beaviso Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 (edytowane) Popłoch wśród holenderskich muzealników i właścicieli kolekcji. Nasilone kradzieże przedmiotów hitlerowskich. I tylko takich. https://www.theguardian.com/world/2020/oct/27/dutch-war-museums-tighten-security-after-raids-on-nazi-items Skradziono m.in. mundury SS i broń, w tym FG42. Kradzieże na zamówienie, bywa że przedmiotów wartych łącznie kilkaset tys. EUR. M. Edytowane 27 Październik 2020 przez beaviso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Cytat z tego artykułu: „German Fallschirmjägergewehr, a rifle that was used by German paratroopers, worth €50,000 (£45,000)” Bardzo mocno zaniżona cena na rynku kolekcjonerskim. Za 25-35 tys. USD to już chodzą same tylko hełmy spadochroniarzy amerykańskich, brytyjskich i niemieckich z II wojny, a co dopiero mówić o giwerze. W USA FG 42 w stanie mint/near mint/excellent poszedłby spokojnie za 70-100 tys. USD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Jakoś tak w pierwszej połowie lat 80-tych trafiłem do Krościenka n/Dunajcem. Kręcili tam akurat jakiś film o partyzantach i okupacji [może ktoś wie jaki?]. Przy drodze stała Nyska i grupa przebranych za Niemców statystów i jakaś pani wydawała z tej Nyski za dowodem osobistym oryginalne MP i nawet jedna MG-ta tam się trafiła. Ciekawe gdzie ta broń się obecnie znajduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Mnie na grzybach w głębokim zadupiu na leśnej drodze ,zatrzymała roznegliżowana "niewiasta";) Opodal stał jakiś Robur albo coś w podobie;) Pani strasznie przekonywała, że kręcą nową wersję "Lato leśnych ludzi" i zapraszała na plan. Do dziś żałuję, że nie zapiałem się w kinematografii...;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 13 minut temu, Tyr napisał: Mnie na grzybach w głębokim zadupiu na leśnej drodze ,zatrzymała roznegliżowana "niewiasta";) Opodal stał jakiś Robur albo coś w podobie;) Pani strasznie przekonywała, że kręcą nową wersję "Lato leśnych ludzi" i zapraszała na plan. Do dziś żałuję, że nie zapiałem się w kinematografii...;) Znam ją, to młoda aktorka z kina ukraińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 42 minuty temu, balans napisał: Ciekawe gdzie ta broń się obecnie znajduje? W Łodzi. Magazyny filmówki. Moi koledzy rekonstruktorzy z Łodzi widują ten szpej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Dużo wyprzedali, nie wiem czy coś tam w ogóle jeszcze zostało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Tak, to też koledzy mi mówią, ale coś tam pewnie jeszcze się kołacze po magazynach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Les to było naście lat temu a pani nijak nie była Ukrainką;) Do dziś nie mogę znaleźć w necie arcydzieła w którym mogłem wystąpić;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 21 minut temu, bjar_1 napisał: Dużo wyprzedali, nie wiem czy coś tam w ogóle jeszcze zostało A mieli na stanie nawet niemieckie armaty, a wcześniej to nawet amerykańskiego czołga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Tyr- Tobie się z Gucwińskimi i z "Kamerą wśród zwierząt" pomyliło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 7 minut temu, balans napisał: A mieli na stanie nawet niemieckie armaty, a wcześniej to nawet amerykańskiego czołga... A teraz jak kręcą coś drugowojennego to klękają przed rekonstruktorami, żeby im pomóc. Jak kręcili „Tajemnicę twierdzy szyfrów” to się płaszczyli przed moim środowiskiem rekonstruktorskim, a i tak statyści drugiego/trzeciego planu strzelali tam z muszkietów. Naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Wiem, wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 A w „Czterech pancernych” wszystko mają koszerne. Żesz kuźwa, to co Deląg nosi na głowie w „Tajemnicy twierdzy szyfrów” to operetka. Może to czapka oficerska Botswany, a może Burkiny Faso, nie wiem. Było mi powiedzieć, to bym dziadom pożyczył jedną z sześciu moich czapek oficerskich US Army z II wojny, ale jak nie, to nie, pies was obwąchiwał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 11 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: A teraz jak kręcą coś drugowojennego to klękają przed rekonstruktorami, żeby im pomóc. Jak kręcili „Tajemnicę twierdzy szyfrów” to się płaszczyli przed moim środowiskiem rekonstruktorskim, a i tak statyści drugiego/trzeciego planu strzelali tam z muszkietów. Naprawdę. Tyle tylko, że to co się obecnie u nas kręci na temat wojny trudno nazwać filmami wojennymi, bo bardziej tu pasuje określenie "Czas Humoru". Pozytywnym wyjątkiem jest oczywiście "Wołyń", ale jedna jaskółka wiosny nie czyni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Teraz, balans napisał: Tyle tylko, że to co się obecnie u nas kręci na temat wojny trudno nazwać filmami wojennymi, bo bardziej tu pasuje określenie "Czas Humoru". O, to, to. Z ust mi to wyjąłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Teraz, Jedburgh_Ops napisał: jedną z sześciu moich czapek oficerskich US Army z II wojny Te, kolego, a skąd wykombinować takiego mosiężnego orła z takiej wojennej czapki? Zawsze chciałem mieć... Gdzie tego szukać? Ile to warte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 Te orły faktycznie są piękne. Też je zbieram (korpusu chorążych i oficerskie) oprócz czapek. Te z II wojny na amerykańskim eBay kosztują od ok. 40 do ok. 90 USD w zależności od producenta i designu, bo tych orłów było bardzo dużo różnych. Poniżej moja czapeczka USAAF z II wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 37 minut temu, balans napisał: Tyle tylko, że to co się obecnie u nas kręci na temat wojny trudno nazwać filmami wojennymi, bo bardziej tu pasuje określenie "Czas Humoru". Pozytywnym wyjątkiem jest oczywiście "Wołyń", ale jedna jaskółka wiosny nie czyni... No jeszcze Katyń i coś o akcji polskiej i reszcie represji wobec polskiego narodu od twoich bydlaków rusko-żydowskich...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 18 minut temu, bjar_1 napisał: Gdzie tego szukać? Ile to warte? Na przykład tu jest ładna sztuka za rozsądne pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 6 minut temu, Jedburgh_Ops napisał: Na przykład tu jest ładna sztuka za rozsądne pieniądze. PS Warto polować na okazje, bo często ludzie nie mają pojęcia, co sprzedają i za 15-20 USD też można upolować pięknego orła z WWII. Poluj na te wielkie o wysokości 3 cali, bo one są najpiękniejsze. Lądówce to wisiało jakie mają orły na czapkach, ale USAAFmeni - pięknisie, modnisie - mieli bzika na punkcie orłów jak największych. One się nazywały Jumbo Cap Device. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 balans, będziesz stawiał bramy powitalne jak 17. 09. 1939 dla ruskich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 13 minut temu, Tyr napisał: No jeszcze Katyń i coś o akcji polskiej i reszcie represji wobec polskiego narodu od twoich bydlaków rusko-żydowskich...... "Katyń" to nakręcił jeszcze Wajda, a więc to zupełnie inna półka była panie Icek. O was to chyba "Pokłosie" było, ale nie oglądałem. A bydlaków to sobie poszukaj w swojej koszernej rodzinie pajacu. P.S .Yeti chyba zapadł już niestety w sen zimowy, a prosiłem aby reagował na wycieczki pod moim adresem tego pejsatego dziwoląga. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 27 Październik 2020 Share Napisano 27 Październik 2020 7 minut temu, Tyr napisał: balans, będziesz stawiał bramy powitalne jak 17. 09. 1939 dla ruskich? Czytałem, że to wy jewreje stawialiście wtedy wraz z banderowcami bramy powitalne sowietom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 28 Październik 2020 Share Napisano 28 Październik 2020 Balans, rozumiem, że jako nieodrodny potomek ukraińskich rezunów z OUN-UPA wszędzie widzisz żydów ale uwierz, że ja akurat się do nich nie zaliczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi