kribmw Posted August 16, 2022 Posted August 16, 2022 Witam szanownych forumowiczów wyłowiłem z jeziora taki oto masywny przedmiot wykonany z jednego kawałka stali.Wykonanie sugeruje że robił to jakiś dobry kowal.Chaki ładnie skręcone.Do czego to mogło służyć?Długość ponad 50cm.
canabis.dw Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 5 godzin temu, gewal napisał: Rososzka. No chyba nie
Kee Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 Jak z jeziora to albo sprzęt do łapania zerwanych sieci lub sieci kłusowniczych lub ktoś wykonał sobie narzędzie do oczyszczania łowiska np z moczarki. Choć skłaniał bym się też że był to element ozdobny np jasełkowego stroju. (Być może wtórnie wykorzystany przez wędkarza)
takafura Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 18 minut temu, Kee napisał: Jak z jeziora (...) Podpórka do duuużej wędki ;)
Kee Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 4 minuty temu, takafura napisał: Podpórka do duuużej wędki ;) Prędzej końcówka przewodu od agregatu ;D
kribmw Posted August 17, 2022 Author Posted August 17, 2022 Też wydaje mi się że ma to związek z rybakami bo to ustrojstwo jest dość ciężkie widać że był do tego mocowany drąg.Jedno jest pewne że ma to swoje lata bo nikt by w dzisiejszych czasach nie bawił się z obróbką takiego kawła żelaztwa.
takafura Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 Pierwotnie to było coś takiego, potem kowal to przekuł na to cuś:
balans Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 Faktycznie wygląda na coś rybackiego i ma swoje lata. Popytaj w regionalnym muzeum etnograficznym.
karpik Posted August 19, 2022 Posted August 19, 2022 15 minut temu, soldierprzemo napisał: Może forkiet. Forkiet musi być raczej poręczny i możliwie lekki. To, z tak grubym drzewcem ważyłby pod 10kg
JanWahlik Posted August 17, 2022 Posted August 17, 2022 8 hours ago, kribmw napisał: Też wydaje mi się że ma to związek z rybakami bo to ustrojstwo jest dość ciężkie widać że był do tego mocowany drąg.Jedno jest pewne że ma to swoje lata bo nikt by w dzisiejszych czasach nie bawił się z obróbką takiego kawła żelaztwa. https://filmyonline.eu/ Bardzo możliwe. Może ktoś chciał to przyozdobić i zrobić bardziej unikatowym?
Question
kribmw
Witam szanownych forumowiczów wyłowiłem z jeziora taki oto masywny przedmiot wykonany z jednego kawałka stali.Wykonanie sugeruje że robił to jakiś dobry kowal.Chaki ładnie skręcone.Do czego to mogło służyć?Długość ponad 50cm.
11 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.