Skocz do zawartości
  • 0

Identyfikacja umundurowania

haczykman

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie,

Piszę do Państwa z prośbą o pomoc w identyfikacji umundurowania osoby na zdjęciu.
Każda informacja będzie dla mnie cenna.

Dziękuję.

J-zef-Stefa-ski-99proc.jpg

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z całym szacunkiem, ale na moje skromne oko to ułan któregoś z pułków ułanów już z okresu II RP, z ok. połowy lat 20-tych. Czapka to raczej miękka (nie usztywniona) rogatywka ułana niż okrągła czapka szwoleżera. Kolor proporczyka na kołnierzu jest jasny (ale nie biały), jednolity, z żyłką przez środek i jest powtórzony na otoku czapki. W grę wchodziłyby zatem następujące pułki:

• 6 Pułk Ułanów Kaniowskich
  • 13 Pułk Ułanów Wileńskich
  • 14 Pułk Ułanów Jazłowieckich
  • 20 Pułk Ułanów im. Króla Jana III Sobieskiego
  • 21 Pułk Ułanów Nadwiślańskich

Ja osobiście stawiałbym na pułk 13. Dobrze byłoby wiedzieć skąd pochodził dżentelmen ze zdjęcia, chociaż to też nie gwarantuje stuprocentowego rozpoznania pułku.

Napisano
W dniu 10.04.2021 o 18:22, formoza58 napisał:

Wspomniany przeze mnie 21 P.Uł również uzywał tych szabel do 1938 roku, kiedy wymieniono na wz.34.

Przeglądałem zdjęcia tego pułku i faktycznie szable wyglądają identycznie. Tak samo wspomniane otoki faktycznie prezentują się w tym odcieniu na takich zdjęciach.

W dodatku "[21 Pułk UN] W okresie międzywojennym stacjonował w garnizonie Równe na Wołyniu" - miejsce zamieszkania (wspomniana Otynia) znajduje się relatywnie blisko (ok. 300km).

Napisano
Godzinę temu, lukasz-41 napisał:

Z całym szacunkiem, ale na moje skromne oko to ułan któregoś z pułków ułanów już z okresu II RP, z ok. połowy lat 20-tych. Czapka to raczej miękka (nie usztywniona) rogatywka ułana niż okrągła czapka szwoleżera. Kolor proporczyka na kołnierzu jest jasny (ale nie biały), jednolity, z żyłką przez środek i jest powtórzony na otoku czapki.

O to, to, to. I jeszcze widoczny sznur strzelca celnego wprowadzony w 1926 r.  A co do kurtki to wygląda na zwykłą wz. 19, w pierwotnej wersji z "dużym" kołnierzem.

Napisano

" Czternastka" chyba odpada, w tym czasie używano w Pułku  szabli pruskich. Pas oficerski z koalicyjką zapewne z zakładu fotograficznego, dla dodania ułanowi szyku... Dwuczęściowa żyłka na proporczyku może wskazywać min. na 21 P.Uł. Nadwiślańskich z Równego. W tym przypadku tak prezentował się właśnie najczęściej na zdjęciach turkus na otokach i proporczykach.

Napisano

Czołem Waszmościowie.

Zdjęcie robione w atelier - należy brać dużą "poprawkę".

Ale jeśli przyjmiemy, że detale na zdjęciu zgodne są z ówczesną rzeczywistością.

(a nie tylko dekoracją z atelier)

To we francuskie szable Mle 1822 - uzbrojony był - 6 PU Kaniowskich.

pzdr.

stani

Napisano
5 godzin temu, toyotomi napisał:

To we francuskie szable Mle 1822 - uzbrojony był - 6 PU Kaniowskich.

Wspomniany przeze mnie 21 P.Uł również uzywał tych szabel do 1938 roku, kiedy wymieniono na wz.34.

4 godziny temu, Erih napisał:

Czy mnie się wydaje, czy szabla już pozbawiona obłęków?

Tak , bez bocznych kabłąków, obciętych w końcu lat dwudziestych.

Napisano

Czołem.

24 minuty temu, formoza58 napisał:

Tak , bez bocznych kabłąków, obciętych w końcu lat dwudziestych.

Jeżeli dobrze pamiętam, to w okolicach 1927-go zaczęto obłęki boczne obcinać.

--------------

Z tego wynika - że zdjęcie zrobione po 1927-mym.

Atelier fotograficzne nie mogło mieć szabli (bez obłęków bocznych) wcześniej, niż w pułkach.

A i nie we wszystkich pułkach, obcięto szablom obłęki.

pzdr.

stani

Napisano
Teraz, toyotomi napisał:

Atelier fotograficzne nie mogło mieć szabli (bez obłęków bocznych) wcześniej, niż w pułkach.

Oczywiście, że nie. Pisząc o dodaniu ułanowi szyku, miałem na myśli tylko pas oficerski z koalicyjką. 

Pozdrawiam

Napisano

Kurtka mundurowa szeregowego piechoty Polnische Wehrmacht po przeróbkach- naramienniki ale ułan proporczyki na kołnierzu. Szabla chyba francuska wz 1822 ale Toyotomi powie na 100%

Napisano

Po raz kolejny dziękuję Wam za wszystkie wiadomości i okazaną pomoc. Jesteście niesamowici, a Wasza wiedza nieoceniona.

Osoba na zdjęciu to brat mojej babci (nikt z rodzeństwa z tego pokolenia niestety już nie żyje).
Co do terytorium zamieszkania, które pozwoliłoby doprecyzować formację:
Urodzony w 1903r. w Bohorodczanach - później mieszkał z rodziną w Ottyni. W 1945r. przesiedlony na ziemie odzyskane - Kędzierzyn-Koźle.

Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, będę cały czas próbował potwierdzić te informacje w dokumentach. Jeżeli uda mi się coś ustalić (potwierdzić) dam znać.

Serdeczności!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie