RDW60 Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Proszę o pomoc w identyfikacji warszawskiego rzemieślnika oraz przedmiotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Boży Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Myślę że to przedmioty do tłoczenia w miedzi.Spróbuj szukać pod hasłem "drykier" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Formy do ozdób z marcepanu na tort? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Na przedostatnim zdjęciu jest chyba wyrób gotowy. Daj fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 30 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2021 Nie posiadam więcej fotek. Jestem winny wyjaśnienie, może moje zapytanie będzie dokładniejsze. Na maila dostałem fotki z zapytaniem co to jest. Mail jest z Rosji. Nie znam pytającego i nie prowadzę żadnych korespondencji z Rosji, zaintrygowało mnie to na tyle, że chciałbym odnaleźć jakiś ślad rzemieślnika o nazwisku Trzonkowski. Sugestia że to mogą być narzędzia cukiernika jest niezła, bo część narzędzi wygląda jak foremki i stemple czy taż matryce. Może Trzonkowski był producentem a nie użytkownikiem tych narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 W sumie to wygląda chyba na tzw "kontrę" - czyli całkiem możliwe, że do tłoczenia z cienkich blach- np miedzianych ozdób. Po stylu coś pod klasycyzm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Boży Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 1 hour ago, hipolit-O4 napisał: Formy do ozdób z marcepanu na tort? Fakt że te narzędzia z kulką są podobne do cukierniczych,jednak do spożywki to raczej nierdzewne akcesoria.https://pudercukier.pl/narzedzia-do-modelowania/3106-narzedzie-kuliste-kulka-metalowe-duze-l-4260412246281.html Zasiałeś niepewność w moim małym rozumku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grec Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Mój rozumek mówi, że cukiernicze nie potrzebowały takiej masy (grubości) forem, do odlewów raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Predator Boży Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Nie wiadomo też na czym widnieje podpis imć Trzonkowskiego.Być może jest to na przedmiocie wyjętym z kontekstu.Tak czy inaczej Trzonkowski zabrał mi dobrą godzinę z życia,a Google nic o nim nie wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 31 Lipiec 2021 Share Napisano 31 Lipiec 2021 Może introligatorskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczyk96 Napisano 1 Sierpień 2021 Share Napisano 1 Sierpień 2021 Jeżeli te cuda są wykonane / odlane z mosiądzu to stawiam ,że są foremkami do odlewania ekskluzywnych , małych mydełek. Pozdrawiam! Marek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herkemur Napisano 1 Sierpień 2021 Share Napisano 1 Sierpień 2021 Przecież wszystko jest na zdjęciach, narzędzia i gotowe produkty. Są matryce, są stemple do pobijania idealnie pasujące do matryc oraz gotowe produkty tłoczone z blachy. Nie wiem jaka jest dokładnie nazwa tego zawodu ale na pewno można to podpiąć pod metaloplastykę. Ten rzemieślnik wytwarzał ozdoby z tłoczonej blachy, prawdopodobnie miedzianej i nie jest to drykier bo drykowanie to jest wyoblanie. A Pan Trzonkowski to najprawdopodobniej wytwórca matryc i stempli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
RDW60
Proszę o pomoc w identyfikacji warszawskiego rzemieślnika oraz przedmiotów.
11 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.