Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja rzemieślnika

RDW60

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Nie posiadam więcej fotek. Jestem winny wyjaśnienie, może moje zapytanie będzie dokładniejsze.

Na maila dostałem fotki z zapytaniem co to jest. Mail jest z Rosji. Nie znam pytającego i nie prowadzę żadnych korespondencji z Rosji, zaintrygowało mnie to na tyle, że chciałbym odnaleźć jakiś ślad rzemieślnika o nazwisku Trzonkowski.

Sugestia że to mogą być narzędzia cukiernika jest niezła, bo część narzędzi wygląda jak foremki i stemple czy taż matryce.

Może Trzonkowski był producentem a nie użytkownikiem tych narzędzi.

1 hour ago, hipolit-O4 napisał:

Formy do ozdób z marcepanu na tort?

Fakt że te narzędzia z kulką są podobne do cukierniczych,jednak do spożywki to raczej nierdzewne akcesoria.https://pudercukier.pl/narzedzia-do-modelowania/3106-narzedzie-kuliste-kulka-metalowe-duze-l-4260412246281.html Zasiałeś niepewność w moim małym rozumku.

Przecież wszystko jest na zdjęciach, narzędzia i gotowe produkty.

Są matryce, są stemple do pobijania idealnie pasujące do matryc oraz gotowe produkty tłoczone z blachy. Nie wiem jaka jest dokładnie nazwa tego zawodu ale na pewno można to podpiąć pod metaloplastykę. Ten rzemieślnik wytwarzał ozdoby z tłoczonej blachy, prawdopodobnie miedzianej i nie jest to drykier bo drykowanie to jest wyoblanie. A Pan Trzonkowski to najprawdopodobniej wytwórca matryc i stempli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie