karpik Napisano 18 Maj 2022 Autor Share Napisano 18 Maj 2022 Nie chce mi się szukać, ale pisałem, że długo nie pojeździ... "Rozpoczęła się bitwa w okupowanym Melitopolu, partyzanci wysadzili w powietrze pociąg pancerny, - środki masowego przekazu „Prawdopodobnie ukraińska grupa dywersyjna znów działała na terenie miasta” – pisze RIA Melitopol. Publikacja wyjaśniła później, że według jej dziennikarzy partyzanci w Melitopolu wysadzili pociąg pancerny rosyjskich okupantów, uszkodzili linię kolejową i sprzęt. Wyjaśniana jest liczba zlikwidowanych rasistów." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Ooo, samo dobro. Były różne proroctwa co do tego wynalazku, ale grunt, że najważniejsze się spełniło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 18 Maj 2022 Autor Share Napisano 18 Maj 2022 Dla mnie najważniejsze, że partyzana działa. Mogą się okopać na granicach obwodów a i tak ktoś im nóż w plecy wbije. Problemem może być nasilenie "denazyfikacji" wśród cywilów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 4 godziny temu, Jedburgh_Ops napisał: Że co? Że tutejsi forumowicze nie tolerujący złodziejskiej, nepotystycznej, niekompetentnej, przeżartej korupcją i bezprawiem bandy PiS jakoby „dzielą nasze społeczeństwo” na tym forum przy okazji wojny na Ukrainie? Wskaż chociaż 1/20 takich wyzwisk nomenklatury PiS, jak poniższe, a skierowane do 81,22 proc. Polaków nie głosujących na PiS, bo na tę partię głosuje zaledwie 18,78 proc. Swietna lista obelg, nazwisk troche malo. Moze pokusil bys sie o zrobienie listy tych uczciwych, tych co beda godnie sluzyc Polsce, tych na ktorych mozna polegac i na nich dokonac wyboru. Wg Ciebie 81,22% nie glosowalo na PiS, to dlaczego oni rzadza? Moim zdaniem Twoja demokracja jest wtedy gdy przegrywajaca strona rzadzi. Wg Ciebie to ordynacja wyborcza jest zla, % powinno sie liczyc od ilosci uprawnionych a nie glosujacych, wg Ciebie wybory powinni wygrac ci co nie ida do urn. Ciekawa koncepcja. Chociaz juz bylo cos takiego w rewerendum o odwolanie Gronkiewicz, chyba to Tusk nawolywal by nie brac udzialu w glosowaniu, nie bylo kworum i Hania sie obronila. Wygrala Twoja demokracja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 12 minut temu, RDW60 napisał: Moze pokusil bys sie o zrobienie listy tych uczciwych, tych co beda godnie sluzyc Polsce, tych na ktorych mozna polegac i na nich dokonac wyboru. To weź zrób, sam jestem ciekaw, kto tam jest "uczciwy". Możesz w oddzielnym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 (edytowane) 22 minuty temu, RDW60 napisał: Swietna lista obelg, nazwisk troche malo. Problem ze wzrokiem, czy problem z liczeniem? Do każdego ordynarnego PiSowskiego wyzwiska są dokładnie przypisane personalia autora/autorki. Dałem ci 28 przykładowych obelg PiSu pod adresem Polaków nie głosujących na tę patologiczną mierzwę. Pokaż chociaż kilka tej miary wyzwisk w ustach opozycji a skierowanych wobec PiS. Pokaż 1/20, jak prosiłem. Nie wypisuj tutaj bredni, że ludzie nie głosujący na PiS „dzielą społeczeństwo”, jak ci się uroiło. Te 28 wyzwisk i obelg PiS pod adresem jego przeciwników, ale także wszystkich innych Polaków to wg Ciebie zapewne zjawisko wysoce integrujące polskie społeczeństwo, nieprawdaż? 22 minuty temu, RDW60 napisał: Wg Ciebie 81,22% nie glosowalo na PiS Nie ma żadnego „wg ciebie”. Skontaktuj się z dowolnym polskim wydziałem nauk społecznych dowolnej uczelni i poproś tamtejszego socjologa, żeby pokazał ci pomiary, jaki odsetek polskiej populacji uprawnionej do głosowania głosował ostatnio na PiS. Na nagłą miłość PiS do Ukrainy, a na niechęć PiS wobec Rosji to możesz nabierać się Ty, ale innych na to nie nabierzesz. Edytowane 18 Maj 2022 przez Jedburgh_Ops Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpik Napisano 18 Maj 2022 Autor Share Napisano 18 Maj 2022 "Siły Zbrojne Ukrainy wyeliminowały jednego z najlepszych syberyjskich snajperów, dowódcę oddziału kompanii strzelców wyborowych Siergieja Carkowa z Zabajkału." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Z danych ze strony GUS wynika, że w styczniu 2022 roku wartość importu ropy naftowej, olejów i pochodnych ropy wynosiła ok. 3,4 mld zł (przy wolumenie 1,5 mld), a w marcu 2022 było to ok. 5,8 mld zł (1,8 mld). Warto jeszcze wspomnieć, że według danych GUS w marcu 2021 roku wartość importu ropy naftowej, olejów i pochodnych ropy wynosiła niecałe 2,4 mld zł (przy wolumenie 1,3 mld). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 32 minuty temu, karpik napisał: "Siły Zbrojne Ukrainy wyeliminowały jednego z najlepszych syberyjskich snajperów, dowódcę oddziału kompanii strzelców wyborowych Siergieja Carkowa z Zabajkału." Wiadomość dobra, ale gorzej, że kacapy dobierają się do trzech siódemek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 45 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Problem ze wzrokiem, czy problem z liczeniem? Do każdego ordynarnego PiSowskiego wyzwiska są dokładnie przypisane personalia autora/autorki. Dałem ci 28 przykładowych obelg PiSu pod adresem Polaków nie głosujących na tę patologiczną mierzwę. Pokaż chociaż kilka tej miary wyzwisk w ustach opozycji a skierowanych wobec PiS. Pokaż 1/20, jak prosiłem. Nie wypisuj tutaj bredni, że ludzie nie głosujący na PiS „dzielą społeczeństwo”, jak ci się uroiło. Te 28 wyzwisk i obelg PiS pod adresem jego przeciwników, ale także wszystkich innych Polaków to wg Ciebie zapewne zjawisko wysoce integrujące polskie społeczeństwo, nieprawdaż? Nie ma żadnego „wg ciebie”. Skontaktuj się z dowolnym polskim wydziałem nauk społecznych dowolnej uczelni i poproś tamtejszego socjologa, żeby pokazał ci pomiary, jaki odsetek polskiej populacji uprawnionej do głosowania głosował ostatnio na PiS. Na nagłą miłość PiS do Ukrainy, a na niechęć PiS wobec Rosji to możesz nabierać się Ty, ale innych na to nie nabierzesz. To jaki w takim razie jaki odsetek głosował na PO albo inne lewactwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 tyruś, bidulku, znowu wylazłeś z komórki na szczotki? Już od lat tu wiemy, że nie zdałeś na Zachodzie egzaminu do pracy nawet na zmywaku i że odesłano cię do roboty w Polsce i dlatego demokracja liberalna ci się nie spodobała, ale czy naprawdę z tego powodu musisz tak bardzo epatować swoim nieszczęściem i nienawiścią do Zachodu oraz do demokracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Godzinę temu, karpik napisał: "Siły Zbrojne Ukrainy wyeliminowały jednego z najlepszych syberyjskich snajperów, dowódcę oddziału kompanii strzelców wyborowych Siergieja Carkowa z Zabajkału." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lycena33 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Godzinę temu, Czlowieksniegu napisał: Z danych ze strony GUS wynika, że w styczniu 2022 roku wartość importu ropy naftowej, olejów i pochodnych ropy wynosiła ok. 3,4 mld zł (przy wolumenie 1,5 mld), a w marcu 2022 było to ok. 5,8 mld zł (1,8 mld). Biorąc pod uwagę, że to my głównie zaopatrujemy Ukrainę w paliwa, nie powinno to zbytnio zaskakiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Lycena... "Uciekł" Ci początek wpisy, więc dla porządku: Według najnowszych danych GUS Polska zaimportowała z Rosji towary o wartości: - w marcu – 12,2 mld zł - w lutym – 9,6 mld zł - w styczniu – 7,6 mld zł Rosja jest 3. krajem, z którego Polska importuje najwięcej towarów pod względem wartości. Nie pisząc już, że IMPORT = zakup towarów lub usług za granicą, co nijak ma się do Twojego wpisu o zaopatrzeniu Ukrainy w paliwo i podobne... Nie szkodzi, nie ma za co... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 https://wiadomosci.wp.pl/czesi-zawarli-uklad-z-niemcami-bedzie-wymiana-broni-6770129514220032a?fbclid=IwAR2Aan_EIkymYXaUd1DhP3QV76J7I_Rjy4tY7TAQF80Y_RqoquNzPGnPvw4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Pieszczoch PiSu Jacek Bartosiak ogłosił wczoraj, jakoby Polska wysłała Ukrainie śmigłowce. No to teraz czas, żebyśmy w zamian dostali od RFN Tigery UHT... ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptasznik Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: na PiS, bo na tę partię głosuje zaledwie 18,78 proc. Godzinę temu, Jedburgh_Ops napisał: jaki odsetek polskiej populacji uprawnionej do głosowania głosował ostatnio na PiS. Czyli uprawnionych było 42.875.053 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lycena33 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 21 minut temu, Czlowieksniegu napisał: Lycena... "Uciekł" Ci początek wpisy, więc dla porządku: Nic mi nie uciekło. Odnosiłem się tylko do importu ropu. Nie lubię - by nie użyć grubszego słowa - jak ktoś wie lepiej jakie mam intencję i co chciałem napisać. 23 minuty temu, Czlowieksniegu napisał: Nie pisząc już, że IMPORT = zakup towarów lub usług za granicą, co nijak ma się do Twojego wpisu o zaopatrzeniu Ukrainy w paliwo i podobne... Wg. mojej wiedzy nasze krajowe złoża ropy są ubogie. Bez jej IMPORTU jest nam dość trudno produkować etylinę lub olej napędowy, gdyż nic mi też nie wiadomo, żebyśmy mieli wystarczająco wydajne linie produkcji paliw syntetycznych z innych, dostępnych w kraju surowców. Oczywiście mogę się w tej kwestii mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Lycena... "Nic mi nie uciekło. Odnosiłem się tylko do importu ropu. Nie lubię - by nie użyć grubszego słowa - jak ktoś wie lepiej jakie mam intencję i co chciałem napisać. " A gdzie w powyższej cytacie, którą jak rozumiem, komentujesz jest "coś" o eksporcie, skoro kwoty tłumaczysz wysyłką na Ukrainę? GUS podał, kwoty za jakie IMPORTOWALIŚMY styczeń-luty-marzec 2022 z Kremla... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 Gen. Skrzypczak enigmatycznie wczoraj powiedział, że tak jakby domyśla się, że polskie MiG-i-29 na Ukrainie są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 [...] W podziemiach huty Azowstal pozostali najwyżsi rangą oficerowie broniący kombinatu - przekazał w środę jeden z liderów prorosyjskich separatystów Denys Puszylin. [...] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 2 minuty temu, Jedburgh_Ops napisał: Gen. Skrzypczak enigmatycznie wczoraj powiedział, że tak jakby domyśla się, że polskie MiG-i-29 na Ukrainie są. Wczoraj pisior o śmigłowcach, teraz ten... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lycena33 Napisano 18 Maj 2022 Share Napisano 18 Maj 2022 12 minut temu, Czlowieksniegu napisał: A gdzie w powyższej cytacie, którą jak rozumiem, komentujesz jest "coś" o eksporcie, skoro kwoty tłumaczysz wysyłką na Ukrainę? Widzę, że masz wyraźnie słaby dzień. Żeby zaopatrzyć w ramach pomocy wojskowej Ukrainę w paliwo, które produkujemy w pracujących na pełnych obrotach naszych petrochemiach, MUSIMY ZAIMPORTOWAĆ ropę. W uproszczeniu: ukraińskie czołgi jeżdżą na rosyjskiej ropie, bo tak jest taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi