Skocz do zawartości
  • 0

orzełki

piotereks

Pytanie

Napisano

witam. stałem się posiadaczem kilku orzełków, wszystkie nie znam. Czy mogłbym prosić osoby które maja większe doświadczenie w ich identyfikacji. Będę wdzięczny i zdobędę wiedze na ich temat. piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
nr. 1 http://www.polska1918-89.pl/pdf/orly-kawalerii-i-brygady-legionow-polskich,2124.pdf Twój to cepelia" oczywiście.
nr. 2 wz. 33 kopia
nr. 4 wz. 19 kopia
nr. 5 a'la PSZ
nr. 6 ?
nr. 8 PSP
nr. 7 i 9 wz. 93
nr. 12 i 14 kopie http://www.polska1918-89.pl/pdf/orly-legionow-polskich,1479.pdf
nr. 10, 11, 13 S-F
nr.3 pamiatka rodzinna która znalazłem w skrzyni na strychu" ...dziadek walczyl w AK i sam wycial orzełka z kawalka blachy" :D
Napisano
G1m1 ten PSP to też wygląda nie za bardzo tak jak powinien, nr. 6 też S-F, ogólnie cała ta kolekcja" nadaje się na prezent pod choinkę dla 5 letniego chłopca zafascynowanego historią. To tyle z mojej strony w tymże temacie. Pozdrawiam
Napisano
Panie piotereks w odniesieniu do Pana wpisu z dnia 2018-10-14 17:16:08 to w internecie" są dostępne fotografie nakrętek znakowanych nazwiskiem Adam Nagalski który to był bardzo znanym grawerem w okresie międzywojennym a który to założył w 1920 r. Pierwszą Krajową Fabrykę Medali i Nagród Sportowych" mieszczącą się w Warszawie przy ul. Bielańskiej 16. A w związku z tym sam dojdź do wniosków co z przedwojenną firmą A. Nagalski mają orły i nakrętki z Twojej kolekcji. I jeśli mogę coś doradzić, ale naprawdę szczerze a nie złośliwie bo nie takie są moje intencje, to jeśli chcesz kolekcjonować orły (co też gorąco polecam) to może zacznij od oryginalnych orzełków powojennych a te oczywiście w wersjach popularnych" nie są drogie. To też część historii Polski. Jeszcze raz pozdrawiam.
Napisano
Edmundo - tak tak wiem. Tak zaczalem, później chciałem miec inne nawet te nie oryginaly. Powiem Ci dzieci się ciesza jak je maja w reku, mogą dotknąć i nie pytaja czy to oryginal, czy nie. Zreszta oryginal to strach by było dac takim urwisom w szkole.
Napisano
ta ptica jak to okreslacie to AK - pamiatka rodzinna która znalazłem w skrzyni na strychu, z opowieści - dziadek walczyl w AK i sam wycial orzełka z kawalka blachy, chyba jakiejś puszki. No ale cos dla Was na pewno cepelia albo S-F.
Napisano

witam. stałem się posiadaczem kilku orzełków, wszystkie nie znam. Czy mogłbym prosić osoby które maja większe doświadczenie w ich identyfikacji. Będę wdzięczny i zdobędę wiedze na ich temat. piotrek

Napisano
Nie chcę być złośliwy a tym bardziej zniechęcać Ciebie do kolekcjonowania orłów ale zdaje się że Twoje orzełki to współczesne fantazje nie mające za wiele wspólnego z autentycznymi orzełkami.
Napisano
zdaje sobie sprawę, ze to nie oryginały/ bo nigdy nie byłoby mnie na nie stać/. to repliki wg mnie dobre, ale raczej nie fantazje . na wielu z nich nakretka zankowana zakładem grawerskim A. Nagalski, hm wiec pewnie obraziles wykonawcę. znasz jakiegoś? oprócz oczywiście tego PSP.
Napisano
Akurat polskie, wojskowe czy inne orły to nie był towar deficytowy w czasie wojny, więc nie widzę powodu żeby klepać go ręcznie.
Chyba że jakiś dzieciak, to może...
Napisano

Bardzo dziękuję za opinię:) Tego się właśnie obawiałem:/ Chyba jednak dam sobie spokój z tak trudnym zadaniem, jak orientacją w temacie orłów... i zostanę przy tym na czym się znam;)

Wrzucam po kolei;)

Napisano
Widzisz z kolekcjonowaniem to tak jest że albo oryginały albo nic,to nie ma nic wspólnego z kolekcjonerstwem,masz podróbki.Nic tego nie zmieni,to zmora kolekcjonerstwa,czy to militaria czy numizmatyka takie są fakty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie