Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Godzinę temu, Krzysztof Krężel napisał:

Skupiliśmy się na pozyskaniu trzech kolekcji, łącznie około 150 zdjęć związanych z Puckiem i MDLot.

I bardzo słusznie. Aktualnie, jesli nie  ma się " na stanie" ekspertów nunizmatyków, a tylko np. " gorące glowy" lub znawców , którym zdaje się, że są w stanie odróżnić   autentyk od " pięknie spatynowanego orginału odznaki pilota / obserwatora morskiego", to trzeba się liczyć na stratę, niestety. A obecnie " poprzeczka" jest wysoko podniesiona :-( 

Pozdrawiam

Napisano
Godzinę temu, Krzysztof Krężel napisał:

Dobry wieczór, nie zamierzamy licytować tej odznaki. Skupiliśmy się na pozyskaniu trzech kolekcji, łącznie około 150 zdjęć związanych z Puckiem i MDLot. Wymagało to zaangażowania kwot znacznie poważniejszych niż wymieniane przez Pana, ale jak już kiedyś wspominałem - na każde zadanie, przy prowadzonych przez nas działaniach wielowątkowych, musi być założony określony budżet. Kolejnych kilkadziesiąt zdjęć z okresu międzywojennego jest w trakcie uzgadniania. To wszystko dzieje się dzięki pracy wolontariuszy na rzecz Muzeum oraz dzięki wpłatom darczyńców doceniających naszą pracę. Natomiast od sympatyków i przyjaciół wspierających Muzeum MDLot. trafią niebawem do ekspozycji kolejne bardzo ciekawe eksponaty. Jeżeli natomiast miałby Pan ochotę wylicytować taką odznakę i przekazać ją w darze do Muzeum, tak aby można byłoby ją prezentować szerszej publiczności, to gorąco do takiego działania pro publico bono zachęcam. Pozdrawiam, Krzysztof Krężel, Muzeum MDLot.

Nic dodać nic ująć. Szkoda, brak kasy. Już taką sugestię bym ofiarował dokumenty (teczka) przedwojenne ORP "Burza" wraz z oryginalną tabliczką "Messa oficerska"(nawiasem nie moja własność tylko powiadomiłem,  że jest taka możliwość nabycia) dla Muzeum MMW w Gdyni miałem. Właściciel chciał za wszystko 500,-PLN. Muzeum nie nabyło ja nie kupiłem i nie ofiarowałem.

Może ktoś inny wylicytuje i ofiaruje  odznakę. Ja nie - jestem na skromnej emeryturze, ot co :-)

Napisano
3 godziny temu, Borsuk13 napisał:

A może zdjęcia z katastrofy Lûbeck-Travemünde są źle datowane. Tak twierdzą autorzy albumu „Wspomnienia dni codziennej służby”.

Może i są, nie wiem. W każdym bądź razie we wszystkich tematycznych publikacjach są zamieszczane m.in. te zdjęcia odnośnie tej katastrofy.

3.png

5.png

Napisano
Teraz, Sedco Express napisał:

To było kilka lat temu :-)

tekst.png

10 lat temu, to mimo wszystko nie jest " astronomia", a dla fascynata dostepna cena . Piszac o przesycie, mialem na myśli inny przesyt. O rozbestwieniu się " towarzystwa" w niektorych placówkach muzealnych. Równiez miałem kiedys podobną historię, a, że miałem  do czynienia z wytrawnym negocjatorem, to wyszedlem ze spotkania bez mała jak anty patriota, delikatnie mówiąc. Od tego czasu  dmucham na zimne ..

Napisano
15 godzin temu, Borsuk13 napisał:

Ale dlaczego podobno? To na 100% OLEŃKA sfotografowana w Modlinie, widać rufę motorówki Nr. 3.

A dlatego podobno, ponieważ w opisie zdjęcia jest monitor. Tak więc wszystko jest możliwe.

Napisano
1 godzinę temu, ptasznik napisał:

A dlatego podobno, ponieważ w opisie zdjęcia jest monitor. Tak więc wszystko jest możliwe.

Wrzuciłeś kadr ze zdjęcia, na ktorym być może był również monitor. Autor nie zwrócil na " pstynkę", albo poprostu nie wiedzial " co zaś". Notabene , motorówka  podobno " za kuta" nie przypomina monitora. Może, przez banderę :-)

Napisano

Na zdjęciu był akurat holownik ''Neptun'', motorówka i ta łupinka. Takie to były czasy, że za monitory uchodziły nawet kutry uzbrojone w działko i ckm.

Napisano
Cytat

Jeśli " Neptun", to nie raz " robił" w prasie ilustrowanej za monitora. A z tym " podobno" w odniesieniu do " Oleńki", to taki żart był Ptaszniku, prawda? ;-)

Napisano

0266765E-3EBC-411F-97C7-E8FEAB49EC04.jpeg.70b2ecb6a4d1607930fa1f2f4b8b36ca.jpeg

Wspomniane zdjęcie holownika NEPTUN i dwóch motorówek KPW Modlin: Nr. 3 i OLEŃKI (innych, pływających w tym czasie nie było).

A poniżej OLEŃKA, już w MDL, we wrześniu 1930 roku.

49EDC0D5-3ED7-4876-B193-84A876CE4FB8.thumb.jpeg.b401dba5a7ef00cba08ff012aa04e82e.jpeg

Napisano (edytowane)
20 hours ago, Sedco Express napisał:

Może i są, nie wiem. W każdym bądź razie we wszystkich tematycznych publikacjach są zamieszczane m.in. te zdjęcia odnośnie tej katastrofy.

3.png

5.png

Dzień dobry, te zdjęcia były wielokrotnie nieprawidłowo opisywane, ale zgodnie z ówczesnym stanem wiedzy historycznej, wynikającej z dostępnych materiałów. Wypadek L-T F.2 nie przedstawia katastrofy Zubrzyckiego, ta bowiem miała miejsce nieopodal Gdyni, czyli w roku 1924 - nieopodal Tymczasowego Portu Wojennego i Schroniska dla Rybaków. L-T F.2 leży natomiast przy tzw. Kaczym Winklu. W tle jest widoczna droga do Swarzewa (dolne zdjęcie) oraz samo Swarzewo z wieżą kościoła (górne zdjęcie). Nie znalazłem i nie kojarzę opisu tego wypadku. Wypadek w mojej ocenie miał miejsce wiosną lub wczesnym latem 1921. Prawdopodobne jest, że w tym wypadku L-T F.2 połamał oryginalne czterołopatowe śmigło; po zmianie malowania, w sierpniu 1921 roku samolot posiada już bowiem śmigło dwułopatowe. Pozdrawiam, Krzysztof Krężel, Muzeum MDLot.

Edytowane przez Krzysztof Krężel
Napisano (edytowane)
On 29.08.2022 o 09:23, Sedco Express napisał:

We wszystkich publikacjach dół zdjęcia z oryginalnym opisem jest obcięty. Jedynie w książce " Zaczęło się w Pucku..." zamieszczone zostało w całości. Datowanie - wyraźnie widać jak zostało napisane "0" a jak "1". Data 20.VIII.1921 (!) a w podpisie pod zdjęciem 20.VIII.1920 r. (!)

przegląd.png

data.png

Dzień dobry, zgadza się, opis zdjęcia jest błędny, ale to dłuższa historia ... Pozdrawiam, Krzysztof Krężel, Muzeum MDLot.

Edytowane przez Krzysztof Krężel
Napisano
6 hours ago, ptasznik napisał:

Ciekawe co mamy tutaj ?

Zrzut ekranu (2355).png

Jest M. 3 typu „Linz”, jest wiosłowa „szóstka” i prawdopodobnie BŁYSKAWICA/MEDUZA lub MIMOZA. Jeśli zdjęcie zostało zrobione przed 1932 rokiem, to druga motorówka nazywa się MIMOZA.

Napisano
2 godziny temu, Borsuk13 napisał:

Jeśli zdjęcie zostało zrobione przed 1932 rokiem, to druga motorówka nazywa się MIMOZA.

🖕 Według NAC zdjęcie jest z lipca 1928.

Napisano
5 hours ago, ptasznik napisał:

🖕 Według NAC zdjęcie jest z lipca 1928.

Według dokumentów w MDL — w 1928 roku — było 5 motorówek i 4 łodzie wiosłowe (tylko dane liczbowe).  Według mnie te motorówki to: M. 1, M. 3, CZESKA, OLEŃKA i MIMOZA. Nieznana motorówka nie jest typu „Linz”, ani typu „Praga”, ani nie jest to OLEŃKA, pozostaje MIMOZA.

Napisano

Dziękuję za nowe informacje w sprawie wypadku FL-2 i Zubrzyckiego.

Właśnie takie nowe ustalenia wraz z "odkrytymi" zdjęciami archiwalnymi  (zakup wodnosamolotów, typy, wspomniany wyżej wypadek i kilka innych błędnych do tej pory ustaleń etc.) powinny być opisywane w "HP" bo generalnie rzecz biorąc "historia" BLM/MDLot wraz ze sprzętem jest dokładnie opisana.

PS - jeszcze drobna uwaga w "HP" brak jest jakichkolwiek reklam a co za tym idzie byłaby kasa z tego tytułu. Przemysł stoczniowy, porty, MW instytucje kulturalne (MM, MMW) i inne duże zakłady w Trójmieście - jest więc w czym wybierać i starać się o finanse.

Przyszłość "HP" niestety widzę w ciemnych barwach. Jeżeli cena będzie nadal rosła (a sądzę, że tak) to zmniejszy się ilość kupujących i pismo w końcu padnie (vide kilka tytułów z tematyki lotniczej).