otton1 Napisano 21 Wrzesień 2023 Share Napisano 21 Wrzesień 2023 6 minut temu, formoza58 napisał: Inni z kolei za wyróżniające postępy w szkoleniu specjalistycznym otrzymywali, oprócz awansu z np. ' peta na peta plus" , listy pochwalne Awanse też miałem, skończyłem zaszczytną służbę z 4-ma belkami i propozycją szkoły oficerskiej. Odpowiedź na tę propozycję zastrzegłem sobie jak już będę w cywilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 21 Wrzesień 2023 Share Napisano 21 Wrzesień 2023 Pechowcy. Ja to byłem w cywilizowanym woju i u nas dawali nagrodówki. Czyli dodatkowe dni urlopu. Jeden z najmilszych momentów to ten, kiedy szef kompanii wyrzucił mnie na cały nazbierany urlop. Wróciłem po 37 dniach. Dobra - na tym zakończmy wspomnienia o bonusach. Brakuje jeszcze pięciu połączeń literek z nazwiskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 21 Wrzesień 2023 40 minut temu, KayFranz napisał: Jeden z najmilszych momentów to ten, kiedy szef kompanii wyrzucił mnie na cały nazbierany urlop. Wróciłem po 37 dniach Ja pechowcem nie bylem, bynajmniej. Ostatnie 17 nagrodowego wykorzystalem już w cywilu, bo był stan wojenny. Wcześniejsze wykorzystałem wydajnie i pożytecznie ; Dobra, powodzenia w szukaniu pozostałych pięciu nazwisk ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 24 Wrzesień 2023 Share Napisano 24 Wrzesień 2023 W dniu 21.09.2023 o 22:34, KayFranz napisał: Brakuje jeszcze pięciu połączeń literek z nazwiskami. Też dostałem w kolejności alfabetycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 W dniu 20.09.2023 o 21:55, KayFranz napisał: Do rozpoznania. Album z czasów legionowych, ale zaplątało się tam też takie jedno lotnicze. F - Alojzy (Alois) Grimm - instr. w Niższej Szkole Pilotów (Kraków) Może będzie pomocne w poszukiwaniach : Alscher Karol - 9.EW Mazurczak Leon - zginął 13.03.1919 r. lot ćwiczebny Rumpler C.IV Strobel Romuald Wilhelm - 5.EW potem 9.EW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 10 godzin temu, Sedco Express napisał: Strobel Romuald Wilhelm Od 1 listopada do 9 marca służył w 5. Eskadrze Lotniczej, a następnie w 9. Eskadrze Wywiadowczej organizowanej na lotnisku Rakowice w Krakowie, uczestniczył w lotach nad Śląskiem Cieszyńskim i w walkach z Ukraińcami. Od 10 grudnia 1919 pracował w Inspektoracie Wojsk Lotniczych – jako urzędnik wojskowy, a następnie m.in. w Szkole Pilotów w Bydgoszczy na różnych stanowiskach, również jako instruktor - pilot. Po wojnie polsko-bolszewickiej służył nadal w Szkole Pilotów w Bydgoszczy, a od 25 czerwca 1924 w 4. Pułku Lotniczym pełniąc różne funkcje liniowe (np. dowódcy 42. Eskadry) jak i administracyjne. W 1927 krótko służył w 3 Pułku Lotniczym). Miał spore kłopoty zdrowotne pod koniec lat 20-tych i ostatecznie z dniem 30.09.1929 przeszedł w stan spoczynku (Dz.Per.13/29) w stopniu kapitana - pilota i urzędnika wojskowego 1 rangi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 (edytowane) 46 minut temu, otton1 napisał: Od 1 listopada do 9 marca służył w 5. Eskadrze Lotniczej, a następnie w 9. Eskadrze Wywiadowczej organizowanej na lotnisku Rakowice w Krakowie, uczestniczył w lotach nad Śląskiem Cieszyńskim i w walkach z Ukraińcami. Od 10 grudnia 1919 pracował w Inspektoracie Wojsk Lotniczych – jako urzędnik wojskowy, a następnie m.in. w Szkole Pilotów w Bydgoszczy na różnych stanowiskach, również jako instruktor - pilot. Po wojnie polsko-bolszewickiej służył nadal w Szkole Pilotów w Bydgoszczy, a od 25 czerwca 1924 w 4. Pułku Lotniczym pełniąc różne funkcje liniowe (np. dowódcy 42. Eskadry) jak i administracyjne. W 1927 krótko służył w 3 Pułku Lotniczym). Miał spore kłopoty zdrowotne pod koniec lat 20-tych i ostatecznie z dniem 30.09.1929 przeszedł w stan spoczynku (Dz.Per.13/29) w stopniu kapitana - pilota i urzędnika wojskowego 1 rangi. Tak, biogram jest znany - wg "Pionierzy Polacy w siłach powietrznych Wielkiej Wojny 1914-1918 " - St.Januszewski, Wrocław 2019. Zostały jeszcze cztery osoby do identyfikacji. Edytowane 26 Wrzesień 2023 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 7 minut temu, Sedco Express napisał: 30.09.1929 przeszedł w stan spoczynku Do tego momentu mieszkał przez rok w Poznaniu, na Zagórzu, w listopadzie 1929 zwolnił lokal i wrócił z żoną Zofią i dziećmi (Bogumiła, Zbigniew) do Torunia. https://e-kartoteka.net/pl/search?signature=15091#show Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 13 minut temu, KayFranz napisał: Do tego momentu mieszkał przez rok w Poznaniu, na Zagórzu, w listopadzie 1929 zwolnił lokal i wrócił z żoną Zofią i dziećmi (Bogumiła, Zbigniew) do Torunia. https://e-kartoteka.net/pl/search?signature=15091#show Sorry, ale to nie ja napisałem a Otton1 :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2023 Tablice, potrzebne czasem do identyfikacji sylwetek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2023 Mjr. Kubala w 1932 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2023 Jw. Z bratem i bratową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 27 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Październik 2023 Autor Share Napisano 1 Październik 2023 Z 1929 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Październik 2023 Autor Share Napisano 1 Październik 2023 Włodzimierz Klisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2023 Autor Share Napisano 3 Październik 2023 Por. Janusz Meissner, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2023 Autor Share Napisano 3 Październik 2023 Bajan w Bukareszcie, w 1929 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2023 Autor Share Napisano 3 Październik 2023 Z Allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Październik 2023 Autor Share Napisano 3 Październik 2023 Z 1929 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Październik 2023 Autor Share Napisano 4 Październik 2023 Z 3 PL, do identyfikacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 10 Październik 2023 Share Napisano 10 Październik 2023 Kpt.pilot Jerzy Bajan (na motocyklu) w czasie urlopu w Sanoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 11 Październik 2023 Autor Share Napisano 11 Październik 2023 Z Allegro. A przy okazji pytanie. Czy ten profil na kadłubie, to może być jakieś godło indywidualne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Październik 2023 Share Napisano 12 Październik 2023 10 godzin temu, formoza58 napisał: Z Allegro. A przy okazji pytanie. Czy ten profil na kadłubie, to może być jakieś godło indywidualne? Napisano 27 Wrzesień Z Allegro - w podpisie (odwrotna strona fotografii) "Grupowe zdjęcie przy samolocie SPAD w Lidzie w dniu 5 grudnia 26 r." Samolot to SPAD 61C1 a jak Lida to 11.Pułk Myśliwski. Z lewej strony w hangarze drugi SPAD z ciekawym godłem osobistym (?) - czarny, czerwony (?) profil głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 12 Październik 2023 Share Napisano 12 Październik 2023 A przy okazji pytanie: kto jest podpisany pod tą dedykacją na odwrocir zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Październik 2023 Share Napisano 12 Październik 2023 2 godziny temu, otton1 napisał: A przy okazji pytanie: kto jest podpisany pod tą dedykacją na odwrocir zdjęcia? Wg mnie dedykację napisała kobieta w kombinezonie lotniczym stojąca centralnie na zdjęciu. Raczej nie pilotka a po prostu przebieranka :-) Dedykacja dla jakiejś pani...(...birakowskiej) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi