formoza58 Napisano 8 Październik 2023 Autor Share Napisano 8 Październik 2023 Lata dwudzieste. Jeden z lotniczych pogrzebów w Pucku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 9 Październik 2023 Share Napisano 9 Październik 2023 (edytowane) 13 godzin temu, formoza58 napisał: Lata dwudzieste. Jeden z lotniczych pogrzebów w Pucku... Pogrzeb dwóch lotników (widoczne hełmy lotnicze na trumnach). Karawan (tylko dla pierwszej trumny) łódź latająca CAMS 30E o numerze 2-3 (?) - w MDLot były tylko 4 egz. tego typu o nr 2-1, 2-2, 2-3, i 2-4 użytkowane od 1926 r. Zdj. więc po 1926 r. Uważam, że jest to pogrzeb ppor.pil.obs. Zygmunta Majewskiego i mł majst.wojsk. (bsmt.) Bernarda Łukaszyka (Łukasik ?). Katastrofa miała miejsce 11.04.1930 r. Po starcie Schreck FBA 17 HE.2w nr. 4-3 runął do wody. Ślizg na skrzydło - błąd pilota. Pochowano ich na cmentarzu katolickim w Pucku. Prawie połowa kwietnia, ubrania zimowe może kwiecień był chłodny. Nie znalazłem żadnych info o jednoczesnym pogrzebie dwóch lotników w Pucku po 1926 r. więc sądzę, że to ta katastrofa. PS - doszukałem się, że CAMS 30E o nr 2-3 (domniemany nr karawanu) został skasowany 30.11.1929 r. więc może później kadłub wykorzystywano jako karawan podobnie jak kadłub CAMS o nr 2-4 (zdj. dolne) Edytowane 9 Październik 2023 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 9 Październik 2023 Share Napisano 9 Październik 2023 14 godzin temu, formoza58 napisał: Lata dwudzieste. Jeden z lotniczych pogrzebów w Pucku... Ciekawe jest miejsce wykonania tego zdjęcia, róg 10 Lutego i Hallera, czyli kondukt idzie z bazy MDLot w kierunku miasta (zatem albo do fary, albo na cmentarz - ale wtedy msza musiałaby być polowa, nie wiem, czy takie praktykowano?). https://www.google.com/maps/@54.7203238,18.4075135,3a,75y,324.44h,92.49t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5x_U0I_SvzzMwJcm5oyQpg!2e0!7i13312!8i6656?entry=ttu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Październik 2023 Autor Share Napisano 9 Październik 2023 Sedco, dzięki za opis. Jest kolejny pogrzeb Pucku, tym razem jednego Lotnika. Prawdopodobnie z lat dwudziestych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 9 Październik 2023 Share Napisano 9 Październik 2023 To samo miejsce, acz drzew wzdłuż ulicy więcej, czyli okres wcześniejszy - widać kondukty zwyczajowo wyruszały z MDLotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Październik 2023 Autor Share Napisano 10 Październik 2023 W dniu 2.09.2023 o 20:27, formoza58 napisał: Kpt . Szystowski jako dowódca " Rysia", w 1932 roku. Uzupełnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Październik 2023 Autor Share Napisano 10 Październik 2023 Na Polesiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Październik 2023 Share Napisano 11 Październik 2023 W dniu 9.10.2023 o 21:32, formoza58 napisał: Sedco, dzięki za opis. Jest kolejny pogrzeb Pucku, tym razem jednego Lotnika. Prawdopodobnie z lat dwudziestych... Przejrzałem wszystkie dostępne publikacje i nie znalazłem info o pogrzebie zimą w latach 20-tych XX w. w Pucku jednego poległego w katastrofie lotniczej lotnika. Może jest to transport trumny na pociąg ? Może to marynarz z personelu naziemnego a nie lotynik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 11 Październik 2023 Share Napisano 11 Październik 2023 (edytowane) 41 minut temu, Sedco Express napisał: Może jest to transport trumny na pociąg ? Gdyby to było na pociąg, to skręciliby w widoczną po lewej ulicę (dzisiejszą Hallera) - bo ona prowadzi do dworca. Idą prosto w stronę centrum miasta, czy fary i cmentarza. Edytowane 11 Październik 2023 przez Grzesio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Październik 2023 Share Napisano 11 Październik 2023 OK, nie mam rozeznania w topografii Pucka. Chyba zabiorę się za zestawienie katastrof BLM/LM/MDlot. (1920-1939) które zakończyły się śmiercią jednego lub dwóch lotników (osób). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 11 Październik 2023 Share Napisano 11 Październik 2023 Tak w schemacie: czerwona strzałka - trasa konduktu (z tego i poprzedniego zdjęcia), na niebiesko zaznaczony mniej więcej zakres zdjęcia i pozycja fotografa, na żółto ulica na dworzec (Hallera) i wejście na cmentarz (poza kadrem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Październik 2023 Autor Share Napisano 11 Październik 2023 Godzinę temu, Sedco Express napisał: Przejrzałem wszystkie dostępne publikacje i nie znalazłem info o pogrzebie zimą w latach 20-tych XX w. w Pucku jednego poległego w katastrofie lotniczej lotnika. Może jest to transport trumny na pociąg ? Może to marynarz z personelu naziemnego a nie lotynik ? Daleś impuls .Ja również przejrzałem materiały i może to być grudzień 1929 roku. Wtedy, 5 grudnia, w wypadku maszyny pilotowanej przez por. mar. pil. Kazimierza Szalewicza, zginął ppor. obserw. Zygmunt Kawecki. Innych przypadków w okresie do końca lat dwudziestych, nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Październik 2023 Share Napisano 11 Październik 2023 Godzinę temu, formoza58 napisał: Daleś impuls .Ja również przejrzałem materiały i może to być grudzień 1929 roku. Wtedy, 5 grudnia, w wypadku maszyny pilotowanej przez por. mar. pil. Kazimierza Szalewicza, zginął ppor. obserw. Zygmunt Kawecki. Innych przypadków w okresie do końca lat dwudziestych, nie znalazłem. Tylko, że por. obs. Zygmunt Kawecki-Dołęga został pochowany na cmentarzu w ... Częstochowie. PS - dlatego wspominałem o ewentualnym orszaku pogrzebowym na dworzec kolejowy w Pucku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 11 Październik 2023 Share Napisano 11 Październik 2023 Może dla lepszej oprawy kondukt szedł przez rynek? Może są jakieś notatki prasowe z opisem takiej ceremonii - bo zda się, że wyruszały zwyczajowo z MDLotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Październik 2023 Autor Share Napisano 12 Październik 2023 W dniu 30.09.2023 o 13:03, formoza58 napisał: Od prawej budynek koszarowy, od lewej za wartownią budynek kasyna, zbombardowanego 1 września Warta pod budynkiem koszar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Październik 2023 Autor Share Napisano 12 Październik 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Październik 2023 Share Napisano 12 Październik 2023 57 minut temu, formoza58 napisał: Raczej to nie jest Polska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 12 Październik 2023 Autor Share Napisano 12 Październik 2023 W odróżnieniu od tego hydroplanu na Riwierze, to zdjęcie pochodzi z krajowego konkursu fotograficznego i zamieszczane obok znanych zdjęć lotniczych MD Lot min. nad Helem. Pozostałe również przedstawiały Polskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Październik 2023 Share Napisano 12 Październik 2023 5 minut temu, formoza58 napisał: W odróżnieniu od tego hydroplanu na Riwierze, to zdjęcie pochodzi z krajowego konkursu fotograficznego i zamieszczane obok znanych zdjęć lotniczych MD Lot min. nad Helem. Pozostałe również przedstawiały Polskę. OK, czyli Polska ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 13 Październik 2023 Share Napisano 13 Październik 2023 Czy ktoś posiada jakieś informacje dotyczące pogrzebu w Pucku aerofotografa chor. (NN) Gembalta. Wg notatki ze "Słowa Pomorskiego" z dnia 08.03.1923 r. pogrzeb miał miejsce w ubiegłym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 13 Październik 2023 Share Napisano 13 Październik 2023 W dniu 11.10.2023 o 18:35, Sedco Express napisał: Tylko, że por. obs. Zygmunt Kawecki-Dołęga został pochowany na cmentarzu w ... Częstochowie. PS - dlatego wspominałem o ewentualnym orszaku pogrzebowym na dworzec kolejowy w Pucku. To zdjęcie przedstawiać ma "Odprowadzenie zwłok ppor. obs. Zygmunta Kawęckiego-Dołęgi na dworzec kolejowy, Puck 1929 r." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 13 Październik 2023 Share Napisano 13 Październik 2023 No dobrze, już mam jasność. Trumny żołnierzy MDLot wystawiane były w asyście warty honorowej w czarnym hangarze bazy, tam też odbywały się msze pogrzebowe, a następnie kondukty wyruszały na cmentarz - dlatego idą 10 Lutego w stronę centrum. Na zdjęciu kondukt z 15.04.1930. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 13 Październik 2023 Autor Share Napisano 13 Październik 2023 28 minut temu, Grzesio napisał: To zdjęcie przedstawiać ma "Odprowadzenie zwłok ppor. obs. Zygmunta Kawęckiego-Dołęgi na dworzec kolejowy, Puck 1929 r." Czyli tutaj to nie ppor Kawęcki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 13 Październik 2023 Share Napisano 13 Październik 2023 Do opisu... Dwa zdjęcia - lata 20-te XX w. Puck, kondukty pogrzebowe na dworzec kolejowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 13 Październik 2023 Share Napisano 13 Październik 2023 Wyprowadzenie z kaplicy cmentarnej trumny z ciałem kpt.pil.obs. Jana Malickiego (katastrofa w której zginął miała miejsce 23.05.1927 r. a pogrzeb zapewne kilka dni później). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi