Czlowieksniegu Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 Idźcie sobie... sio... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 Ja protestuję! Zaraz płynnie przejdziemy do tego, co mnie zszokowało- to znaczy jakie są ograniczenia konstrukcyjne płatowca FA-50. Bo to naprawdę jest granda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 Taaaaaaa.... podpowiem, że o F-50 to... inny wątek jest :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 8 hours ago, Merill_Marauder napisał: Fakt, jakoś mi umknęły, ale to jest w ogóle bardzo artykuł- pokazuje jaki Koreańczycy pozbywają się niepotrzebnego im samym złomu, który dostępny jest bezpośrednio na placu fabrycznym. Co z resztą Twoich twierdzeń? Jak to wygląda w Finlandii, gdzie jest raptem niecałe 25 tysięcy żołnierzy w czynnej służbie? Umknęło Ci również to maleństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 bodziu- jakiś czas temu wyznawców o to pytałem... bez nadziei na merytoryczną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 49 minutes ago, M81 napisał: Umknęło Ci również to maleństwo. Bo ona jest przecież samobieżna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 49 minutes ago, bodziu000000 napisał: Z tego samego powodu, z jakiego widocznie wstydzący się tą koniecznością żołnierze sił powietrznych reklamowali na nasz koszt FA-50 w Ostravie. Ponieważ płaszczak im kazał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 11 Grudzień 2023 Share Napisano 11 Grudzień 2023 9 hours ago, Merill_Marauder napisał: Czyli moim zdaniem WOT to jest patologia. Armia musi być wysoko profesjonalna i złożona tylko i wyłącznie z zawodowców. Podobnie jak wspomniana wyżej armia Finlandii. Odnoszę wrażenie, że pomyliłeś Finlandię z zupełnie innym państwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 12 Grudzień 2023 Share Napisano 12 Grudzień 2023 13 hours ago, M81 napisał: Odnoszę wrażenie, że pomyliłeś Finlandię z zupełnie innym państwem. Ja natomiast odnoszę wrażenie, że nie wiesz o czym piszesz. Za to doskonale uciekasz kiedy ktoś zada Ci niewygodne pytanie. W ogóle, zauważyłeś, że te dokupione haubice są używane? Czy tylko w Finlandii się z tym nie kryją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 12 Grudzień 2023 Share Napisano 12 Grudzień 2023 Doprawdy? W Finlandii istnieje obowiązkowa służba wojskowa, odbywa ją zdecydowana większość mężczyzn. Istnieje również odpowiednik obrony terytorialnej w sile prawie 30 kompanii. Przypuszczam, że pomyliłeś Finlandię z Belgią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Nic mi się nie pomyliło. W Finlandii zasadnicza służba wojskowa to fasada. Po pierwsze- żeby się od niej wykpić służbą zastępczą nie trzeba się wiele starać. Do tego stopnia, że pewien fiński mistrz świata w rajdach woził ludzi po zamarzniętym jeziorze przez cały sezon zimowy, będąc na żołdzie armii fińskiej i równocześnie mając płacone przez swój zespół rajdowy. W Finlandii jest tyle wyszkolonych ochotników, że nie istnieje pojęcie przymusu- oni muszą wręcz ograniczać ilość osób. I to nie dlatego, że na zadupiu pensja we wojsku (celowo) jest nieporównywalnie wyższa niż jakakolwiek alternatywa, tylko dlatego, że lubią bawić się w wojnę. Uwierz mi, znam całkiem sporo finów i estończyków z powodów prawiezawodowych, więc mam z kim o tym porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Dopiero teraz zauważyłem, że Hołownia zapowiedział przyjrzenie się najnowszym umowom podpisanym przez pisuar już po przegranych wyborach. Coś mi się zdaje, że rumokowanie zakupowe na poziomie jakiejś celebrytki gwałtownie się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 PS MM- już kilka dni temu pojawiały się, wczoraj "pogłębione" informacje z Korei, że tamtejsza władza mocno bacznie śledzi czy-co-jak w raju nad Wisłą się dzieje... Z podanymi otwartym tekstem obawami przed zmianami czy anulowaniem umów zbrojeniowych i potwierdzeniem, że polskie USD stanowić mają potężny zastrzyk środków dla koreańskiego przemysłu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Na tej mapce mogli zastosować mniejsze ikony oraz czcionkę i wcisnąć jeszcze ze dwie "papierowe" dywizje, a co! M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 8 hours ago, Merill_Marauder napisał: Nic mi się nie pomyliło. Państwo z zawodową armią bez artylerii 155mm- pasuje do Belgii. Z pewnością nie jest to Finlandia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Bardzo cieszy mnie obecność w nowym MON Pawła Bejdy, człowieka o iście rewolucyjnym nastawieniu do wyposażenia WP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 M81 "Bardzo cieszy mnie obecność w nowym MON Pawła Bejdy..." Co prawda nie wiemy i się, raczej, nie dowiemy ile koreańskie zabawki faktycznie, w łącznej sumie kosztów, miałyby kosztować, ale z ciekawości- dronów zapewne jeszcze więcej można by było.... Co nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Żeby było ciekawiej- Bumar ma szansę wrócić do produkcji T-72 bądź Geparda. Wprawdzie wozy te są bezużyteczne i zostaną zmasakrowane przez drony "kamikadze" ale Bumar będzie miał co produkować. Może lepiej, żeby trafiły do kolegów pana ministra w charakterze ciągników? https://zbiam.pl/pawel-bejda-pyta-mon-o-modyfikacje-czolgow-t-72/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 M81 Musisz, przed wklejeniem cytatu, przeczytać go- jeśli trzeba, to do skutku... "Umowa pomiędzy ZM „BUMAR-ŁABĘDY” S.A. oraz 1. Regionalną Bazą Logistyczną w sprawie remontów i modyfikacji czołgów T-72 do standardu T-72M1R została zawarta 22 lipca 2019 roku. Do końca 2022 roku Wojsko Polskie odebrało 81 wozów – cały projekt, obejmujący 318 pojazdów, miał zakończyć się do końca 2025 roku" Nie chce mi się sprawdzać, ale... kto był ministrem, np, w MON 22 lipca 2019 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M81 Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Ciekawe co będzie produkował Bumar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 13 Grudzień 2023 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2023 7 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: PS MM- już kilka dni temu pojawiały się, wczoraj "pogłębione" informacje z Korei, że tamtejsza władza mocno bacznie śledzi czy-co-jak w raju nad Wisłą się dzieje... Z podanymi otwartym tekstem obawami przed zmianami czy anulowaniem umów zbrojeniowych i potwierdzeniem, że polskie USD stanowić mają potężny zastrzyk środków dla koreańskiego przemysłu.... Kurwa , chore , pisdowcy wprowadzili zakaz fotografowania różnych obiektów i za to możesz iść do paki , a ten baran wrzuca taką mapkę . Dureń czy ruski agent . Oczywiście żartuje , ale to pokazuje ich debilizm , za zdjęcie wojskowej garkuchni możesz nawet iść do pierdla , ale jak jesteś pisdowcem to możesz pokazać mapę dyslokacji wojsk i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 13 Grudzień 2023 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2023 5 godzin temu, Czlowieksniegu napisał: M81 "Bardzo cieszy mnie obecność w nowym MON Pawła Bejdy..." Co prawda nie wiemy i się, raczej, nie dowiemy ile koreańskie zabawki faktycznie, w łącznej sumie kosztów, miałyby kosztować, ale z ciekawości- dronów zapewne jeszcze więcej można by było.... Co nie? Tysiące dronów bojowych to chciał wprowadzać w WOT św. Antoni , a płaszczak zakupił cele dla dronów . wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Grudzień 2023 Share Napisano 13 Grudzień 2023 Tymczasem obserwując działania na Ukrainie, to mnie wychodzi że potrzeba zarówno dronów, i to różnych rodzajów, jak i czołgów, i to w niemałej ilości. Jeden rodzaj uzbrojenia jakiego bezwzględnie potrzebujemy a o zakupach którego nic nie słyszałem, to systemy WRE. Choć może coś tam bardzo po cichutku sobie dłubiemy, tylko rzecz jest tak tajna/poufna że nikt na zewnątrz nic nie wie? Oby! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 14 Grudzień 2023 Share Napisano 14 Grudzień 2023 15 hours ago, M81 napisał: Ciekawe co będzie produkował Bumar Może w końcu ktoś sobie przypomni, że zakup uzbrojenia za granicą powinien wiązać się z offsetem? Coś o czym płaszczakowi chyba nikt nie powiedział przez osiem lat? A może Bumarowi pozwolą spawać podwozia do Krabów (takie moje ciche marzenie), co może spowodować, że będa ciutkę lepsze niż te z HSW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi