Czlowieksniegu Napisano 24 Kwiecień 2024 Autor Napisano 24 Kwiecień 2024 Je.... Jak widzisz, nawet przyjmując, że cytat to fake i trzymając się umownej polskiej racji stanu, to... ja się wcale a wcale nie pomyliłem, niestety.... Ci, którzy widzieli sens i chcieli za Kijów walczyć, to albo już walczą, albo użyźniają czarnoziem...
Jedburgh_Ops Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 4 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Je.... Jak widzisz, nawet przyjmując, że cytat to fake i trzymając się umownej polskiej racji stanu, to... ja się wcale a wcale nie pomyliłem, niestety.... Ci, którzy widzieli sens i chcieli za Kijów walczyć, to albo już walczą, albo użyźniają czarnoziem... Było do przewidzenia, że to będzie gigantyczny, naprawdę gigantyczny dramat przebywających w Polsce ukraińskich mężczyzn oraz ich żon i dzieci. Sam mam takich po sąsiedzku, tylko jeszcze się nie widzieliśmy od czasu wejścia w życie tej ustawy. Wielki błąd ze strony ukraińskich mężczyzn, że zaczęli się w Polsce zachowywać jak u siebie i jak w czasie pokoju, czyli w miejscach publicznych zachowywali się za bardzo „radośnie”, że tak to ujmę. Powinni siedzieć cicho po domach, nie afiszować się, normalnie pracować, cieszyć się polskim peselem i ubezpieczeniem, a nie balangować i rozrabiać, bo i tak przecież bywało. Takimi zachowaniami wkurzyli wszystkich - i swoje władze na Ukrainie i częściowo pewnie też Polaków. Na pewno wkurzyli polskich generałów i pułkowników będących komentatorami tej wojny. Wszyscy mówili, że to niestosowne zachowania Ukraińców w Polsce. No i się doigrali. Ale żeby nie było - nie mam żadnych złudzeń, że z Polakami byłoby identycznie, gdyby Polskę dotknęło to, co Ukrainę. Zawsze w badaniach wychodziło, że tylko 16-21 proc. Polaków deklarowało obronę Polski w razie wojny. Nie wiem skąd się wzięły jakieś kosmiczne badania o tym, jakoby nagle 72 proc. chciało bronić ojczyzny. Kompletnie w to nie wierzę. Tym pisowskim łajzom tak wyszło w jakichś fantastycznych pseudobadaniach.
MarekA Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 8 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Ale żeby nie było - nie mam żadnych złudzeń, że z Polakami byłoby identycznie, gdyby Polskę dotknęło to, co Ukrainę. Zawsze w badaniach wychodziło, że tylko 16-21 proc. Polaków deklarowało obronę Polski w razie wojny. To deklaracja w czasie pokoju. Gdyby wybuchła wojna to nie zdziwił bym się drastycznemu spadkowi chętnych chcących walczyć za ojczyznę.
Jedburgh_Ops Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 Ukraińcy zaatakowali rafinerie pod Smoleńskiem. Płonie zakład Rosnieftu
karpik Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 1 godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Je.... Jak widzisz, nawet przyjmując, że cytat to fake i trzymając się umownej polskiej racji stanu, to... ja się wcale a wcale nie pomyliłem, niestety.... Ci, którzy widzieli sens i chcieli za Kijów walczyć, to albo już walczą, albo użyźniają czarnoziem... Czy ktoś na Ukrainie myśli, że to spowoduje powrót tych ludzi do kraju? Zamiast tego po Polsce będzie biegać pół miliona "bezpaństwowców". Kto miałby ich ścigać? Polska policja, gdzie kryzys urodzaju wakatów; wojsko; PIP? Kto za to zapłaci? Co z przedsiębiorcami, którzy będą mieli pracowników nielegalnie przebywających na terenie RP. Mają ich wydać czy będą karani? Ukraińcy sprytnym zagraniem nic nie rozwiązali, a narobili problemów w "krajach sojuszniczych".
Jedburgh_Ops Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 35 minut temu, karpik napisał: Czy ktoś na Ukrainie myśli, że to spowoduje powrót tych ludzi do kraju? Zamiast tego po Polsce będzie biegać pół miliona "bezpaństwowców". Kto miałby ich ścigać? Polska policja, gdzie kryzys urodzaju wakatów; wojsko; PIP? Kto za to zapłaci? Co z przedsiębiorcami, którzy będą mieli pracowników nielegalnie przebywających na terenie RP. Mają ich wydać czy będą karani? Ukraińcy sprytnym zagraniem nic nie rozwiązali, a narobili problemów w "krajach sojuszniczych". O tym problemie na pewno wszyscy wiedzieli i na Ukrainie, i w UE, tylko mimo wszystko wybrano jakieś mniej lub bardziej iluzoryczne „mniejsze zło”. W UE ukraińscy mężczyźni mają odtąd przechlapane. Od wczoraj wygenerował się w UE model amerykański z milionami nielegalnych migrantów bez papierów. Za to chyba zrobił się biznes dla kapitanów statków, bo to bractwo musi się jakoś ewakuować z UE. Droga lądowa i powietrzna odpadają; zostaje tylko przemyt ludzi na statkach. Tylko dokąd ukraińscy mężczyźni uciekną przed poborem? Wszelkiej maści państewka bez umów ekstradycyjnych z kimkolwiek też nie są z gumy.
karpik Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 Ruskie na majówkę będą mieli od czego odpalać grill. "Prezydent USA Joe Biden podpisał ustawę na kwotę 60 miliardów dolarów dla Ukrainy O tym oświadczyła amerykańska głowa stanu podczas przemówienia w Białym Domu."
Jedburgh_Ops Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 20 minut temu, karpik napisał: Ruskie na majówkę będą mieli od czego odpalać grill. Po podpisie Bidena Rosjanom szybko zrobi się cieplej
M81 Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 Szanowni. A propos badań społecznych-wszystko zależy od tego o co się pyta i kogo. Dla porównania wyniki badań na podobny temat realizowanych na przestrzeni paru lat: https://forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/9305058,najnowszy-sondaz-57-proc-deklaruje-zamiar-walki-w-obronie-polski-w-razie-ataku-militarnego.html https://defence24.pl/polityka-obronna/czy-polacy-sa-gotowi-do-wsparcia-obrony-badanie-ibris-dla-defence24pl https://dorzeczy.pl/sondaz/570000/sondaz-20-proc-polakow-ucieknie-z-kraju-w-wypadku-wojny.html Bonus- badanie Gallupa z 2017 realizowane na terenie Europy: https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/ludzieistyle/1716172,1,mieszkancy-tych-panstw-najchetniej-walczyliby-za-swoja-ojczyzne.read
Cypis Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 "Trwają poszukiwania wojskowego nurka, który zaginął podczas ćwiczeń Zatoce Gdańskiej na wysokości plaży na Westerplatte." Zasłona dymna ? Czyżby kolejny nasz specjals zginął na Ukrainie ?
karpik Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 2 minuty temu, Cypis napisał: "Trwają poszukiwania wojskowego nurka, który zaginął podczas ćwiczeń Zatoce Gdańskiej na wysokości plaży na Westerplatte." Zasłona dymna ? Czyżby kolejny nasz specjals zginął na Ukrainie ? Jest tysiąc sposobów na przykrycie (gdyby wypłynęły) takich spraw. Najmniej prawdopodobną i najgłupszą będzie wyławianie trupa, który zginął na Ukrainie z morza bałtyckiego.
bjar_1 Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 Teraz, Cypis napisał: Czyżby kolejny nasz specjals zginął na Ukrainie ? Jak to kolejny?
Jedburgh_Ops Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 15 minut temu, bodziu000000 napisał: Piękne chmury cumulus congestus we wczesnej fazie rozwoju procesu chmurotwórczego. Żal, że żaden ukraiński szybownik z nich nie skorzysta, a już są ułożone w szybowcowe „szlaki”. Może nie są jeszcze na złotą odznakę szybowcową, ale któryś z warunków do srebrnej spokojnie by się zrobiło. Widać, że idzie lato, ale to niestety zła wiadomość, bo... wiadomo... jak TIRy nie zdążą z natowską bronią to ludożercza (© ppłk Korowaj) dzicz jeszcze silniej przełamie front, niż obecnie.
Jedburgh_Ops Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 3 minuty temu, bodziu000000 napisał: Jak to każda wojna rodzi kolekcjonerstwo... Po wojnie o Falklandy Brytyjczycy zabrali sobie do domu jedną Pucarę i jednego A109.
Cypis Napisano 24 Kwiecień 2024 Napisano 24 Kwiecień 2024 21 minut temu, bjar_1 napisał: Jak to kolejny? no jeden jakiś miesiąc temu zginął w górach w czasie ćwiczeń
Czlowieksniegu Napisano 24 Kwiecień 2024 Autor Napisano 24 Kwiecień 2024 W górach na Ukrainie, gdy skakał ze spadochronem do morza... Bjar, co z Tobą?
Rekomendowane odpowiedzi