Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wypadek, gdyby jakiś tuz nadal uważał, że w "europejskiej kopule" problem był, dla poprzedniej ekipy, brak propozycji dla polskiego przemysłu- znajdź różnice:

Napiszę otwarcie, bo takich jak powyższe wpisów jest opór- oni są legalnie pier...ci, nie ukrywają tego a nawet się chwalą...

Napisano
  W dniu 18.04.2024 o 11:39, Landszaft napisał:

Jestem ciekaw czy to fejk czy montaż . zróbcie sobie poklatkowe przeglądanie . Dron się zbliża , widać cień na kadłubie czołgu i następna klatka to kolosalny wybuch w pełnym wymiarze . Rozumiem dron uderza przebija pancerz i po pól sekundzie następuje rozwijająca się eksplozja. Tu tego brak jest dron zbliżający się a potem w pełnym wymiarze wybuch bez rozwinięcie się eksplozji. Przeczuwam że sporo takich filmów to montaże propagandowe tak z jednej jak i drugiej strony .

Expand  

To nie jest dron z RPG. Zdetonowany zdalnie przy skrzyniach, które leżą na czołgu i to chyba ich eksplozja wysadziła czołg.

Napisano

karpik rozumiem że wybuchają skrzynie ale nadal masz przejście z lecącego drona na pełny rozwinięty wybuch . Masz zdjęcie lecącego drona a na następna klatka to pełna rozwinięta eksplozja . Pamiętaj że 1 sekunda filmu to  zazwyczaj od 24 do minimum 12 klatek na sekundę i następna klatka to wieża w lufcie  a czołgi zniknął . wygląda jakby wycięto kilka klatek , tylko po co ?? 

Napisano
  W dniu 18.04.2024 o 18:30, Landszaft napisał:

karpik rozumiem że wybuchają skrzynie ale nadal masz przejście z lecącego drona na pełny rozwinięty wybuch . Masz zdjęcie lecącego drona a na następna klatka to pełna rozwinięta eksplozja . Pamiętaj że 1 sekunda filmu to  zazwyczaj od 24 do minimum 12 klatek na sekundę i następna klatka to wieża w lufcie  a czołgi zniknął . wygląda jakby wycięto kilka klatek , tylko po co ?? 

Expand  

Kamera w dronie mogła złapać zawiechę w momencie wybuchu lub sam wybuch spowodował przycinkę. Widywałem to na innych filmach.

Napisano (edytowane)
  W dniu 18.04.2024 o 18:12, karpik napisał:

To nie jest dron z RPG. Zdetonowany zdalnie przy skrzyniach, które leżą na czołgu i to chyba ich eksplozja wysadziła czołg.

Expand  

A poza wszystkim innym, tak na marginesie, warto zauważyć to, do jakiej perfekcji doszli ukraińscy piloci dronów. Tak, jak zrobiłeś post pt. „Dronem w cymbał” to zauważmy, że od dłuższego czasu są filmiki, jak ukraińskie drony FPV precyzyjnie walą w czołgi dokładnie między kadłub a wieżę, czyli w najbardziej newralgiczne miejsce. Oni są już tak pewni ręki, że - jak widzieliśmy w tym wątku - inny droniarz chciał wlecieć FPVem do lufy czołgu, ale zrobił minimalną skuchę :-)

Edytowane przez Jedburgh_Ops
Napisano
  W dniu 18.04.2024 o 18:38, Jedburgh_Ops napisał:

A poza wszystkim innym, tak na marginesie, warto zauważyć to, do jakiej perfekcji doszli ukraińscy piloci dronów. Tak, jak zrobiłeś post pt. „Dronem w cymbał” to zauważmy, że od dłuższego czasu są filmiki, jak ukraińskie drony FPV precyzyjnie walą w czołgi dokładnie między kadłub a wieżę, czyli w najbardziej newralgiczne miejsce. Oni są już tak pewni ręki, że - jak widzieliśmy w tym wątku - inny droniarz chciał wlecieć FPVem do lufy czołgu, ale zrobił skuchę :-)

Expand  

Prócz oczywistej wprawy, doświadczenia czy talentu, bardzo pomagają tu nowoczesne technologie, które robią część roboty za operatora. Gogle vr+ kontroler lub może już kontrola wzrokiem i ... jesteś dronem.

Napisano
  W dniu 18.04.2024 o 18:48, karpik napisał:

Gogle vr

Expand  

No właśnie, może tak być. To jest werk naprawdę niesamowity. Kilka lat temu pokazywano mi takie gogle profesjonalne, nie jakieś zabawkowe. Były to gogle do różnych zastosowań technicznych i spokojnie mogłyby służyć do zastosowań wojskowych (może zresztą służą, bo firma była zacna). Żeby mi to pokazać to kazano mi usiąść, bo powiedziano, że na stojąco to się w tych goglach zaraz przewrócę.

Napisano
  W dniu 18.04.2024 o 18:48, karpik napisał:

Prócz oczywistej wprawy, doświadczenia czy talentu, bardzo pomagają tu nowoczesne technologie, które robią część roboty za operatora. Gogle vr+ kontroler lub może już kontrola wzrokiem i ... jesteś dronem.

Expand  

coś tam już pisali o tym , że w operowaniu dronami i w atakach korzystają już z pomocy AI . Przy takiej ilości lotów, zdjęć , filmów AI uczy się błyskawicznie.

Napisano
  W dniu 18.04.2024 o 19:15, Cypis napisał:

coś tam już pisali o tym , że w operowaniu dronami i w atakach korzystają już z pomocy AI . Przy takiej ilości lotów, zdjęć , filmów AI uczy się błyskawicznie.

Expand  

Tak, w ub. tygodniu był gdzieś materiał o nowych heksakopterach ukraińskich i o skokowej poprawie jakości także małych kwadrokopterów FPV. Tak, czy siak, celność rośnie niesamowicie, bo jeszcze rok temu to te drony waliły w wozy bojowe gdzie popadnie, aby tylko w nie trafić, a teraz wyraźnie widać, że ma miejsce celowanie w konkretne miejsca.

Napisano
  W dniu 16.04.2024 o 13:21, Jedburgh_Ops napisał:

Dziwmy się dalej całemu kulturowemu zdziczeniu tego bydła, które popełniło na Ukraińcach tyle zbrodni wojennych...

image.thumb.jpeg.1e53948f607535b3c1de7ac16c7c38c6.jpeg

Expand  

O ludożerstwie tego ruskiego bydła (teraz!, nie przed wiekami) można posłuchać w podkaście z udziałem między innymi ppłk. rez. SWW Macieja Korowaja, który to podcast podlinkowałem parę postów powyżej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie