Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Oczywiście, że masz rację ale nie w tym przypadku. Jest to podejście do wodowania i ster kierunku nie jest wychylony w odróżnieniu od sterów wysokości.

Jeżeli mamy wychylony ster kierunku i padają na niego promienie słoneczne z góry,( boku) to będzie on jaśniejszy po stronie na którą jest wychylony a po drugiej stronie ciemniejszy.

Temat ten był poruszany w Stowarzyszeniu Historycznym MDLotu :-)

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Zdjęcie znalezione w sieci, podobno zrobione na Okęciu w 1939r już po upadku Warszawy. Autor Eugeniusz Horeman. Zapewne model do badań tunelowych, może ktoś rozpozna jakiego projektu ?

308713_1b.jpg

Edytowane przez kopernik 28
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Sedco Express napisał:

Cienie wysunięte za krawędź natarcia skrzydeł wskazują na wodnosamolot

Te długie cienie to po prostu silniki. Podejrzewam, że skojarzyły Ci się z pływakami, ale to kąt padania światła daje taki efekt.
Obstawiałbym jakiś model koncepcyjny myśliwca ciężkiego (coś jak Lampart) - nie widać nigdzie stanowiska tylnego strzelca.

010.jpg

Edytowane przez KayFranz
Napisano

Powątpiewam,że to nawet model tunelowy..popatrzeć należy na krawędzie natarcia i spływu płata...chociaż ma typowy kształt dla PZL-u..Sądzę,że to model..ale wykonany w zaciszu domowym....Też mam takie fotki z okresy okupacji...i wiem,że to tylko modele...

Napisano
Godzinę temu, formoza58 napisał:

Z archiwum Allegro...

lot s 3pl 26r.JPG

lot s 3pl 3.JPG

Ale pterodaktyl !

Niszczycielski Friedrichshafen G-III (pojedynczy ster kierunku), pozostałe dwa (G-IIIa) miały podwójne stateczniki pionowe.

3.PL 1926 r.

Z prawej strony Breguet XIX.

Napisano
14 minut temu, formoza58 napisał:

Ja to znalazłem w piśmie LOPP-u, podobnie jak to...

OK. Tak właśnie podejrzewałem, że to z jakiejś publikacji. Po prostu dałem namiar na możliwość obejrzenia tego (i nie tylko tego) w lepszej jakości.
Zdrowia.

Napisano
39 minut temu, KayFranz napisał:

Skan tego Hanriota (z odbitki) jest na stronie P. Chorażykiewicza.

Chętnie obejrzę w lepszej, nie gazetowej jakości. ? Gdzie można znaleźć tą stronę?