Skocz do zawartości

Wojna w Ukrainie vol.10

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Czlowieksniegu napisał:

Znaczy się masz nadzieję, że uruchomienie od zera produkcji, że nie wspomnę o uruchomieniu nowej fabryki, działa jak "stoliczku nakryj się"? Jeśli tak, to muszę Cię zmartwić- nie działa...

Oczywiście, wiem, że nie da się tego zrobić z dnia na dzień ale bądźmy realistami-minął rok od pełnoskalowej wojny. I nie słychać aby coś działo się w kwestii rozbudowy fabryk czy otwierania nowych. Jakiś czas temu pojawiła się informacja aby wybudować fabrykę amunicji w PL ale też jakoś o tym teraz nie słychać. Być może jest to temat tajny i nie chcą się nią chwalić. 

22 minuty temu, Czlowieksniegu napisał:

Kupowali nowy sprzęt? Widać omijasz informacje, jak duże zakupy poczynili, np, Skandynawowie...

Nie mogę odszukać jakie zakupy poczynili Skandynawowie w sprawie broni od czasu najazdu ruSSkich na Ukrainę. Jak możesz mi coś przytoczyć to będę zobowiązany :-). Znalazłem taki art z marca 2022, tam jest jasno napisane (jeśli o Skandynawię chodzi), że do 2033 Dania chce przeznaczać JUŻ 2 % PKB (https://www.money.pl/gospodarka/europa-sie-zbroi-kupuje-amerykanska-bron-6748618867600192a.html). Co do Norwegii to znalazłem tylko dane stare więc nie wiem jak się to ma do stanu obecnego (wiem, że będą zakupywać Leopardy ale pierwsze zostaną dostarczone za kilka lat-obecnie mają 50szt https://defence24.pl/sily-zbrojne/norwegia-wybrala-czolg-przyszlosci-miliardy-zostaja-w-europie)

Co jak co, ale Tramp już dawno chciał aby wszystkie kraje NATO na obronność wydawały swoje 2% PKB.

Zapewne coś ominąłem, jak wspomniałeś, lecz nie było to zamierzone z mojej strony. 

Co do reszty wypowiedzi to zgadzam się w 100%

5 godzin temu, Czlowieksniegu napisał:

Co tam słychać w psychiatryku:

Pacjent już dawno powinien w pasiaku zza krat świat oglądać...

Ale którego pacjenta Ty masz na myśli?

Tak tylko grzecznie pytam, ponieważ w tym, co zamieściłeś, jest dwóch pacjentów. Pozwól, że zajmę się pacjentem błaszczakiem. Spodziewałeś się po tych nędznych pisowskich prymitywach czego mondrzejszego?

W stylu Wołoszańskiego:

Był rok 2001. Jedburgh Operations był związany z podwarszawską miejscowością przylegającą do miejsca rozgrywania procesu gangstera Mirosława Hermaszewskiego Jr*. Miejsce to jest w lesie - przy tym samym i w tym samym, gdzie obecnie dojechały polskie Patrioty. Na potrzebę sądzenia Hermaszewskiego juniora przerobiono kawałek jednostki wojskowej w tym lesie, porobiono tam w baraku stalowo-szklane klatki dla podsądnych, sąd miał w związku z tym sesje wyjazdowe do tego lasu, a cały las obsadzono tzw. czarnymi z AT, czyli tajnymi-poufnymi. Idę przez ten las z moim labradorem, a on, jak to pies myśliwski, robi odskok w bok, żeby się czymś w chaszczach nacieszyć. Biorę gwizdek myśliwski, gwiżdżę, bo pies wytrenowany, że w sekundę wraca się do nogi na dźwięk gwizdka. Tymczasem na dźwięk mojego gwizdka wyskakuje z chaszczy trzech tajnych-poufnych i z produktami firmy Heckler und Koch, natirliś. I grzecznie, w koncyliacyjnym tonie, pytają - „Co? Czego? Gdzie kurwa! Wypierdalać stąd!”. Teren jest cywilny i należący do zacnej podwarszawskiej gminy Babice Stare. Na to ja równie grzecznie i w równie koncyliacyjnym tonie - „Co za wypierdalać, bo co?” Finał naszej kulturalnej dyskusji nieważny. Ważne jedynie, że żeby sądzić gangstera Hermaszewskiego juniora obsadzono las okalający barak sądzenia typami z MP5 raczej nie w wersji ASG.

Tymczasem pacjent błaszczak ogłosił całemu światu, gdzie spoczną polskie Patrioty do obrony Warszawy. Spoczną przy i w tym samym lesie, gdzie był sądzony gangster Hermaszewski junior. Żeby się tego dowiedzieć nie trzeba iść oficjalnym szlakiem (jak ja w 2001 r. z moim labradorem), ani ścieżkami pobocznymi, bo pacjent błaszczak sam to ogłosił. A ponieważ ten las jest miejscem publicznym, to mimo, że jestem teraz daleko stamtąd (ale znam każde źdźbło w tym lesie) wezmę aparat fotograficzny (bo zakazu fotografowania w tym lesie nie ma) i jak znajdę polskie Patrioty to... nie sfotografuję ich, ale zobaczymy, czy wyskoczą z krzaków jacyś zacni, kulturalni ludzie i grzecznie powiedzą, jak ci w 2001 r. - „Co? Czego? Gdzie kurwa! Wypierdalać stąd!”. W wolnej chwili zamelduję forum, co było.

* Synusia tatusia-komunisty Mirosława Hermaszewskiego Sr, czyli teścia PiSowskiego  złodzieja unijnych kilometrówek Ryszarda Czarneckiego, czyli ojca PiSowskiego nożownika i obszczymura leżącego w stanie upojenia na ulicy Przemysława Czarneckiego. Piękna, udana, komunistyczno-gangstersko-pisowska rodzinka.

Wiadomo gdzie stoją patrioty z USA. Wiadomo gdzie stoją Niemcy. Tymczasem waszym zdaniem należy  najwyraźniej wyposażenie 37 Dywizjonu rozmontować na mniejsze kawałki i umieścić w skrzyniach z napisem "sprzęt optyczny". 

Chyba czasy wam się pomyliły.

Jak na złość można dziś przeczytać o Szwedach, którzy ustawili swój sprzęt w Goeteborgu.

35 minut temu, Tailor napisał:

Wiadomo gdzie stoją patrioty z USA. Wiadomo gdzie stoją Niemcy.

Nie wiadomo gdzie Niemcy mają pozycje ogniowe. Wiadomo tylko dokąd w Polsce się udali, ale niepowiedziane, że jest to docelowe m.p. baterii. Raczej rozlokują je gdzieś w Hrubieszowskiem i Tomaszowskiem,  po wykonaniu wizji terenowej, a tylko dowództwo zostanie pod byłym miastem wojewódzkim. Nie ma tam lotnisk wojskowych, trudno obstawiać, gdzie staną. Oby nie na pięknie i wysoko usytuowanych polach, na które chadzam z wykrywaczem będąc w tamtych stronach :D

M.

• Tak trzymać 1

8 minut temu, beaviso napisał:

Nie wiadomo gdzie Niemcy mają pozycje ogniowe. Wiadomo tylko dokąd w Polsce się udali, ale niepowiedziane, że jest to docelowe m.p. baterii.

Poinformowano, że na Bemowie będą się na nich szkolić żołnierze. Nawet mało roztropny człowiek to zrozumie inni nie.

3 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał:

1. Dokładność danych Oryksa i ich wiarygodność komentowałem już kiedyś wcześniej, więc rezygnuję z powtarzania się. Wystarczyłoby wspomnieć popis Oryksa sprzed kilkunastu dni i dane nieprawdziwe o rząd wielkości.

2. Metody neutralizacji dronów są bardzo różne, a niekoniecznie takie, jakie wspomniałeś. Najsłynniejsze w dotychczasowej historii wojskowości, najbardziej spektakularne zneutralizowanie wrogiego drona odbyło się metodą zupełnie inną od wspomnianej przez Ciebie.

1. Masz lepsze, bardziej wiarygodne źródło informacji? Nie podzielisz się nim?

2. Z tego co napisałeś nie wynika nic konkretnego. Może tak ze dwa zdania na temat najsłynniejszych i najbardziej spektakularnych neutralizacji dronów?

7 minut temu, MarekA napisał:

Może tak ze dwa zdania na temat najsłynniejszych i najbardziej spektakularnych neutralizacji dronów?

słoikiem z kiszonymi pomidorami. Spektakularna akcja z początku wojny

6 godzin temu, karpik napisał:

Twierdzisz, że wskazanie miejsca umieszczania strategicznych struktur obronnych jest ok bo, jesteś: debilem; bezkrytycznie zaślepiony pissem; obydwie odpowiedzi są poprawne?

Szwecja rozlokowuje system Patriot. "To nie są ćwiczenia"

Szwedzkie wojsko w poniedziałek po raz pierwszy rozlokowało rakietowy system obrony powietrznej Patriot poza bazą, w porcie w Goeteborgu.

https://wiadomosci.wp.pl/szwecja-rozlokowuje-system-patriot-to-nie-sa-cwiczenia-6863614764124768a

hehe biedacy Karpika nie mają hehehe

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Kazik.S napisał:

Szwecja rozlokowuje system Patriot. "To nie są ćwiczenia"

Szwedzkie wojsko w poniedziałek po raz pierwszy rozlokowało rakietowy system obrony powietrznej Patriot poza bazą, w porcie w Goeteborgu.

https://wiadomosci.wp.pl/szwecja-rozlokowuje-system-patriot-to-nie-sa-cwiczenia-6863614764124768a

hehe biedacy Karpika nie mają hehehe

W Polsce jest przynajmniej 30% debili z prawami wyborczymi, to w Szwecji też są.

"W pobliżu Bachmuta wagnerowcy próbowali posuwać się naprzód. Ale ich dowódca został ranny. Potem Rosjanie zaprowadzili go za stodołę i… pobili młotami."

Edytowane przez karpik

3 minuty temu, karpik napisał:

W Polsce jest przynajmniej 30% debili z prawami wyborczymi, to w Szwecji też są.

A u nas jesteś też ty. A tyle razy prosiłem wstawiaj tylko filmiki, nic nie pisz.

54 minuty temu, karpik napisał:

"W pobliżu Bachmuta wagnerowcy próbowali posuwać się naprzód. Ale ich dowódca został ranny. Potem Rosjanie zaprowadzili go za stodołę i… pobili młotami."

No chyba ktoś tu przesadził moim zdaniem. Czy nie mogli zrobić tego na miejscu? Mogli mu kulkę w łeb zafundować a nie w czwórkę się męczyć. Targali go za budynek bo wiedzieli, że ich dron obserwuje, aby nikt nie miał dowodu jak go leją? Oj, chyba kogoś poniosło z tym opisem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie