Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wielka tragedia dla rodzin, ale jak czytam o ognisku w artykule, to mam mieszane uczucia... A sądziłem że ktoś chciał szklankę odzyskać... A tu jednak ognisko... Jakoś nie chce mi się wierzyć, że niebywałym pechem rozpalili ognisko nad ukrytym pod ziemią niewybuchem czy niewypałem...

Edytowane przez bialawy
Napisano
35 minut temu, bialawy napisał:

Wielka tragedia dla rodzin, ale jak czytam o ognisku w artykule, to mam mieszane uczucia... A sądziłem że ktoś chciał szklankę odzyskać... A tu jednak ognisko... Jakoś nie chce mi się wierzyć, że niebywałym pechem rozpalili ognisko nad ukrytym pod ziemią niewybuchem czy niewypałem...

Pamiętam jak wiele lat temu palono zgrabione liście. Razem z liśćmi zgrabiono coś z wojny co wybuchło. Na szczęście bez ofiar śmiertelnych.

Napisano
9 minut temu, hipolit-O4 napisał:

Pamiętam jak wiele lat temu palono zgrabione liście. Razem z liśćmi zgrabiono coś z wojny co wybuchło. Na szczęście bez ofiar śmiertelnych.

Z drzewa spadło z liśćmi?🤔

Napisano

Bialawy z 20 lat temu byłem z "klozetowcem" w lesie na wyrębie , praktycznie przy ogniskach wypalankowych tam gdzie drwale palili gałęzie a takich stosów było kilka, wyje mi  "klozetowiec" i byłem pewny że jakiś kapsle z piwa lub puszki jak to drwale w trakcie przerwy wypijają i oni zazwyczaj swoje śmieci zakopują . Więc kolega ze szpadlem jak mu wskazałem gdzie ma kopać dwa razy wali szpadlem i mówi że kamień bo nie może wbić szpadla okazało się że "ogórek" ruski z zapalnikiem i to tak praktycznie prawie przy ognisku 1 cm pod glebą. Naokoło w lesie kilkanaście kwadratowych płytkich dołów takich 3x3 m i cały las potem okazało się to jedno wielkie stanowisko kilkunastu lub kilkudziesięciu  moździerzy i pełno pozostawionych ogórków porozrzucanych na całym lesie pod darnią. Widać wojacy w trakcie wojny przybyli ustawili pukawki a potem przyszedł rozkaz dalej więc pukawki zabrali a "ogórasy" zostawili a leśnicy potem las cięli i mieli super szczęście że żadne z kilku ognisk w trakcie spalania gałęzi nie było centralnie nad ogórkiem bo mieli by rozrywkę że ho ho.

Napisano

A tutaj główny pomysłodawca (tak twierdzi prokuratura jak słyszałem) nie dość że najmłodszy to jeszcze wyszedł z tego bez szwanku. A statszych kolegów przez głupotę nie ma (ciekawe czy drugi poszkodowany przeżyje)...

Szok...

Napisano

To na zdjęciu to radziecki FAB ? U mnie przy przebudowie mostu jakieś 10 sztuk podobnych saperzy wywozili kilka lat wstecz i pół wioski ewakuowała policja.