kribmw Napisano 16 Sierpień 2022 Napisano 16 Sierpień 2022 Witam szanownych forumowiczów wyłowiłem z jeziora taki oto masywny przedmiot wykonany z jednego kawałka stali.Wykonanie sugeruje że robił to jakiś dobry kowal.Chaki ładnie skręcone.Do czego to mogło służyć?Długość ponad 50cm.
canabis.dw Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 5 godzin temu, gewal napisał: Rososzka. No chyba nie
Kee Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 Jak z jeziora to albo sprzęt do łapania zerwanych sieci lub sieci kłusowniczych lub ktoś wykonał sobie narzędzie do oczyszczania łowiska np z moczarki. Choć skłaniał bym się też że był to element ozdobny np jasełkowego stroju. (Być może wtórnie wykorzystany przez wędkarza)
takafura Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 18 minut temu, Kee napisał: Jak z jeziora (...) Podpórka do duuużej wędki ;)
Kee Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 4 minuty temu, takafura napisał: Podpórka do duuużej wędki ;) Prędzej końcówka przewodu od agregatu ;D
kribmw Napisano 17 Sierpień 2022 Autor Napisano 17 Sierpień 2022 Też wydaje mi się że ma to związek z rybakami bo to ustrojstwo jest dość ciężkie widać że był do tego mocowany drąg.Jedno jest pewne że ma to swoje lata bo nikt by w dzisiejszych czasach nie bawił się z obróbką takiego kawła żelaztwa.
takafura Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 Pierwotnie to było coś takiego, potem kowal to przekuł na to cuś:
balans Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 Faktycznie wygląda na coś rybackiego i ma swoje lata. Popytaj w regionalnym muzeum etnograficznym.
karpik Napisano 19 Sierpień 2022 Napisano 19 Sierpień 2022 15 minut temu, soldierprzemo napisał: Może forkiet. Forkiet musi być raczej poręczny i możliwie lekki. To, z tak grubym drzewcem ważyłby pod 10kg
JanWahlik Napisano 17 Sierpień 2022 Napisano 17 Sierpień 2022 8 hours ago, kribmw napisał: Też wydaje mi się że ma to związek z rybakami bo to ustrojstwo jest dość ciężkie widać że był do tego mocowany drąg.Jedno jest pewne że ma to swoje lata bo nikt by w dzisiejszych czasach nie bawił się z obróbką takiego kawła żelaztwa. https://filmyonline.eu/ Bardzo możliwe. Może ktoś chciał to przyozdobić i zrobić bardziej unikatowym?
Pytanie
kribmw
Witam szanownych forumowiczów wyłowiłem z jeziora taki oto masywny przedmiot wykonany z jednego kawałka stali.Wykonanie sugeruje że robił to jakiś dobry kowal.Chaki ładnie skręcone.Do czego to mogło służyć?Długość ponad 50cm.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.