SnaQ Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 O rany! Już zapomniałem, że kiedyś trzeba było naprawdę długo nieruchomo pozować do zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 Takich duchów na zdjęciach po stryjecznym dziadku jest więcej , ale ten mi umknął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 Zdjęcie poprzednio zamieszczone. Szereg szkolnych Morane Saulnier MS 35EP2. Z prawej strony pod płatem "10-tki" widać zarys dachu z wieżyczką - wskazuje to, że zdjęcie zrobiono na lotnisku OSL w Grudziądzu w latach 1926-27 (okres użytkowania MS-ów w Grudziądzu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 46 minutes ago, Sedco Express napisał: Zdjęcie poprzednio zamieszczone. Szereg szkolnych Morane Saulnier MS 35EP2. Z prawej strony pod płatem "10-tki" widać zarys dachu z wieżyczką - wskazuje to, że zdjęcie zrobiono na lotnisku OSL w Grudziądzu w latach 1926-27 (okres użytkowania MS-ów w Grudziądzu). bardzo dziękuję , takie informacje pomogą mi w opisie życiorysu właściciela zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 12 Sierpień 2023 Share Napisano 12 Sierpień 2023 4 godziny temu, MonikaNJ napisał: bardzo dziękuję , takie informacje pomogą mi w opisie życiorysu właściciela zdjęć. Zapomniałem dopisać, ze MS 35 biała "10" to samolot z 1 Eskadry Szkolnej OSL - Grudziądz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 14 Sierpień 2023 Share Napisano 14 Sierpień 2023 W dniu 12.08.2023 o 08:51, MonikaNJ napisał: Ciekawostka; każdy ze zdjętych oficerów ma inny mundur. Może Kolega Sedco Express wypowie się na ten temat. I chyba żaden z nich nie jest lotnikiem (nie należy do personelu latającego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Sierpień 2023 Share Napisano 17 Sierpień 2023 W dniu 15.08.2023 o 01:17, otton1 napisał: Ciekawostka; każdy ze zdjętych oficerów ma inny mundur. Może Kolega Sedco Express wypowie się na ten temat. I chyba żaden z nich nie jest lotnikiem (nie należy do personelu latającego). Samolot Samolot liniowy (bombowy) Breguet XIXB2. Niestety nie można określić do jakiej eskadry należał. Widoczna jest tylko pierwsza cyfra numeru numeracji pułku "2" (?) . Nie wiemy jaka była litera namalowana na drugim skrzydle. W latach 1925-1932 użytkowano 256 egz. B2 ( w tym także A2) w 11 eskadrach. Sadzę, że jest to lądowanie w przygodnym terenie lub lotnisko polowe (vide wiejska zabudowa w tle ). Postacie Dwóch oficerów w mundurach wojsk lotniczych (żółte tzn. jasnoszare na zdjęciu) otoki na czapkach w odróżnieniu od oficera z lewej (otok b.ciemny). Porucznik pierwszy z prawej - słabo widoczna odznaka lotnicza "gapa". Pilota, obserwatora ? Oficer (?) w berecie z aparatem fotograficznym w futerale - czy z wojsk lotniczych ? Berety wprowadzono do ubiorów ćwiczebnych i roboczych w lotnictwie w 1936 r. ale wtedy nie było już Bre XIX w eskadrach. Porucznik z lewej wg mnie "piechociniec" w mocno wypłowiałej kurtce mundurowej. Być może ten porucznik z tym wojskowym w berecie (też z piechoty) przyjechali na lotnisko samochodem. Tyle gdybania :-) Może właścicielka zdjęcia zna więcej szczegółów związanych z postaciami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Sierpień 2023 Share Napisano 17 Sierpień 2023 Monika napisała: "...takie informacje pomogą mi w opisie życiorysu właściciela zdjęć". Gdybym znał personalia może mógłbym pomóc i udzielić dodatkowych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 17 Sierpień 2023 Share Napisano 17 Sierpień 2023 (edytowane) 13 minutes ago, Sedco Express napisał: Monika napisała: "...takie informacje pomogą mi w opisie życiorysu właściciela zdjęć". Gdybym znał personalia może mógłbym pomóc i udzielić dodatkowych informacji. kap.pilot obs. Jan Żurkowski odsyłam do tematu na forum Edytowane 17 Sierpień 2023 przez MonikaNJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 17 Sierpień 2023 Share Napisano 17 Sierpień 2023 A, przypominam sobie, teraz wszystko jasne :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 (edytowane) Ostatnie dwa zdjęcia tj. 2 i 3 (po zdjęciu z Bre XIX) to szkolne Hanrioty H-28 produkcji WWS (Wielkopolska Wytwórnia Samolotów S.A. "SAMOLOT" (Poznań-Ławica) Edytowane 18 Sierpień 2023 przez Sedco Express Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 Samolot bombowy Fokker F-VIIm3W (budowane w ZM Pl&L (Zakłady Mechaniczne Plage i Laśkiewicz) w Lublinie. Brak godła eskadry bombowej na kadłubie - być może samolot z 211., 212. lub 213.EB. W hangarze widoczny samolot liniowy Potez XVA2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 Samolot towarzyszący (obserwacyjny) - seryjny Lublin R-XIII (sądzę, że wersja "B") z 43.ET (Obserwacyjnej) 4.PL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 (edytowane) podskrzydłowy 29-T Przy okazji - krój cyfry "2" jest taki sam, jak dwójki pod skrzydłem Bregueta. Ma łagodny, dość regularny górny łuk, a ukośna stopka w dolnej części jest prosta. Krakowskie szablony były podobne, ale stopka była wygięta. Poznański i stoliczny pułk używały szablonów opartych bardziej na prostokącie. Ta cyfra (pod Breguetem) pasuje mi do szablonów stosowanych w 4. PL. Co - zważywszy na przebieg służby kpt. Żurkowskiego - nie powinnodziwić P. Moniko, odezwę się za chwil kilka.... Edytowane 18 Sierpień 2023 przez KayFranz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 11 minut temu, Sedco Express napisał: hangarze widoczny samolot liniowy Potez XVA2. dwa Potezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 18 Sierpień 2023 Share Napisano 18 Sierpień 2023 Lokalizacja - Hanriot H-19 przed hangarem zakładów WWS "SAMOLOT" w Ławicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 Siedzem se na słonecku i dumom. I z tego dumania wychodzi mi, że pan po lewej jest wielce podobny do inżyniera Augusta Bobka (później Zalewskiego), z kolei pan w kapeluszu - do inżyniera Piotra Tułacza, dyrektora WWS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 2 godziny temu, KayFranz napisał: Siedzem se na słonecku i dumom. I z tego dumania wychodzi mi, że pan po lewej jest wielce podobny do inżyniera Augusta Bobka (później Zalewskiego), z kolei pan w kapeluszu - do inżyniera Piotra Tułacza, dyrektora WWS. A.Zalewski - całkiem możliwe. P.Tułacz - nie. Inne uszy, nos, wąsy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonikaNJ Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 Panowie, ale Zalewski czy Zdaniewski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 20 Sierpień 2023 Share Napisano 20 Sierpień 2023 Zdaniewski. Upał jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 26 Sierpień 2023 Share Napisano 26 Sierpień 2023 W dniu 20.08.2023 o 16:01, Sedco Express napisał: P.Tułacz - nie. Inne uszy, nos, wąsy. Akurat wąsy i broda to wymienne elementy wizażu - wystarczy ostra brzytwa czy żyletka (w tamtych czasach), szast-prast i wąsików czy bródki nie ma. Tak więc ich brak to żaden argument. Operacja odwrotna jest trudniejsza bo wymaga czasu na odrośnięcie ale też jest możliwa. Inna sprawa to przyzwyczajenie do noszenia wąsów czy brody - z tego tak łatwo się nie rezygnuje. A poniżej wąsaty dyr inż.P.Tułacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otton1 Napisano 26 Sierpień 2023 Share Napisano 26 Sierpień 2023 W dniu 20.08.2023 o 17:14, KayFranz napisał: Zdaniewski. Upał jest.. Jaki upał? Tylko trzydzieści parę stopni. No, nie przesadzaj KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 4 Wrzesień 2023 Share Napisano 4 Wrzesień 2023 Hanriot H-28 SP-AKF (Aeroklub Gdański) Rejestracja pozwoliła na uzyskanie dalszych info i tak: - nr 30.226 - od 1928 r. w 2.PL (Kraków) - 22.05.1933 do 19.08.1936 w Aeroklubie Gdańskim Aeroklub Gdański posiadał także drugiego Hanriota SP-AKG (30.290, w LPW - Lotn.Przysposob.Wojsk.) - 22.05.1933 - 30.01.936 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 16 Wrzesień 2023 Maszyna Bojana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi