Yoshi45 Napisano 8 Listopad 2020 Napisano 8 Listopad 2020 Proszę o identyfikację jeśli wogule to możliwe. Materiał chyba ołów a waga około 20g.
sqr Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 10 godzin temu, bialawy napisał: Ja tylko dla przykładu podałem. Kilka takich płaskich berdanowskich wpadło mi w ręce stąd moje skojarzenie. Generalnie trzeba szukać amunicji która miała pociski z czystego ołowiu... Niezupełnie, nawet jeśli pocisk miał płaszcz, to po trafieniu w cel, płaszcz oddziela się od ołowiu.
nurek79 Napisano 8 Listopad 2020 Napisano 8 Listopad 2020 Wygląda jak pocisk ołowiany rozpłaszczony o twardą przeszkodę.
Tyr Napisano 8 Listopad 2020 Napisano 8 Listopad 2020 Mocno plasnął i do tego w coś twardego. Ekstremalny przykład grzybkowania pocisku ołowianego. Zmierz średnicę okręgu.
Yoshi45 Napisano 8 Listopad 2020 Autor Napisano 8 Listopad 2020 3,4cm na 2,5cm. A średnica kółka z tyłu to 1 cm na 0.8cm.
Tyr Napisano 8 Listopad 2020 Napisano 8 Listopad 2020 Czyli może coś: po wyglądzie i kalibrze z 2 poł. 19 wieku.
Landszaft Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 Panowie a nie jest to tak zwana plomba składana ?? . w okresie średniowiecza , renesansu do praktycznie połowy XIX wieku standardem były plomby składane , gdzie plomba miała po środku bolec który wchodził w drugą część plomby i po złożeniu i .ściśnięciu tak właśnie wygląda plomba składana , oczywiście widzimy na zdjęciu tylko jedną część plomby a druga wypadła z zaklepania i jej już nie ma . Jakoś nie mogę uwierzyć aby pocisk ołowiany trafiając w nawet płaską przeszkodę tak się wypłaszczył aby miał grubość 2-3 mm . Jaka musiała by być energia kinetyczna w takim pocisku aby tak go wypłaszczyć !! praktycznie to blacha ołowiana , Widziałem na strzelnicach masę pocisków ołowianych które trafiały w betonowe słupki po bokach kulochwytu , ale tak wypłaszczonego pocisku nie widziałem no chyba że to pocisk z karabinu P=panc . wtedy energia kinetyczna jest w takim pocisku naprawdę spora , ale w zwykłym karabinie ?? i to z końca lub początku XX wieku ??
Landszaft Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 Końca XIX i początku XX wieku ops. uciekła w trakcie pisania
bialawy Napisano 8 Listopad 2020 Napisano 8 Listopad 2020 Np berdan... pocisk to czysty ołów... tylko średnica troszkę większa ok 10.75mm ale nie wiem czy zakończenie pocisku nie było odrobinę węższe niż całość pocisku. Można poszukać podobnych Pozdr.
Erih Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 Landszaft, obstawiam że masz rację. Na plombach się nie znam, ale na rozpłaszczony pocisk to zupełnie nie wygląda.
toska Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 Albo blacha kciukowa https://forum.odkrywca.pl/topic/699397-odkrywca-forum/
Yoshi45 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Napisano 9 Listopad 2020 Możecie mieć Panowie rację ponieważ jeśli się dobrze przyjrzeć po prawej stronie jest jakby koło o średnicy 1 cm. A w tym kole chyba liczba"8"lub litera "S"albo coś w tym stylu. Na zdjęciu słabo to widać.
Landszaft Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 Tak wygląda cała plomba koniec XVIII pierwsza połowa XIX wieku . Widać w środku rozklepane połączenie . Według mnie twoja to dość mocno zmaltretowana ale raczej plomba , musiała na polu sporo leżeć i była przez dziesiątki lat przewracana w trakcie orki więc nie ma się co dziwić że tak wygląda.
Yoshi45 Napisano 9 Listopad 2020 Autor Napisano 9 Listopad 2020 Dzięki za zainteresowanie tematem i za udzielenie wyczerpującej odpowiedzi! Faktycznie w ornym polu znaleziona to i zmaltretowana. Szkoda że się nie da określić przybliżonej daty powstania tej plomby.
bialawy Napisano 8 Listopad 2020 Napisano 8 Listopad 2020 Ja tylko dla przykładu podałem. Kilka takich płaskich berdanowskich wpadło mi w ręce stąd moje skojarzenie. Generalnie trzeba szukać amunicji która miała pociski z czystego ołowiu...
bialawy Napisano 9 Listopad 2020 Napisano 9 Listopad 2020 15 godzin temu, sqr napisał: Niezupełnie, nawet jeśli pocisk miał płaszcz, to po trafieniu w cel, płaszcz oddziela się od ołowiu A jeżeli tego płaszcza nie ma? Toż wlaśnie dlatego przywołałem naboje/pociski do karabinu berdan... przykładowe zdjęcie z tego co wpadło mi w ręce poniżej. Toż widać gołym okiem że to płaszcza nie miało. Czysty ołów z łuski. Podobnie jak breneka. Chłopaki już określili że to plomba - gratulacje! Ale ja tylko dodam ze płaszcz nie zawsze był. W końcu musieli jakoś ewoluować od odlewanej kuli muszkietowej do współczesnego płaszczowego pocisku. Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję plomby
Pytanie
Yoshi45
Proszę o identyfikację jeśli wogule to możliwe. Materiał chyba ołów a waga około 20g.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.