Sedco Express Napisano 27 Czerwiec 2021 Share Napisano 27 Czerwiec 2021 Oczywiście, że masz rację ale nie w tym przypadku. Jest to podejście do wodowania i ster kierunku nie jest wychylony w odróżnieniu od sterów wysokości. Jeżeli mamy wychylony ster kierunku i padają na niego promienie słoneczne z góry,( boku) to będzie on jaśniejszy po stronie na którą jest wychylony a po drugiej stronie ciemniejszy. Temat ten był poruszany w Stowarzyszeniu Historycznym MDLotu :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 6 Lipiec 2021 Share Napisano 6 Lipiec 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spirit of Warsaw Napisano 6 Lipiec 2021 Share Napisano 6 Lipiec 2021 2 godziny temu, Koloman napisał: Wojciech Sankowski - akwarela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 9 Lipiec 2021 Share Napisano 9 Lipiec 2021 PWS-A, LSSiB Grudziądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 10 Lipiec 2021 Share Napisano 10 Lipiec 2021 9 godzin temu, Koloman napisał: PWS-A, LSSiB Grudziądz. Może warto dodać opis: PWS-A nr4.41 po niefortunnym lądowaniu por.pil. Jana Hryniewicza z LSSiB - Grudziądz, czerwiec 1933 r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koloman Napisano 10 Lipiec 2021 Share Napisano 10 Lipiec 2021 Sierż.Ryba, Hureczko, 06.1921, Bristol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik 28 Napisano 10 Lipiec 2021 Share Napisano 10 Lipiec 2021 (edytowane) Zdjęcie znalezione w sieci, podobno zrobione na Okęciu w 1939r już po upadku Warszawy. Autor Eugeniusz Horeman. Zapewne model do badań tunelowych, może ktoś rozpozna jakiego projektu ? Edytowane 10 Lipiec 2021 przez kopernik 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 Cienie wysunięte za krawędź natarcia skrzydeł wskazują na wodnosamolot - dwusilnikowy o podwójnym stateczniki pionowe. Czyżby Lublin R-XX pomimo pewnych różnic w kształcie kadłuba (góry) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 A gdzie ty nie widzisz różnic??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 Różnice widzę i dlatego napisałem "czyżby" Musisz wiedzieć, że modele tunelowe nieraz różniły się elementami konstrukcyjnymi od prototypów nie mówiąc już o egz. seryjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 Nic nie muszę... Prędzej przypomina RWD 22 niż kanciaka z Lublina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 (edytowane) 6 godzin temu, Sedco Express napisał: Cienie wysunięte za krawędź natarcia skrzydeł wskazują na wodnosamolot Te długie cienie to po prostu silniki. Podejrzewam, że skojarzyły Ci się z pływakami, ale to kąt padania światła daje taki efekt. Obstawiałbym jakiś model koncepcyjny myśliwca ciężkiego (coś jak Lampart) - nie widać nigdzie stanowiska tylnego strzelca. Edytowane 11 Lipiec 2021 przez KayFranz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 11 Lipiec 2021 Share Napisano 11 Lipiec 2021 Powątpiewam,że to nawet model tunelowy..popatrzeć należy na krawędzie natarcia i spływu płata...chociaż ma typowy kształt dla PZL-u..Sądzę,że to model..ale wykonany w zaciszu domowym....Też mam takie fotki z okresy okupacji...i wiem,że to tylko modele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2021 Z archiwum Allegro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2021 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 16 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 16 Lipiec 2021 Bielsko, rok 1936... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sedco Express Napisano 16 Lipiec 2021 Share Napisano 16 Lipiec 2021 Godzinę temu, formoza58 napisał: Z archiwum Allegro... Ale pterodaktyl ! Niszczycielski Friedrichshafen G-III (pojedynczy ster kierunku), pozostałe dwa (G-IIIa) miały podwójne stateczniki pionowe. 3.PL 1926 r. Z prawej strony Breguet XIX. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2021 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Lipiec 2021 Share Napisano 18 Lipiec 2021 Godzinę temu, formoza58 napisał: Skan tego Hanriota (z odbitki) jest na stronie P. Chorażykiewicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2021 34 minuty temu, KayFranz napisał: Skan tego Hanriota (z odbitki) jest na stronie P. Chorażykiewicza. Ja to znalazłem w piśmie LOPP-u, podobnie jak to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 18 Lipiec 2021 Share Napisano 18 Lipiec 2021 14 minut temu, formoza58 napisał: Ja to znalazłem w piśmie LOPP-u, podobnie jak to... OK. Tak właśnie podejrzewałem, że to z jakiejś publikacji. Po prostu dałem namiar na możliwość obejrzenia tego (i nie tylko tego) w lepszej jakości. Zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 18 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 18 Lipiec 2021 39 minut temu, KayFranz napisał: Skan tego Hanriota (z odbitki) jest na stronie P. Chorażykiewicza. Chętnie obejrzę w lepszej, nie gazetowej jakości. Gdzie można znaleźć tą stronę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2021 Z archiwum Allegro. Samoloty 66 eskadry z Francji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 24 Lipiec 2021 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2021 Król Grecji przy PZL 24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi