KayFranz Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 W dniu 21.05.2022 o 01:39, formoza58 napisał: LeO... Na jeziorze pod Kartuzami. Fragment rodzinnego albumu, w którym jest m.in. to samo zdjęcie. Wg relacji właścicielki, to prawdopodobnie Jezioro Łapalickie, na zachód od Kartuz. Nie da się odczytać, nawet pod lupą, żadnych oznakowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 (edytowane) Jw. Ano, ano, Pane Havranek ...W NAC-u opisane jest 24 czerwiec 1929 roku. Edytowane 16 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 (edytowane) Jw. Tylko czy opis typu jest własciwy. czy faktycznie to LeO? Edytowane 16 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof115 Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 1 godzinę temu, formoza58 napisał: To również goście, do identyfikacji... Duńskie maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 (edytowane) Tak jest, 1925 rok, uprzedziłeś mnie dosłownie o włos ;-)... Edytowane 16 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 I dalej w temacie gości w dywizjonie, z 1931 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 Jw. Anglicy, w 1927 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 (edytowane) Jw. Szwedzi, w 1934 roku... Edytowane 16 Czerwiec 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 3 godziny temu, formoza58 napisał: Łotysze w 1934 roku... I ich maszyna, Fairey Seal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 3 godziny temu, formoza58 napisał: Jw. Tylko czy opis typu jest własciwy. czy faktycznie to LeO? TO LeO H-13 - łatwo odróżnić od Lathamów bo silniki miały zamontowane pod górnym płatem a Lathamy pośrodku komory płatów. Sądzę, że zdjęcie zrobiono w 1930 r. - bo na stanie MDLotu były właśnie trzy egzemplarze (całkiem możliwe, że to właśnie te na zdjęciu) a w 1931 r. tylko dwie (w tym roku spisano je ze stanu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Jw. Anglicy, w 1927 roku... Angielska łódź latająca Sanders Roe N 186 "Valkyrie" - Zat.Pucka 1927 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 5 godzin temu, formoza58 napisał: Anglicy w 1930 roku. We wrześniu 1930 r. w ramach "RAF Baltic cruise" (była to druga wizyta Anglików) przyleciały cztery łodzie latające: - 3 egz. typu Supermarine "Southampton" Mk. II - 1 egz. typu j.w Mk. III Zdjęcie nie przedstawia żadnego z w/w typów Supermarine "Southampton": Pierwsza wizyta Anglików miała miejsce 27.08.1927 r. i przyleciały trzy łodzie latające: - Sanders Roe "Valkyrie" (N 186) - Short "Singapore" Mk. III (N 79) - Supermarine "Southampton MK. II (N 218) Zdjęcie nie przedstawia również tych typów. Wniosek - ano do jakiegoś artykułu o wizycie (której ?) wstawiono zdjęcie innej łodzi. Miała być łódź i jest łódź :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 5 godzin temu, formoza58 napisał: Włosi w 1925 roku... Włoska łódź latająca Macchi M-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Czerwiec 2022 Share Napisano 16 Czerwiec 2022 3 godziny temu, Krzysztof115 napisał: Duńskie maszyny. Duńskie maszyny a dokładniej budowane na licencji niemieckie wodnosamoloty Hansa-Brandenburg W.29 oznaczone jako HM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 16 Czerwiec 2022 Godzinę temu, Sedco Express napisał: TO LeO H-13 - łatwo odróżnić od Lathamów bo silniki miały zamontowane pod górnym płatem a Lathamy pośrodku komory płatów. Na zdjęciach LeO mają przeważnie " garby" na środku górnego płatu. Te trzy ich nie mają, stąd moje wątpliwosci jako początkującego fana Lotnictwa Morskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Czerwiec 2022 Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Porównanie LeO z Lathamem Różnice (LeO) - silniki pod płatem, - inny kształt krawędzi natarcia statecznika pionowego, - tylko jedna para stójek (rozporek) w komorze płatów"garb" o którym piszesz to zbiornik opadowy (chyba) "Garb" to zbiornik opadowy oleju - ale nie wszystkie LeO miały go w tym miejscu. Gdzie ? Może ktoś udzieli informacji w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Czerwiec 2022 Share Napisano 17 Czerwiec 2022 14 godzin temu, KayFranz napisał: Fragment rodzinnego albumu, w którym jest m.in. to samo zdjęcie. Wg relacji właścicielki, to prawdopodobnie Jezioro Łapalickie, na zachód od Kartuz. Nie da się odczytać, nawet pod lupą, żadnych oznakowań. Znalazłem potwierdzenie mojego poprzedniego wpisu :-) Na str. 89 publikacji "Polish Wings 27 "- French Flying Boats 1924-1939" (M. Wawrzynkowski) - Sandomierz 2019 jest zamieszczone to same zdjęcie z opisem : "Trzy amfibie LeO H-135B3 zakotwiczone na Jeziorze Łapolickim koło Kartuz podczas ćwiczeń. W dniu 23 czerwca 1930 r. podczas startu w wyniku awarii silnika rozbiła się amfibia nr 61. Wrak samolotu spoczywa na dnie jeziora do dnia dzisiejszego. Zdjęcie wykonano najprawdopodobniej w tym okresie (zbiory NAC)" Użyto określenia "najprawdopodobniej" ale powyższa informacja i opisanie zdjęcia jako "...lato 1930 r." jednak wskazują na poprawne datowanie tj. lato 1930 r. PS - "Wrak samolotu spoczywa na dnie jeziora ...". Ciekaw jestem czy dokonano jego eksploracji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2022 4 godziny temu, Sedco Express napisał: "Garb" to zbiornik opadowy oleju - ale nie wszystkie LeO miały go w tym miejscu. Dzięki za wyjaśnienia, Sedco, no własnie to mi się nie zgadzało, a dotychczasowe przedstawiane tutaj, ten zbiornik miały na środku górnego płata .I stąd moja rozterka i wątpliwości , teraz już rozwiane ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Czerwiec 2022 Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Prócz Włochów, Anglików, Duńczyków i Łotyszy Puck wizytowały również francuskie łodzie typu CAMS-55 (dwa egz.) - 20.05.1931 r. Czy ktoś ma informacje o tej wizycie (wycinki prasowe) i zdjęcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Wzmiankę o wizycie dwóch francuskich maszyn zamieściłem na tej stronie wątku. Maleńka była, mogłeś nie zauważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Teraz, formoza58 napisał: Wzmiankę o wizycie dwóch francuskich maszyn zamieściłem na tej stronie wątku. Maleńka była, mogłeś nie zauważyć. Zdjęć z tego wydarzenia nie znalazłem, ale zachowały się trzy informacje z 18, 19 i 22 maja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Czerwiec 2022 Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Super ! Ano przeoczyłem, gapa ze mnie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2022 W dniu 16.06.2022 o 16:59, formoza58 napisał: Łotysze w 1934 roku... Wcześniej, nasi przylecieli w 1928 roku do Libawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Lathamy wracają do Pucka, po wizycie w Libawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 17 Czerwiec 2022 Autor Share Napisano 17 Czerwiec 2022 Odnoście gości, zdarzy się jeden nieproszony, w końcu lat dwudziestych. Był nim niemiecki Dornier " Wal", który pod pretekstem awarii wylądował w wodach jeziora żarnowieckiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi