Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.10

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już o stanach ilościowych mowa, to wtrącę tu parę groszy o MiGach.
Należałoby się spodziewać, że prędzej przekazane Ukrainie zostaną sztuki malborskie (bo mińskie miały zabudowane więcej NATOwskiego wyposażenia).
Tymczasem na przestrzeni ostatniego miesiąca oko i obiektywy zarejestrowały 7 sztuk bojowych spośród 11 należących do 22.BLT. Dwa kolejne trafiły na kliszę pod koniec września. Czyli brakuje zdjęć w locie dwóch maszyn - n/b 77 i 4120. Dwumiejscowych nie biorę w ogóle pod uwagę. Z mińskich nie widziałem 4 sztuk z 11 bojowych (analizując fotki dokumentujące stan od dnia przebazowania w grudniu 2022 do teraz.) Ale wg Polski Zbrojnej znajdują się one w WZL2 w Bydgoszczy, skąd trafią do Malborka.

M.

2 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

W którymś z dzisiejszych podcastów o wojnie na Ukrainie (ale już nie pamiętam, w którym, bo dziennie wysłuchuję ich kilkanaście) ktoś powiedział, że Ukraina w którymś z demoludów uruchomiła własną małoskalową produkcję czołgów.

Ale czy można temu wierzyć? Nie wiem. Z jednej strony nie jest tajemnicą, że prawie cała zbrojeniówka ukraińska wyprowadziła się do demoludów graniczących z Ukrainą (z wyjątkiem Węgier) i tam produkuje co tylko się da, ale z drugiej strony skala różnych dyrdymazonów wygadywanych przez różnych ludzi o tej wojnie jest taka, że nie wiem, czy w to wierzyć?

A nie chodzi tutaj o tą prywatna czeską firemkę , która robi jakieś duże remonty dla ukraińców 

Właśnie nie wiem, bo nie powiedzieli. Ale nie podejrzewałbym żadnej małej firemki.

Znam pod Warszawą dopiero co nowo postawioną halę zachodniego koncernu od metalurgii i pewnego rodzaju pojazdów, więc mam pojęcie, jaka musi być hala do produkcji wojskowej (czołgi, bewupy itp.). Taka hala kosztuje majątek, bo tam wszystko jest specjalne już począwszy od fundamentów (mam ich opis), a już nie wspominając o wytrzymałości konstrukcyjnej takiej hali dla suwnic, dźwigów i innych takich maszyn.

51 minut temu, MarekA napisał:

W 2009r. WP posiadało 584 czołgów T-72 różnych wersji i 232 PT-91. W 2018r. ilość T-72 zmalała do 257 szt. po czym zdecydowano się przywrócić do użytku 127 czołgów znajdujących się w dyspozycji Agencji Mienia Wojskowego. Ich ilość powinna wynosić 384 szt. 5 batalionów to 290 czołgów. Pytanie ile T-72 znajduje/znajdowało się w posiadaniu AMW. Pod koniec ubiegłego wieku posiadaliśmy 888 szt T-72 i PT-91. Po dodaniu 247 Leopardów 2 teoretycznie powinniśmy posiadać do 1135 T-72, PT-91 i Leopard 2 w różnym stanie technicznym.

W 2021r. WP posiadało 358 T-72. Przy tym jest to wartość raczej teoretyczna.

"Co jest w Mordorze?

☠️Urzędnik MON wyskoczył przez okno po aferze z zakupem munduru.

Publiczność Z ostro skrytykowała nową formę za to, że jest wykonana z „gównianych materiałów”.

Czy urzędnik wziął sobie krytykę do serca?

❌Mogą stracić dostawy toalet z UE.

A także bidety, spłuczki i inne produkty hydrauliczne.

Wtedy na terenach okupowanych przez Rosję rozpocznie się nowa fala plądrowania toalet.

👮‍♂️ Nieślubny syn Żyrinowskiego został aresztowany na 15 dni.

Mężczyzna zorganizował potyczkę w jednej z moskiewskich restauracji. Znieważył policjantów i uderzył jednego z nich.

Nie można dyskutować z genami.

❗️W wieku 86 lat zmarł twórca pocisków dla systemów Grad i Uragan.

W zeszłym miesiącu zmarł twórca pocisków Kalibr.

Biorąc pod uwagę tempo degradacji w Rosji, nie pojawią się tam ani nowi deweloperzy, ani nowe powłoki.

🤡 Duma Państwowa zaproponowała konfiskatę mienia cudzoziemców na opłacenie remontu Nord Stream.

Studenci Ostapa Bendera wymyślają „Tysiąc i jeden sposób na zabranie cudzych pieniędzy”.

💲 Rotenberg, przyjaciel Putina, zarabia rocznie 150 milionów dolarów na podręcznikach szkolnych.

Teraz jest jasne, dlaczego w tym roku podręcznik historii jest ponownie przedrukowywany w nowym wydaniu - tak, że gdy Rosja przegra, zostanie ponownie wydrukowany.

⚠️Planują dopuszczenie pozasądowych aresztowań żołnierzy zmobilizowanych i kontraktowych.

Dość rozluźniła się dyscyplina w armii Putina.

🏠 Była żona Putina pilnie sprzedaje mieszkania w Hiszpanii.

Nie podobał Ci się klimat? A może Hiszpanie zbyt przeklinają jej byłego?

🏳️‍🌈 Zostanie opracowana specjalna flaga anty-LGBT.

Powinien symbolizować tradycyjne wartości.

Biorąc pod uwagę tradycyjne rosyjskie wartości „męki i znoszenia”, zamiast „tęczowej flagi z 50 odcieniami szarości”."

Przepraszam bom durny a chętnie zmądrzeję :)
Ktoś się orientuje co to jest "biały wywiad" ?
Dawno, dawno temu grożono mi urwaniem męskich ozdobników za zgubienie brudnopisu -osobistego notatnika z materiałami do "titawy" .
Najwyraźniej coś się po latach u nas zmieniło. Co?- widać na forum . Trwa wojna .
Zaglądam do tematu aby pooglądać filmiki - jak ruski dostaje w du..e.( znakomicie poprawia humor ) .
Wszelkie poboczne ,dodatkowe  dywagacje a zwłaszcza wypociny pochodzące z petersburga
niezbyt służą sprawie .
Wybaczcie ponownie bo jak wcześnie wspomniałem durnym choć do nauki chętny :)))

5 minut temu, miroslav napisał:

Ktoś się orientuje co to jest "biały wywiad"?

„Biały wywiad” to jest ta uprzejmość dla „ataszatu kulturalnego” Ambasady Federacji Rosyjskiej, jaką my mu tu wyświadczamy, żeby oni mogli z tego czerpać, jako czytelnicy tutejszych „Vol.” ukraińskich, a w każdym razie z kilku różnych informacji, jakich nie ma w żadnych mediach na pewno sobie „naczerpną”.

A tak w ogóle to https://pl.wikipedia.org/wiki/Biały_wywiad

Ja się hamuję.

Na przykład z mojego spotkania z żoną ukraińskiego pilota MiG-a-29, który teraz walczy, opowiedziałem temu forum minimum minimorum, a nawet mniej. Mam taki nawyk hamowania się w tych sprawach. Wiele razy chciałem tu powiedzieć więcej, ale właśnie się hamowałem, bo doskonale wiadomo, że „ataszat kulturalny” Ambasady FR czyta nasze wszystkie „Vol.” ukraińskie. Co już poszło do mediów - to już trudno, nie nasza sprawa i nie nasza odpowiedzialność, najwyżej będą miały bliskie spotkanie IV stopnia z ABW. Ale my się tutaj absolutnie hamujmy np. ze zdjęciami z jakichś transportów wojskowych z terenu PL, a które to zdjęcia nie pochodziłyby z mediów społecznościowych, ale np. wykonałby je forumowicz.

11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał:

Same „dobre” wiadomości dla Ukrainy w tym tygodniu. Koalicja czołgowa się sypie, zachodnich myśliwców nie będzie, Kongres USA być może przykręci kurek z bucksami dla Ukrainy, a teraz jeszcze to:

„Katastrofalne straty”. Kijów odczuje skutki tej decyzji

Spokojnie. To już któraś taka wrzutka Musk'a ze starlinkami na Ukrainie. Przypomnienie o swojej skromnej osobie i zgarnięcie kasy od "sponsorów".

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie