piotereks Napisano 14 Październik 2018 Autor Napisano 14 Październik 2018 witam. stałem się posiadaczem kilku orzełków, wszystkie nie znam. Czy mogłbym prosić osoby które maja większe doświadczenie w ich identyfikacji. Będę wdzięczny i zdobędę wiedze na ich temat. piotrek
G1ml1 Napisano 8 Listopad 2018 Napisano 8 Listopad 2018 nr. 1 http://www.polska1918-89.pl/pdf/orly-kawalerii-i-brygady-legionow-polskich,2124.pdf Twój to cepelia" oczywiście.nr. 2 wz. 33 kopianr. 4 wz. 19 kopianr. 5 a'la PSZnr. 6 ?nr. 8 PSPnr. 7 i 9 wz. 93nr. 12 i 14 kopie http://www.polska1918-89.pl/pdf/orly-legionow-polskich,1479.pdfnr. 10, 11, 13 S-Fnr.3 pamiatka rodzinna która znalazłem w skrzyni na strychu" ...dziadek walczyl w AK i sam wycial orzełka z kawalka blachy" :D
Edmundo Napisano 9 Listopad 2018 Napisano 9 Listopad 2018 G1m1 ten PSP to też wygląda nie za bardzo tak jak powinien, nr. 6 też S-F, ogólnie cała ta kolekcja" nadaje się na prezent pod choinkę dla 5 letniego chłopca zafascynowanego historią. To tyle z mojej strony w tymże temacie. Pozdrawiam
Tyr Napisano 27 Listopad 2018 Napisano 27 Listopad 2018 i może pojedynczo bo mało szczegółowe, cienie też nie ułatwiają
Edmundo Napisano 9 Listopad 2018 Napisano 9 Listopad 2018 Panie piotereks w odniesieniu do Pana wpisu z dnia 2018-10-14 17:16:08 to w internecie" są dostępne fotografie nakrętek znakowanych nazwiskiem Adam Nagalski który to był bardzo znanym grawerem w okresie międzywojennym a który to założył w 1920 r. Pierwszą Krajową Fabrykę Medali i Nagród Sportowych" mieszczącą się w Warszawie przy ul. Bielańskiej 16. A w związku z tym sam dojdź do wniosków co z przedwojenną firmą A. Nagalski mają orły i nakrętki z Twojej kolekcji. I jeśli mogę coś doradzić, ale naprawdę szczerze a nie złośliwie bo nie takie są moje intencje, to jeśli chcesz kolekcjonować orły (co też gorąco polecam) to może zacznij od oryginalnych orzełków powojennych a te oczywiście w wersjach popularnych" nie są drogie. To też część historii Polski. Jeszcze raz pozdrawiam.
piotereks Napisano 9 Listopad 2018 Autor Napisano 9 Listopad 2018 G1 ml 1 - dzięki bardzo o to mi chodzi od samego początku, żeby cos podpowiedzieć. Bo watek chyba zbiegk na inne tory.
piotereks Napisano 9 Listopad 2018 Autor Napisano 9 Listopad 2018 Edmundo - tak tak wiem. Tak zaczalem, później chciałem miec inne nawet te nie oryginaly. Powiem Ci dzieci się ciesza jak je maja w reku, mogą dotknąć i nie pytaja czy to oryginal, czy nie. Zreszta oryginal to strach by było dac takim urwisom w szkole.
Edmundo Napisano 9 Listopad 2018 Napisano 9 Listopad 2018 Kolego piotereks i o to chodzi. Myślę że wyczerpaliśmy temat. Pozdrowionka
G1ml1 Napisano 7 Listopad 2018 Napisano 7 Listopad 2018 Ten z Będomina to najprawdopodobniej wyrób A. Panasiuka tzw. kombatancki. Lepiej zainwestuj w literaturę.
piotereks Napisano 15 Październik 2018 Autor Napisano 15 Październik 2018 ta ptica jak to okreslacie to AK - pamiatka rodzinna która znalazłem w skrzyni na strychu, z opowieści - dziadek walczyl w AK i sam wycial orzełka z kawalka blachy, chyba jakiejś puszki. No ale cos dla Was na pewno cepelia albo S-F.
Tyr Napisano 15 Październik 2018 Napisano 15 Październik 2018 chyba dziadek masówkę produkował http://dumny-polak.pl/produkt/wpinka-orzel-ak-armia-krajowa-kolor-srebrny/
bjar_1 Napisano 15 Październik 2018 Napisano 15 Październik 2018 Przecie pisze, że w skrzyni na strychu znalazł.
piotereks Napisano 14 Październik 2018 Autor Napisano 14 Październik 2018 witam. stałem się posiadaczem kilku orzełków, wszystkie nie znam. Czy mogłbym prosić osoby które maja większe doświadczenie w ich identyfikacji. Będę wdzięczny i zdobędę wiedze na ich temat. piotrek
Edmundo Napisano 14 Październik 2018 Napisano 14 Październik 2018 Nie chcę być złośliwy a tym bardziej zniechęcać Ciebie do kolekcjonowania orłów ale zdaje się że Twoje orzełki to współczesne fantazje nie mające za wiele wspólnego z autentycznymi orzełkami.
piotereks Napisano 14 Październik 2018 Autor Napisano 14 Październik 2018 zdaje sobie sprawę, ze to nie oryginały/ bo nigdy nie byłoby mnie na nie stać/. to repliki wg mnie dobre, ale raczej nie fantazje . na wielu z nich nakretka zankowana zakładem grawerskim A. Nagalski, hm wiec pewnie obraziles wykonawcę. znasz jakiegoś? oprócz oczywiście tego PSP.
Erih Napisano 15 Październik 2018 Napisano 15 Październik 2018 Akurat polskie, wojskowe czy inne orły to nie był towar deficytowy w czasie wojny, więc nie widzę powodu żeby klepać go ręcznie.Chyba że jakiś dzieciak, to może...
borczi Napisano 27 Listopad 2018 Napisano 27 Listopad 2018 Bardzo dziękuję za opinię:) Tego się właśnie obawiałem:/ Chyba jednak dam sobie spokój z tak trudnym zadaniem, jak orientacją w temacie orłów... i zostanę przy tym na czym się znam;)Wrzucam po kolei;)
kazioW24 Napisano 14 Październik 2018 Napisano 14 Październik 2018 Widzisz z kolekcjonowaniem to tak jest że albo oryginały albo nic,to nie ma nic wspólnego z kolekcjonerstwem,masz podróbki.Nic tego nie zmieni,to zmora kolekcjonerstwa,czy to militaria czy numizmatyka takie są fakty.
Pytanie
piotereks
witam. stałem się posiadaczem kilku orzełków, wszystkie nie znam. Czy mogłbym prosić osoby które maja większe doświadczenie w ich identyfikacji. Będę wdzięczny i zdobędę wiedze na ich temat. piotrek
41 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.