Tomasz70 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 6 godzin temu, Jedburgh_Ops napisał: Myślę, że z tego forum nie tylko @Tomasz70 cieszyłby się z takiej wystawy Pewnie, że tak! Ale to wymaga olbrzymiego wysiłku, grzebania w archiwach, gromadzenia dokumentów, fotografii, pamiątek osobistych itd. Łatwiej jest kupić "osiemdziesiatkę ósemkę", czy Shermana.... Nie uwłaczając oczywiście świetnej robocie, odwalonej do tej pory. Ale pisząc o wysiłku, wcale nie przesadzam. Od chwili, gdy w US władza spoczęła w rękach obecnej ekipy, dostęp do archiwów jest, delikatnie mówiąc, utrudniony. I to nie tylko dla osób z Polski, ale również i rezydenci Stanów nie mają łatwo...
Jedburgh_Ops Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu Mam z takimi inicjatywami historycznymi spore doświadczenie, a częściowo jest to wręcz mój zawód (obok innych spraw techniczno-lotniczo-wojskowo-historycznych), więc jakoś tak wierzę, że to by się udało zrobić. Takich dwóch, jak nas czterech – na przykład Ty, ja, ambasador USA i Mateusz Deling – zrobilibyśmy taką wystawę, choć rzecz jasna nie byłoby to szybko i prosto. Mam na myśli powyższą czwórkę osób jako management takiej wystawy i jej głównych organizatorów. Okazje po temu są dwie: • W przyszłym tygodniu odbędzie się w USA inauguracja obchodów 250-lecia Przyjaźni Polsko-Amerykańskiej i można by zaproponować sprowadzenie części tej inicjatywy także na grunt polski; • Jest nowy ambasador USA w Polsce, który zaczynał… hmmm, jak zaczynał, ale teraz zreflektował się i jest wielkim przyjacielem Polski, Polaków i historii polskiej wojskowości. Gdy organizowaliśmy siłami wyłącznie społecznymi wystawę o operacji Market Garden to też mało kto wierzył, że to się uda i że w ogóle będzie co pokazać. A się udało, było co pokazać i nawet MWP się dołączyło, a nie my do MWP, czyli jak się chce to można wstrząsnąć aparatem państwa poprzez jakość tego, co się robi siłami społecznymi. Jestem przekonany, że gdyby ambasadorowi USA pokazać (a mam to w papierze i oryginale), jak pięknie w roku 1939 amerykański polonus mjr Benjamin T. Anuskewicz opisał w swoim artykule Polaków w amerykańskich siłach zbrojnych od początku amerykańskiej państwowości to „na dzień dobry” byłby to świetny impuls do zainicjowania organizacji wystawy o polonusach w USMC. Ktoś, kto chciałby organizować taką wystawę nie startowałby od zera. Na przykład mam pełną listę kilku tysięcy polonusów ze wszystkich komitetów organizacyjnych, którzy pomagali rządowi Drugiej RP w organizacji tej ww. The New York World's Fair 1939-1940. A przecież już 13 miesięcy po zakończeniu wystawy dzieci tych osób zaczęły zasilać szeregi amerykańskich sił zbrojnych i trochę trudno byłoby uwierzyć, że nikt nie trafił do USMC. Poprzez ambasadę należałoby dotrzeć do tych rodzin i popytać o archiwa rodzinne i o to, kto podczas II wojny służył w Marines. Mam wiele pomysłów, jak można by taką wystawę zorganizować, jak docierać do konkretnych osób, środowisk, organizacji i instytucji, które mogłyby się dołożyć do takiej wystawy papierami i innymi przedmiotami. Czy byłoby o kim pisać i co pokazywać? Spójrzmy na „Roll of Honor” 1st Marine Parachute Regiment: Leo Brzuchalski Roland Kachinsky Andrew Kacmarcik Joseph Maciejewski William Pietrowski Dobrze byłoby wiadomo, do jakich polonijnych rodzin docierać z prośbami o wsparcie takiej wystawy poprzez wypożyczenie pamiątek rodzinnych. Polskich kolekcjonerów militariów po drugowojennym USMC też chyba trochę jest. Korpus z tamtych czasów jest w Polsce lubiany i jestem przekonany, że nawet wśród rekonstruktorów USMC coś fajnego też by się znalazło. Takimi metodami robiliśmy wystawę o Market Garden, każdy coś wyciągnął ze swojej kolekcji i wyszła z tego wystawa, jakiej w Polsce nie było i nie będzie. Tylko do tego wszystkiego trzeba uruchomić olbrzymi mechanizm public relations/public affairs, ale to się spokojnie robi. To nie jest problem. Problemem jest tylko czas, jaki każdy udziałowiec takiego przedsięwzięcia mógłby na nie poświęcić.
Rekomendowane odpowiedzi