Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 5 weeks later...
Napisano

Nie "coś nowego" tylko stare gó...no, o którym dzięki powszechnym szczepieniom zdołaliśmy już zapomnieć, ale nie - przez matołów antyszczepionkowych i przez napływ ludu nieszczepionego z ukraińskich stepów, mamy naukowo stwierdzone przypadki odradzania się tego szitu. Tak że daruj sobie kpiący ton (bo tak traktujesz ten wątek, w którym zresztą jesteś od jakiegoś czasu osamotniony) i nie mieszaj polio z covidem, w którego nie wierzyłeś.

M.

• Tak trzymać 1
Napisano

No ale w czym panika? Przecież szczepienia na polio obowiązkowe chyba w Polsce?

14 minut temu, beaviso napisał:

w którego nie wierzyłeś

Wierzyłem i wierzę. Śmieszna dla mnie była za to panika covidowa typu zamykanie ludzi w domach, zamykanie lasów czy zamykanie cmentarzy, jakby to miało coś zmienić.

Napisano (edytowane)
12 minut temu, bjar_1 napisał:

zamykanie ludzi w domach

Wydaje mi się jednak, że nie wymyślono jeszcze nic bardziej skutecznego i humanitarnego od kwarantanny/ izolacji osób chorych zakaźnie. Skuteczniejsza byłaby już tylko natychmiastowa eliminacja 😅

Edytowane przez karpik
Napisano
7 minut temu, karpik napisał:

izolacji osób chorych zakaźnie

Problem w tym, że zupełnie zdrowych też zamykano bezpodstawnie ;) A cmentarze i lasy jak wytłumaczysz?

Napisano
25 minut temu, bjar_1 napisał:

Problem w tym, że zupełnie zdrowych też zamykano bezpodstawnie ;) A cmentarze i lasy jak wytłumaczysz?

Odniosłem się do konkretnego "zarzutu".

Co do lasu to oczywista głupota, z której ( z tego co pamiętam) szybko się wycofano.

Cmentarz- tu pamięć niedawno odświeżona- małe miasto - tłumy-  tyle tulasków, całusków i wielominutowych rozmów w ścisłych grupach. Więcej niż w sylwestra. I odkażonych mniej w porównaniu...🤣

• 2 months later...
Napisano
W dniu 18.11.2024 o 18:07, bjar_1 napisał:

Przecież szczepienia na polio obowiązkowe chyba w Polsce?

W ciągu 2 lat ilość przypadków kokluszu z niecałego 1000 skoczyła do 35 000 rocznie.  I masz szczepienia obowiązkowe! Jak byłem dzieciakiem ( blisko pół wieku temu ) szukałem w encyklopedii co to jest koklusz. 

Napisano
20 minut temu, szutnik napisał:

W ciągu 2 lat ilość przypadków kokluszu z niecałego 1000 skoczyła do 35 000 rocznie.  I masz szczepienia obowiązkowe! Jak byłem dzieciakiem ( blisko pół wieku temu ) szukałem w encyklopedii co to jest koklusz. 

Bo szury nie szczepią dzieci- patrz wyżej - propaganda człowieka o twarzy nieskalanej intelektem.

Bo najechało się sporo dzieci niezaszczepionych ze wschodu.

Napisano
2 minuty temu, bjar_1 napisał:

A to da się nie szczepić ot tak, bez konsekwencji?

Teoria:

"Według danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH w 2010 r. w całym kraju odnotowano 3,5 tys. przypadków uchylania się od szczepień, ale już w 2022 r. było ich już ponad 70 tys.

Jakie są konsekwencje nieprzestrzegania kalendarza szczepień dzieci? Rodzice niechętni szczepionkom najpierw otrzymują upomnienia od sanepidu. Jeżeli to nie skutkuje, wkracza inspektor sanitarny, który może złożyć wniosek do wojewody o nałożenie kary w wysokości 500 zł. Gdy to nie przynosi efektu, kwota grzywny wzrasta nawet do kilku tysięcy złotych, ale nie może przekroczyć 50 tys. zł na jednego rodzica."