

Napisano
1 godzinę temu, MarekA napisał:

"Według Departamentu Stanu USA

Przecież to.... wiadomo od dłuższego czasu :-)
Podobnie jak to, że w przypadku kilku (?) państw, przekazywany sprzęt jest zakupiony przez sponsorów, czy sponsorem jest Kreml- zablokowane środki i/lub odsetki od nich.

W przypadku Polski, część kosztów jest refundowana przez UE...- a dokładnie to część tej części, bo resztę co rusz blokują Węgry.

Napisano
1 minutę temu, karpik napisał:

Nie w temacie jestem. Co zmieniły efy i co zmienią żaboloty?

Tak wg. mnie:

po pierwsze primo - odstraszanie ruskich litaków dalej od granicy

po drugie primo - do zwalczania ruskich rakiet 

po trzecie primo - (francuzy, nie wiem czy też F-16) platformy do ataków rakietami dalekiego zasięgu i bombami kierowanymi

Napisano
1 godzinę temu, karpik napisał:

Nie w temacie jestem. Co zmieniły efy i co zmienią żaboloty?

Nic nie zmienią - Ukraina nadal będzie miała sprawne samoloty bojowe. Poradzieckie samoloty są albo zniszczone albo zajechana (zalatane) do stanu złomu.

Napisano

"Kilka dni temu nasi żołnierze zaatakowali tzw. Selidove.

W wyniku strajku wszyscy dowódcy 35. Brygady Strzelców Zmotoryzowanych, operującej na kierunku Pokrowskoje, zostali zlikwidowani."

IMG_20250207_202505_472.jpg

IMG_20250207_202505_299.jpg

Napisano
2 godziny temu, sebek1974 napisał:

No to ukrom brakuje już chyba tylko szwedzkich Viggenów i Drakenów do kompletu.🇸🇪

ale najważniejsze dla wygrania wojny to chyba FA-50 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie